13. března 2011

Arnošt Lustig a Dragell

Tentokrát tu máme opravdu zajímavost od Dragell z blogů koutek.ic.cz a in-my-own.blog.cz
Přečtěte si samy. Věřím, že všichni tohoto pána známe nebo alespoň některá jeho díla.


S panem Arnoštem Lustigem jsem se setkala při předávání cen v literární soutěži Cena Maxe Broda 2010. Já se bohužel neumístila, ale mé dílo bylo mezi těmi lepšími, a tak jsem byla pozvaná.
Jsem překvapená, že někdo, kdo si prošel tolika krutostmi, bude ve stáří tak čilý, plný života a užívá si přítomnosti žen. Musí to být velmi silný člověk a já jej velmi obdivuji. S panem Lustigem jsem si i trošku popovídala i zažertovala.


Setkání s tímto pánem mi jistě budou závidět čtenáři jeho děl, literáti, ale také pánové.
Proč pánové? To se dozvíte pod fotografií, kde jsem zpracovala jeho životopis.

Omluvte prosím mé rozčepířené vlasy, občas jsou těžké ke zkrocení :) A to ramínko také :D

Psal se rok 1926, 21. prosince a v Praze židovskou rodinu navštívil čáp s malým uzlíčkem štěstí. Bohužel, pro tehdejší situaci, se dítko nemohlo radovat ze života, jak by chtělo. Tehdy mladý chlapec po dokončení obecné školy byl vyloučen ze střední školy díky svému židovskému původu, a tak se vyučil krejčím.
Bohužel jako každého člověka židovského původu i jej zasáhl osud druhé světové války velmi ošklivě. Prošel si třemi koncentračními tábory, Terezínem, Osvětimí a Buchenwaldenem. Ovšem štěstí mu přálo a on unikl z transportu smrti. Do konce války se skrýval v Praze, přišel však téměř o celou rodinu.
Po válce vystudoval vysokou školu politických a sociálních věd a začal přispívat do novin a časopisů, jako jsou Lidové noviny či Mladý svět.
V roce 1968, po invazu vojsk varšavské smlouvy, emigroval do Jugoslávie. Zde působil v záhřebském filmovém studiu. Jeho cesta dále vedla do Izraele a nakonec do USA, kde od roku 1973 přednášel na Americké univerzitě ve Washingtonu o literatuře, scénaristice a filmu.
V roce 1995 se stal šéfredaktorem české verze časopisu Playboy.
V roce 2008 mu byla udělena Cena Franze Kafky a následující rok (2009) byl nominován na mezinárodní Man Bookerovu cenu za dlouhodobý přínos světové literatuře v angličtině.
Aktuálně žije v Praze.


Je literárně činný od roku 1957 až doposud. Vybraná díla:
~ Noc a naděje - jeho první kniha, sbírka 7 povídek ispirovaných zážitky z terezínského ghetta
~ Dita Saxová - novela o dívce, která se vrací z koncentračního tábora a není schopná dále vést normální život
~ Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou - novela podle skutečné události z roku 1943 v Itálii
Aktualizace 26.02.2011 - Pan Lustig dnes ráno svůj boj s rakovinou prohrál. Dožil se věku 84 let a zanechal nám tu mnoho krásných knih. Nechť mu je zem lehká.

Zaujal Vás článek? Pak mi také napište na e-mail klub.snilku@email.cz a pošlete mi nějaké své dílko na ukázku. Může to být povídání o oblíbeném žánru, můžete mě upozornit na některá svá dílka a já s Vámi napíšu rozhovor nebo Váš příspěvek zveřejním zde, na stránkách klubu. Teď se můžete těšit na další rozhovory. Budu tu jeden s Le fille Ash, příspěvek od Temnářky i soutěž v oblasti scénářů.

5 komentářů:

  1. Lustiga znám (ne osobně jako ty) a plánuju přečíst si jeho knihy, i když mě filmová Katuška (Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou) mírně deptala díky několika rozborům, které jsme na ni museli psát. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To ramínko je naopak roztomilé, spíše mi vadí ta taška.
    Jediné co mne u něho překvapilo, podle jeho slov, že neumí odpouštět. Starý zákon.

    OdpovědětVymazat
  3. Lustigovo dílo se mi četlo moc dobře a on sám na mě v různých rozhovorech v televizi působil moc příjemně. Budiž mu lehká zem!

    OdpovědětVymazat
  4. Dragnell tento článek a i jiné jsem už u tebe četla - musím jenom koukat :)

    OdpovědětVymazat