10. března 2011

Inventor - Vázání po domácku


Moji snílci,
z dnešního příspěvku mám opravdu radost! Hiroko von Rabersdorf z blogu http://naruto-inuyasha.blog.cz/. A o co jde? O vázání knih v domácím prostředí =)

(protože kreslit neumím, psaní stojí za prd a fotoaparát zátím stále není v mém vlastnictví..:D)

..vázání podomácku.

Jde o to, že mám své oblíbené autory, a hromada těch autorů tvoří nebo tvořila na ODG (Obraz Doraina Gaye /nejde o překlep ^^/, možná ho znáte?!) a protože se mi kvapem blíží maturita a odjezd na vysokou (já už se cítím jako přijatá..:D) rozhodla jsem si udělat "něco", co budu moci mít u sebe. Napadlo mě spousta věcí, ale nejvíc tehdy vyčnívala možnost svázat si knihu. Na internetu jsem našla hromadu návodů "jak na to", ale stejně jsem je v závěru využila jen, abych věděla CO použít.
Autory jsem samozřejmě požádala! Mám ráda jak je, tak jejich povídky. Když jsem jim oznámila, že chci svazovat knihu a to z jejich povídek a ať mi tedy pomohou vybrat své nejzdařilejší, myslím, že mi moc nevěřili. Ale mě se to podařilo!

Vybrala jsem si formát A4, doma mám laserovou tiskárnu, které jsem dala dost zabrat při tisknutí +;- 230 stran (tedy ale 230 je to oboustraně..:D) a plus mínus protože jsem se sekla s číslováním mám tam dvakrát stejně očíslovanou stránku..:D

Takže, potřebujete tedy asi to, co si chctete svázat, lepidlo, na internetu doporučovali porůznu (od Herculese až po lepidlo z rýže)..mně osobně se Hercules osvědčil. Dál něco, v čem to celé upnete, a třeba destičky, ktere vložíte mezi, aby se vám stránky neušpinili, provázky a pilník (ikdyž s tím je to fakt námaha..:D), tvrdé kartony a hromadu fantazie na přebal..:-)
(Na destičky můžeš použít, cokoliv díky čemu neušpiníš papír, lepší je vždycky něco tvrdšího..ale pokud nejsou po ruce třeba dřevěné destičky, bohatě stačí lepenka.)

1, Stránky "jednoduše" seřadíte, jak sami chcete a srovnáte. Na srovnané stránky (přiložte z každé strany jednu navíc!) přiložíte destičky a upnete. A musí vám to vydržet srovnané! Já jsem na to byla sama, tudíž tohle byl asi ten nejhorší krok ze všech, měla jsem sto chutí praštit stím, roztrhat a vyhodit..:D Naštěstí se mi to asi na potřicáte podařilo udržtet, jakž takž srovnané (ikdyž ne úplně dokonale T_T). Ale vám tedy doporučuji poprosit někoho, kdo vám to upne/podrží..:-)

2, Pilníček a provázky. Pilníčkem uděláte do "vazby" několik zařezů, do kterých vložíte provázky. Je to kvůli zpevnění vazby, ale pokud nechcete dělat to nemusíte. Pozor jen na to, aby provázky nebyli moc ostré a neprořezali vám papír víc než pilník. Nejlepší jsou bavlněné a nebo úžasné jsou navíckrát složené nitě, kterými vám maminka štupuje/štupovala ponožky.

3, Lepidlo a štětec do akce! Použijete lepidlo vámi vybrané (Hercules je asi nejdostupnější) a pomoctí štětce několikrát přetřete hranu, kde už teď máte provázky. Udělejte to vážně pečlivě a to hlavně na bocích, jinak to budete muset přetírat jako já..T_T..odlouplo se mi totiž několik stránek od krajů, je to pak na zabití a zbytečně to člověka nervuje. Zaschnout to pak celé nechte minimálně jeden den! Já osobně jsem kolem toho chodila téměř týden, než jsem si troufla vytáhnout to z upínáku. Ta radost byla nekonečná! (a pořád ji mám, protože mi to stále krásně drží!..)

4, Přebal! Vezměte si kartony (a je úžasné, když si ustřihnete proužek na hranu) vezmete lepidlo (zase Hercules) a přilepíte. Přilepíte ho ke stránkám, které jste přidávali navíc! Pokud se vám mezi přilepenou stránkou a ostatními udělala mezera není problém! Buď tam nacpete lepidlo jen tak a nebo lepidlo a další stránku.. Já jsem pro lepší efekt zvolila barevné papíry..^^ a až to budete celé mít přichází zátěžová část. Lepidlo totiž musí zaschnout a aby to celé dobře drželo, musí se zatížit. Tudíž posbírejte ty nejtěžší knihy a zatižte to! Nechte minimálně jeden den ležet. Mně osobně to leželo dny dva a drží to krásně.
Je taky dobré použít kousek izolepy a zpevnit tak hranu se zbytkem, aby se vám třeba nestalo, že upadne.

5, Teď už jen zábava. Přebal je totiž nutno vyzdobit. A tady se uplatní váše snílkovství. Použíjte cokoliv a vytvořte přebal dle vlastní fantazie! Já osobně jsem se vyžila s krepovými papíry a dělala to dva dny. :-D

A máte hotovo! :-)




Doufám, že vytvoříte stejně odolnou, ba ještě odolnější knihu než-li mám já..^^ (a ta moje už zažila!..:D přenosy, neustálé listování..^^)

BTW, na fotkách možná vypadá trošku "splácle", ale ve skutečnosti je ten krepatý papír pěkně "načechraný"..:D A omlouvám se za neÚPLNĚ kvalitu, ale co můžu po svém mobilním příteli chtít, už není mlaďoch, jako býval..:D
***
Chcete se s námi také o něco podělit? Juk sem! =)

7 komentářů:

  1. šikovná, to u mě by to asi nedopadlo dobře Mě by se rozsypala

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle vypadá fakt hezky, ale nepustila bych se do toho... přeci jenom znám své šikovné pacičky

    OdpovědětVymazat
  3. Zkusím :).
    Strašně moc děkuju, už se na to chystám asi měsíc .

    OdpovědětVymazat
  4. Hiroko von Rabersdorf10 března, 2011 18:18

    [1]:,[2]: Vůbec se toho nebojte! Já taky nejsem zrovna kutil.. Ikdyž mně to prostě občas popadne a pak dělám všelicos..(tato kniha budiž toho příkladem..) vážně se to dá zvládnout i s ne úplně "zlatýma ručičkama"..[3]: Vyzkoušej, byla bych moc ráda, kdyby ses pak pochlubila..^^

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za super návod, možná že si jednou také něco takhle sváži.

    OdpovědětVymazat
  6. Přiznávám, že jsem příliš líná, nebýt této bariéry, mé levé ruce by to i zkusily

    OdpovědětVymazat
  7. PS: Místo pilníku jde také použít jemnou pilku, nebo zoubkovaný nůž (ale přiznám se, s pilníkem jsem to nezkoušela, takže vám bohužel neřeknu, co je lepší)

    OdpovědětVymazat