7. února 2011

Inventor - Obšívaná kulička

Po trochu delší odmlce tu máme návod na obšívanou kuličku od Dragity z blogu http://dragg.blog.cz/.
Ještě předtím, než se do kuličky pustíte, přečtěte si, co ke kuličkám říká Dragg.
´
"Mě normálně jedna trvá cca 1 hodinu (někdy i 40minut) ,mám jich skoro přes 50 za sebou a přesto nechápu jiné šperkařky, které ji zvládnou za 20 minut. Proto radši nespěchejte a raději pečlivě šijte, když jsem to chtěla mít dřív hotové, nasekala jsem vždy hodně chyb."
´
Tak, teď když víte, že nemáte spěchat, tak si můžete začít studovat návod =)

Návod na obšívanou kuličku

Obšívaná kulička je řazena k těm těžším technikách šitého šperku, i když tak nevypadá. Je tam pár chytáků, ale jakmile jich budete mít pár za sebou, přijde Vám to ještě lehčí něž třeba obšívání kabošonů.(placek)

Co budeme potřebovat?

Rokajl velikosti 11/0 nebo 12/0 (2,2mm) co nejpravidelnějšího tvaru. Vřele doporučuji japonský TOHO rokajl, patří k těm nejkvalitnějším na trhu. Je pravidelný, stálo barevný, má větší dírku, ale bohužel je také draží.
  • Další na trhu je vhodný český rokajl firmy Jablonex, Preciosa. Už jsou tam nějaké nepravidelnosti, tak je občas nutné přebírat, stále jsou to ale kvalitní korálky
  • Další vhodné jsou japonské Miyuki Round - ale ty se u nás moc neprodávají
  • Nikdy nepoužívejte čínský rokajl - nepravidelný a bledne
  • (já jen doplním, že v krámku Rooya, kde pracuju, prodáváme Miyuki Delica a ty jsou na to taky dobré)

Speciální nit NYMO velikost B(lze i vlasec 0,15, ale nit je lepší). Lze ji koupit na internetu, nebo korálkárnách (V Brně je nekvalitnější ve Vinutce v Králově poli) - právě ve Vinutce ji mají pevnou a netřepivou, na internetu jsem se setkala s velmi třepivou, ale i tak se s ní dalo šít. Jen to chtělo více trpělivosti. Abyste zjistili, že je nit kvalitní, obmotejte si kousek a zapérujte - neměla by prasknout.
Musí být stejné barvy jako vybrané korálky(já vybrala starou fotku, ale budu používat nit zelenou)



Dále podkladovou kuličku, pro začátečníky je nejlepší dřevěná 12mm-neklouže jako potvory voskovky(ty jsou ale barevné a občas vypadají lépe-u světlých barev)
Nýtek aspoň 25mm, aby Vám se vám kulička při šití neprotáčela a vy neztratili dírku.
Jako poslední samozřejmě jehlu - nejlépe co nejtenčí, perličková


Vlastní postup:



Najdeme si místo, kde se můžeme trochu roztáhnout. Vysypeme na hromádku rokajl, připravíme si jehlu a podkladovou kuličku 12mm. Nitě ustřihneme tak cca metr.
Připravíme si první čtyři korálky a navlečeme jehlu.
Dále navlékneme všechny čtyři korálky najednou, přesuneme je až na konec nitě, kde je svážeme k sobě, aby vznikla "kytička" - konec stačí 2cm, víc ne

Pak provlečeme jehlu korálkem vedle uzlíku a můžeme začít šít


2. řada - nachystáme si čtyři korálky. Celá kulička se šije kruhovým peyote stehem, což znamená, že budeme dávat korálky do vzniklých mezer jak je na obrázku.

Když umístíme všechny čtyři korálky, musíme přejít do další řady. Tento "přechod" se nesmí vynechat, jinak budete mít placku. Je to prosté, píchneme jehlu bez korálku do následujícího vyčnívajícího korálku.

3.řada - čeká nás první rozšiřování. Nachystáme si osm korálků (opravdu pečlivě si je nachystejte, kdyby jste je jen braly z hromádky, snadno se v práci ztratíte). Navlékneme dva korálky za sebou a provlékneme rohovým. To opakujeme na všech rozích. Pak přejdeme do další řady.(píchneme bez korálku do následujícího vyčnívajícího korálku)



Přechod - vidíte ten vedlejší trčící korálek?

4. řada - čeká nás rozešití všech dvojic.
Nachytáme si 8 korálků a umístíme je mezi dvojice. Vlastně vyplňujeme mezery mezi trčícími korálky.


Takhle to vypadá na konci čtvrté řady. Nezapomeneme přejít do další řady. Foceno před přechodem.

5. řada - připravíme si zase 8 korálků. Ty umístíme zase mezi všechny trčící korálky. A přejdeme do další řady. Utahujeme jen mírně a již nyní vidíme, jak se nám tvoří mistička.
Na obrázku je znázorněno přidávání posledního korálku před přechodem.


"Mistička"

6. řada - čeká nás tu druhé rozšiřování. Nachystáme si 12 korálků. Korálky budeme přidávat podle schématu. Tam kde jsou dva korálky pod sebou přidám jeden, tam kde tvoří trojúhelník přidám dva, nezapomeneme na přechod.




Kdo si není jistý, použije zaručené schéma, u kterého se nikdy nespletete.



7. řada - než ji začneme je čas nasadit nýtek a kuličku. Nýt provlečeme tou úvodní kytičkou ze čtyř korálků. Chytneme kuličku mezi palec a ukazovák a utáhneme nit po směru šití. Zároveň korálky také rovnáme přímo na kuličce -uhladíme korálky kolem kuličky.(nešlo mi to vyfotit)

Zde v sedmé řade nás čeká zase rozešívání dvojic. Nachytáme si zase 12 korálků a vyplníme mezery.

Takhle vypadá rozešitá dvojice


Na posledním obrázku vidíme jak má vypadat konec řady. Do toho prázdného místa patří poslední korálek(píchnutý do "nižšího korálku"), a potom uděláme přechod (píchneme jehlu do následujícího"vyššího" korálku)


8. řada a další následující jsou naprosto stejné - vždy si nachystejte 12 korálků a vyplňujte mezery mezi trčícími korálky. V této fázi práce se dá nasekat hodně chyb, počítejte přesně, protože jakmile Vám řada vyjde na 11 nebo 13 korálků (občas se mi to stane), je někde chyba a nejlepší je řadu vypárat (ale pozor, párejte jen tolik korálků kolik jste přidali - jinak se v práci ztratíte) - jste.li však pohodlní jako já, lze kuličku v pořádku dodělat i na 11 nebo 13 korálků v řadě. Také si dejte pozor, někdy se nit ráda zachytí za nějaký korálek,
pak na to člověk přijde až po dvou řadách - tady nezbývá než párat - bylo by to dost vidět.
Během práce cca od 6 řady průběžně utahujte, nebojte se pořádně zabrat. Já si omotám nit kolem ukazováčku, zaberu ve směru šití a zároveň palcem , držím poslední přidaný korálek(abych si řadu nevytáhla -také se mi stalo). Utahování je velmi důležité.


Jakmile Vám korálky začnou jemně odstávat od kuličky (u dřevěné se to dá hůře poznat, ale párání to jistí a jakmile jich budete mít pár za sebou, vždy to poznáte) je čas na ubírání. Někdo to nerad a raději šije dvě půlky, které spojí, ale to já neumím.
Odstávající korálky

Ubírání 1 : nachystejte si 6 korálků. Šijte podle schématu 1,0,1. Jednou dáte korálek, jednou ne…


Jak to vypadá na konci řady-pořádně kuličku stáhněte a přejděte do další řady.


Ubírání 2: Nachystáme si 6 korálků, kterými vyplníme ty velké mezery.

Teďka nás čeká důležitý úkol, tuto vratkou řadu zpevnit, aby se nám neudělali oka (než jsem na to loni přišla, musela jsem používat kaplíky, abych zakryla ty pidi dírky:-D

Na konci řady píchneme prázdnou jehlu do prvního, který jsme předtím přidali. (je pohyblivý) a zároveň vedeme jehlu jedním korálkem minulé řady (ty šedé tečky) , pak pokračujeme dále stejně. Píchneme do toho červeného a
zároveň i do toho nižšího červeného- blbě se to vysvětluje, na tohle by bylo asi lepší video (to mě teda napadlo brzy, dodám). Pak jemně utáhneme. Nýtu se můžeme už zbavit.



Uděláme to na všech šesti a nezapomeneme na přechod do další řady. Teď si nachystáme 6 korálků a vyplníme mezery.

Přejdeme do další řady a tady už nás čeká velké finále. Kulička by již měla být pořádně utažená, tady už se utahuje jen jemně. Pokaždé dělám konec jinak, ale nejčastěji vezmu 4 korálky a dám je do mezer podle potřeby.(někdy se vleze i 5) Potom je jehlou několikrát provléknu, aby mi vznikla podobná kytička jako na
začátku.
Na fotce mi chybí poslední korálek

Prošívání všech 4 korálků. Jemně utáhneme.

A kulička je hotova, jediné co potřebuje je zajistit uzlíkem. Provlečeme jehlu do nějakého korálku
spodnější řady (stačí jedna, dvě) . Provlečeme korálek ještě jednou a uděláme očko, ještě nedotažené ho provlékneme jehlou a utáhneme. Ještě jednou to zopakujeme. Potom už stačí provléct jehlu s nití, pár dalšími korálky, ustřihnout a opálit zapalovačem (nit se zatáhne) - nikdy nepoužívejte sirky - moje náušnice ještě 2 týdny smrděli a nedaly se nosit.
Na závěr zatřete nit bezbarvým lakem.

Doufám, že se Vám kulička povedla

Dragita

Ještě pohled na hotovou =)



***
Pokud se s námi také chcete podělit o svůj um, nebo třeba jen o výrobek, jukněte sem! =) 

28 komentářů:

  1. Vypadá to moc dobře, asi to brzy také vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. moc pěkné, ale já bych na to asi neměla trpělivost. Blbnutí s těma korálkama mě nikdy nechytlo.

    OdpovědětVymazat
  3. Jinak, V Rooye jsem kdysy také zahlédla NYMO, ale moc tak nechodím, tak nevím jestli ho ještě mají Snad je návod srozumitelný

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to skvěl, akorát si já nerozumím s korálky, ale řeknu sestře, té by to mohlo jít

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: pracuju tu furt a furt ho máme jen sem tam je potíž s barvou...

    OdpovědětVymazat
  6. Děláš si legraci? Ačkoli si korálkuju už delší dobu, do tohodle bych se tutově zamotala... něco jednoduššího by nebylo?

    OdpovědětVymazat
  7. Jestli to zvládáš za tu hodiny máš můj velikej obdiv, S tímhle bych se osobně piplala celej den a jestli bych  byla vůbec schopná  to dokončit:)

    OdpovědětVymazat
  8. Atyiyo, on je to ve skutečnosti velmi jednoduchý steh, jen občas se v tom může člověk ztratit, vyzkoušejte, avšak varuji, kuličky jsou silně návykové
    (když už se povedou, nebudete chtít dělat nic nic jiného)Ještě bych udělala kroucenou dutinku, pokud byste chtěli

    OdpovědětVymazat
  9. jestli bude někdo kuličky zkoušet a bude chtít si jich pár udělat, můžu časem udělat i návod jak z ní udělat ježuru, osobně mám bodlinkáče raději
    foto:http://www.fler.cz/zbozi/tyrkysove-bodlinky-1093765

    OdpovědětVymazat
  10. Nevím proč, ale při poslední fotce mě napadlo, jak by ta kulička asi chutnala =D
    Jinak skvělý nápad, ale chce to asi hodně trpělivosti, kterou postrádám =)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tohle také zkusím, je to moc pěkné!

    OdpovědětVymazat
  12. Pane jo, tak to vypadá zajímavě, vyzkouším. Otáka, zda se mi to podaří tak, abych udělala spoň první řadu.

    OdpovědětVymazat
  13. Výsledek je dokonalý, ale já bych na to neměla nervy. Kdysi sjem vyráběla berušky a pavouky a krokodýly, ale na tohle bych neměla..

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den,
    došla jsem skoro ke konci kuličky, když to se mi vyskytl problém. Skončila jsem tam, kde má nastat ten úkol, že musím zpevnit vratkou řadu . Měla by jste pro mě prosím nějaký podrobnější návod, nebo snad video?? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  15. díky moc za návod, zkoušela jsem to sice podle jednoho na stoklase, ale u něho jsem právě měla ta velká oka v ubírání a musela jsem dávat kaplík :) už teď vim jak na to, díky tobě..dík

    OdpovědětVymazat
  16. Skvélá kulička ihned sem jí zkusila fak se mi líbí a udělala jsem z ní hned naušnice a hned na poprví sem mi podařila ..máte krásný a pochopitelný návod děkuji ;) a ještě bych chtěla poprosit jestli byste neměla nějaká vzora na kuličky třeba sem někdde viděla vzor ježek a moc se mi to líbilo byla bych ráda kdyby to tu bylo předem děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  17. [18]: vzory na kuličky jsem nezkoušela, nejsem zrovna moc na grafy.Nikdy mi to podle nich nešlo ale bodlinky se našívají celkem lehce, uvažuji, že udělám krátký návod i na ně. Pak kulička vypadá jako ježek

    OdpovědětVymazat
  18. [16]: video bych ráda dodala, ale momentálně nejsou technické možnosti   

    OdpovědětVymazat
  19. je to super!! už jsem to vyzkoušela ;)) já žeru pořád nový nápady ;)) zkusila jsem to s jiným návodem (na poprvé) a nevycházelo mi to..ale neztrácela jsem trpělivost ;)) a pak jsem to udělala podle vašeho..a hned na poprvé se mi to podařilo..máte to krásně a srozumitelně k vysvětlení..takže doporučuji ;)) a kdyby to bylo jenom možné brala bych i kuličky se vzorky (nebo s ježury, jak máte v předešlích kometářích napsáno) fakt super moc vám děkuji ;))

    OdpovědětVymazat
  20. a máte pravdu je to návikové ;)) dělám v jednom kuse :)**

    OdpovědětVymazat
  21. Díky moc za návod! mám jich několik, ale vždy jsem se ztratila. opravdu mi pomohlo počítat si korálky a podle tohoto návodu jsem jí udělala na první pokus :)) akorát vršek mi nevyšel, ale vyjde příště, hlavně že už vím jak na to :)) takže opravdu moc děkuju!

    OdpovědětVymazat
  22. Super návod a hned na poprvé se mě to povedlo a je to hlavně k pochopení a já většinou návody nechápu tak děkuju za návod asi asi šikovná ;)

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj, převelice děkuji za ten návod, konečně návod, který mě to naučil! Jen konec jsem trochu pozměnila, při ubírání z dvanácti korálků přecházím na 8: 1-0-1-1-0-1-1-0-1-1-0-1, pak znovu 8 a pak 2x 4, ten konec pak vypadá líp a nevznikají očka

    OdpovědětVymazat
  24. Děkuji za návod, taky jsem se rozhodla pro přechod 12 -> 8 -> 4, jako slečna v komentáři předemnou. Máš hezké stránky, přeju hodně inspirace.

    OdpovědětVymazat
  25. Jsem ráda, že náod stále pomáhá. Já jdu prubnout taky, protože jsem už přes rok kuličky nedělala Osvěžím si paměť.

    OdpovědětVymazat