18. března 2011

Inventor - Dělejte černobílé fotky kreativně


Moji Snílci!
Dnes vám taktéž přináším něco výjimečného =) Metteorwa nám dnes poradí, jak upravovat černobílé fotky.
Metteorwa sídlí na blogu metteorwa.blog.cz, kdyby to náhodou někdo nevěděl =D

Jak začít? Každý má dnes foťák. Většina má digitální foťák. Digitální fotky jsou digitální hlavně proto, aby se s nimi dalo dále pracovat. Tam kde digitální fotka ztratila kouzlo očekávání, překvapení a také té klasiky, získala větší volnost ve zpracovávání a mnoha fotografo-grafikům nasadila křídla. Ovšem jsou stále i fotografové, kteří vyfotí film, snímky zdigitalizují a následně upraví ve photoshopu - u mě blbci, vyjma úprav typu vad na filmu, zrnek prachu, případného převodu do čb atd. To ale zase odbíhám. Viděli jste někdy např fotografa, který při focení na (čb) film používal třeba červený filtr? Já ano. A můžu vám při ukázce možností převodu fotografie do WB předvést, proč to vlastně dělal.
Pro začátek předkládám ilustrační fotku, originál, barevnou, čímž vám představím jistě známou zkratku RGB. Tahle tři magická písmena za sebou skrývají slovíčka Red, Green, Blue - jeden z druhů barev které používají počítače, různé photo editory, včetně digitálních fotoaparátů (dále můžete znát např. CMYK nebo LAB) Více se v tom šťourat nebudeme, protože jsem amatérka a nechci kecat blbosti pod zástěrkou odborných rad. Hlavně v tom nehledejte nějaké umění. Použila jsem čtyři tuby ze sady svých akrylek. Záměrně jsem vybrala základní barvy a zelenou, abyste se mohli pořádně podívat na to, jak může mít převod do WB totožné fotky odlišné podoby.
Pro úpravu fotek jsem použila dobře známý Photoshop. Proto budu postup popisovat podle něj. Většina lidí dělá černobílou fotku tou nejjednodušší cestou - prostě stáhne barvy, tj. "odstín a sytost", následně stáhnout sytost na nulu. Na obrázku níže máme takto upravenou verzi. V tomhle případě je fotka lehce mdlá, ale to se snadno dá dohnat následným upravením křivek, úrovní, co já vím. Všimněte si, že mezi barvami nejsou velké rozdíly a žlutá, kterou bychom logicky předpokládali světlou, je jen o málo světlejší než sytá červená.
Následující fotka je již převedena čistě přes rgb filtry. Nevím jaké jsou možnosti v jiných editorech, ale pro "photoshopisty" to můžu popsat takhle: obraz, použít obraz, normální, kanál R-červená, nebo některý z následujících. Pokud tenhle stručný návod pochopí jeden člověk ze sta, tak si zatleskám. Teď tedy k fotce.
R - červený kanál
Na první pohled je fotka mnohem kontrastnější. Tmavší barvy jako zelená a modrá jsou prakticky černé, zatímco žlutá je jen stěží rozeznatelná od bílé. Červená je také velice světlá a díky hnědému pozadí, které má největší podíl červené je celá fotka prosvětlenější.
G - zelený kanál
Géčko je vděčný kanál. Možná je to tím, že zelená není základní barva. Fotka převedená přes tento kanál obvykle vypadá realisticky a přirozeně, žlutá je světlá, sytá modrá je tmavá. Červená je nejtmavší, protože je "opačnou" barvou k zelené. Proto je také zelená tuba znatelně světlejší, než na předchozích verzích.
B - modrý kanál
Modrý kanál je opravdová lahůdka. Nejen že WB převod přes Béčko bývá obvykle tmavý, zrnitý a zašlý, ale nejtmavší barvou se paradoxně stala žlutá, která získala sytě černý odstín. Ano, asi vám to všem došlo, ale není na škodu to říct nahlas. Převod fotky do černobílé, podle RGB filtrů má hodně společného se vzájemnými vztahy mezi barvami, tedy barva, přes jejíž kanál odbarvujeme vyjde světlá, a její opačná tmavá. Proto je na poslední fotce jediná světlá tuba modrá, a všechny ostatní tmavé a žlutá jako její protiklad asi nejtmavší. Béčko ovšem patří k mým oblíbeným, na tomhle příkladě sice asi nevypadá nejlíp, ale často ho ráda používám, ovšem jen pokud není na fotce nic jasně žlutého :).
Existuje určitě více způsobů, jak kreativně tvořit černobílé fotky. Ve photoshopu např. existuje funkce zvaná "black and white", kde pracujete se světlostí různých barev. Já jsem si ale oblíbila tenhle způsob. Dokonce (pokud je to nutné) používám v některých případech převod z dvou kanálů, kde prokresluji dvě WB verze podle potřeby.
Na závěr, pro lepší názornost, přikládám příklady na obyčejném portrétu. Co myslíte? Uhádnete jaký filtr ke které fotce patří? :)




***
Chcete se s námi také o něco podělit? Juk sem! =)

13 komentářů:

  1. Hádám, že první fotka je zelený filtr, druhá modrý, třetí červený. Je to správně?
    Jinak to bylo rozhodně zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych se spíš přikláněla k modrý, zelený a červený filtr (soudím dle tmavosti halenky na druhém obrázku).

    OdpovědětVymazat
  3. na těch temperach to jde hrozně hezky vidět jak ta dotyčná vybledne.. hehe to se mi líbí

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý :) PS taky nemám...

    OdpovědětVymazat
  5. až jednou budu mít chuť se něco učit v ps, rozhodně todle zkusím, :))

    OdpovědětVymazat
  6. Ach, není nad černobílé fotografie!!
    Ty jsou nejhezčí!!

    OdpovědětVymazat
  7. Tipuju zelená, modrá, červená :)

    OdpovědětVymazat
  8. no, já na úpravy moc nejsem, ale zkusím to :)

    OdpovědětVymazat
  9. To je užasný. Děkuju, určitě zkusím

    OdpovědětVymazat
  10. Oh.. je mi předem jasné, že poslední obrázek slečny je jasná červená - ke všemu se mi takto upravená líbí nejvíce, ale to je jedno. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  11. velmi zajímavé, díky.
    zrovna zkouším převést do čb fotky ženy s dcerkou, přemýšlím o barevných kanálech a v tomhle jsem se chtěl ujistit. používám plug-in v PS Convert to B/W, ten je na tohle perfektní.

    OdpovědětVymazat