27. března 2011

Design nebo Desing


Milá snílkovská dítka,
dnes vám osvětlím malou terminologii, jelikož mám jenom jedny nervy. Jaký je rozdíl mezi slovy "layout, design" a "lay-out, desing". Vysvětlím vám to na malém příkladu.
Představte si Louvre, Colosseum nebo Pantheon a vedle toho třeba Kaplického knihovnu. Louvre je layout a design, kdežto Kaplický je lay-out a desing. Tajemství není v tom, že by Kaplický byl nějak modernější. Louvre je krásný. Kaplický je kupa blitek, která si hraje na něco lepšího.
Doufám, že jste pochopili, co se vám snažím říct. Když mluvíte s někým, kdo dané problematice rozumí a řeknete mu nějakou zkomoleninu daných slov, tak vás chtě nechtě automaticky řadí do složky ignorantů.
Děkuji za váš čas :P

27 komentářů:

  1. pobavils mě. Snad proto, že se pohybuji kolem stavitelství a architektury. Snad proto, že právě přirovnání Louvru a české národní knihovny bych nevolila... Ale pobavils mě

    OdpovědětVymazat
  2. Slovo desing mě neskonale rozčiluje. Jak si někdo může plést layout s dresingem?

    OdpovědětVymazat
  3. Ale, ale abys někoho neurazil. O mrtvých jen v dobrém.

    OdpovědětVymazat
  4. Mno, sdílím tvé pocity ohledně komolení odborných termitů, ale vylejvat se na Kaplickym... mě jeho dílo zase tak moc nebere, ale byl to dobrej návrhář. Že se to někomu nelíbí pro starou zaprášenou Prahu, ok, mně taky ne. Ale to, že je svůj, ještě není důvod na něj plivat, i když si teda myslim, že soudnej člověk by se za chrchel na Letný takhle nebil...

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, komolení slovíček tohoto typu je úžasné :)
    Také se poslední dobou prý říká logu "design", tedy pardon, dodržím přesných slov oné holčiny "desing". By mě zajímalo, co je ten zbytek :)

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že zrovna dneska se mi to povedlo zkomolit obojí, ale mě se pletou písmenka na klávesnici obecně a ta pomlčka se mi občas taky vloudí na neobvyklá místa, takže jsem potom často za idiota. Takže se omlouvám všem tvůrcům layoutů a dresingů, které jsem dneska naprudila.Budu si dávat od teď pozor.Ale to přirovnání s Kaplickým tak nějak nechápu. Je to jak srovnávat kaviár s chilli papričkou.

    OdpovědětVymazat
  7. Nemyslím si, že by si Kaplický zasloužil takovou urážku a stejně jako pár předešlých komentujících si myslím, že je to nerozumné srovnání. Ale taky jsem se pobavila.

    OdpovědětVymazat
  8. a co layout a design? rozdíl v tom nezná spousta lidí.. včetně mě

    OdpovědětVymazat
  9. Lidi, to byl jen příklad pro srovnání. Chápete? Řešíte něco naprosto jiného, než o čem ten článek je.Des chtěl říct, že nesnáší blogery, kteří stvoří nějakou hrůzu nevkusnou (jako Kaplického knihovna) v malování ještě ke všemu a vydávají to za layout, nedej bože to dají ke stažení. Toť je celé.Pokud to přirovnání nechápete, tak tedy Libere je Národní Muzeum, a vzhled nejmenovaného blogísku splácaného v malování v kombinaci s nečitelným písmem, tak to je milé děti chatrč. Stačí?

    OdpovědětVymazat
  10. [11]: ááá, to jsem zase chytřejší (potom co jsem ze sebe udělala hloupou )
    díky za osvětlení :)

    OdpovědětVymazat
  11. [12]: Jo a ještě - Design můžeš použít u blogu i webu, kdežto layout je záležitost výhradně blogerská :) ale bacha, trendy se furt mění. Třeba jsem se nedávno divila, že si pletu pojmy - signatura, blend, a banner

    OdpovědětVymazat
  12. Článek o ničem a prázdný výkřik do tmy. Smutné.
    Kaplického komentovat nebudu, aby náhodou někdo neměl nutkání mi připomenout, že to bylo použité jenom jako přirovnání.

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Bohužel bylo to přirovnání a nemůžeš na tom nic změnit. A že Kaplický zemřel, tak nebudu najednou říkat, jak je jeho "knihovna" překrásná.

    OdpovědětVymazat
  14. Desing, dessing, dess,... to mě dokáže pořádně nakrknout!

    OdpovědětVymazat
  15. [11]: Právě, že nejsou, drahá Jsou to dvě rozdílná slova, sice spolu úzce spjata, nicméně nikoliv synonyma.Design je celkový vzhled stránky se vším všudy, již nastavený, upravený a f-ční.Layout je šablona. V zásadě by to měla být jen grafická šablona, nic víc, ale započítává se do toho i základní nastavená hlavní stránka tzv. ukázková, která se dává ke stažení. Ale layout je zkrátka jen šablona, kdežto design je už celkové nastavení se vším všudy.[13]: A tady taky nemáš pravdu
    Layout opravdu NENÍ záležitost čistě blogerská , tato slova tady existují léta, byla tady mnohem dříve, než nějaký hloupý blog vznikl. A přesně v tomto znění, jen blogaři si je přetvořili ku obrazu svému - samozřejmě blbě.Jak bych to zjednodušeně dala k přirovnání - jakmile vyrobíš nějaký vzhled v photoshopu(případně nastavila na ukázkový blog ke stažení s návodem, ale nedala mu formu, nedala mu tzv. duši a obsah), ještě je to layout, jakmile ho nastavíš a dáš mu obsah a nabude i počet stránek, kde se vyskytuje(tzn. neslouží jen jako náhled, ale jako vyloženě kabátek), je to design. Dokud je to šablona a ne f-ční stránka, jedná se o layout, nehledě na to, jestli je to na webu nebo na blogu. A tyto pojmy vznikly hlavně v souvislosti s webem. Tam bych to lépe vysvětlila, ale asi vám nic neřekne, když začnu s f-cí html, css atd. :)Layout navíc anglicky znamená rozvržení, úprava, rozmístění, struktura... a design už znamená model, konsturkce...

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: Tak pravda to bude no. Jdu zmlátit toho blogera co mi tohle nakukal

    OdpovědětVymazat
  17. Hej, mně se Kaplickýho Chrchel mrtě líbil! Ano, byl ujetej a měl růžovoučký puntíčky, ale stokrát radši Amorfa než další nepovedenou novostavbu nebo pražské satelity, kterým tchán říká paneláky naležato.Nejsme rezervace - jak bychom mohli bejt, když necháme likvidovat průčelí starých baráků a casina si tam pak strkají blbé neony a/nebo výlohy. Město se musí vyvíjet a žít, ne jen hnít ve formaldehydově pozastaveném rozkladu...Přirovnání ujeté a nedotažené, protože se pisatel snaží objektivně něco vysvětlit za pomoci subjektivních příkladů, což nemůže fungovat.

    OdpovědětVymazat
  18. [18]: Pravděpodobně k tomu přišel taky z ne zrovna důvěryhodného zdroje. Tohle ti lépe vysvětlí právě někdo, kdo dělá s webem, blogař tomu nedokáže "přesně" porozumět čistě z "profesionální" stránky věci.
    Na blogu význam těch slov tolikrát odměnili, že mnohdy ani netuším, o čem kdo mluví, přestože používá mně známá slova Já do práce dělám layouty - pouze layouty - šablony(jen grafiku a ve výsledku je to ale taky pro blog). Nenastavené, jen grafické A na zakázky mimo dělám zase web design :). Takže v tom nepatrný rozdíl zkrátka je.Mně nejvíc mimochodem pijí slova layt, lay-out a dess a dessing. A pozor, mezi blogaři má dokonce každé tohle slovo ještě jiný význam . O tom mi psala Anastazia a dost jsem se u toho bavila.Už na layforu před časem jsem psala, proč tomu rovnou neříkají dresing.

    OdpovědětVymazat
  19. [20]: Koneckonců dresing by byl metaforickou třešničkou na salátu blogu, popřípadě by ho oblíkl...

    OdpovědětVymazat
  20. [21]: :) alespoň nějak by se to vysvětlit dalo :)

    OdpovědětVymazat
  21. Co všechno se tady člověk nedozví. Tak a teď budu moct prudit. Ha.[19]: Zastávám stejný názor, oproti plechovým nicneříkajícím kráskám jako je brněnský univerzitní campus je chobotnička supr ujetý nápad. Kdyby to bylo na mně, tak už tam stojí, světě podělej se. Proč musíme být tak úzkoprsý národ?

    OdpovědětVymazat
  22. Desing... měli tam přidat r, a už by to bylo Dresing .

    OdpovědětVymazat
  23. Kdybych byla rejpal tak doplním, že se ve skutečnosti nepíše design ale designe.

    OdpovědětVymazat
  24. [20]: ůůů! prozraď ty rozdíli, prsíím!

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Tak to bys byla špatný rejpal, protože se ale určitě nepíše designe, ani nikdy nepsalo, to slovo vůbec neexistuje. Ale opravdu design, jako od anglického slova design - dizájn.

    OdpovědětVymazat