11. dubna 2011

Dnes večer, anděli, nezabíjej


´
Dnes večer, anděli, nezabíjej

Od klekání do klekání,
lůna se sluncem se střídá,
za nářku a v zapomnění,
padlý anděl slané slzy stírá.
Ptám se Tebe, zlomený anděli noci,
čí jen propadla si temné moci?
Kdo donutil Tě bílá křídla v krvi smáčet?
Kdo naučil Tě výčitky svědomí snášet?
Jak velká, anděli, je Tvá zloba?
Po nocích nad vlastním hrobem bdíš,
pro neuroněné slzy, nevyřčená slova,
hříchy o jejichž napravení tajně sníš.
Jak velká, anděli, je Tvá zášť?
Na věčnost schovaná v noci temnotě,
jež oblékla Tě v černočerný plášť,
jež odsoudila Tvůj smutek k němotě.
Jak hlasitý, anděli, je Tvůj pláč?
V křeči smrtelné na schodech kostela,
ač krutou daň za věčnost dávno znáš,
víš, že toužilas po tom, cos nechtěla.
Jak velká, anděli, je touha Tvá?
V mrtvém srdci ji před sluncem skrýváš,
každý již ostří špičáků Tvých dobře zná,
jak do ucha obětem sladkou píseň zpíváš.
Ptám se Tebe, anděli, co zůstalo z člověka?
Dívka, která ďábla neskonale milovala,
pro jeho náruč porušilas pravidla odvěká,
pro jeho polibek života s nevinností ses vzdala.
Jdeš sama pustou krajinou v doprovodu měsíce,
a lesy klaní se před Tebou, nejkrásnější z krás,
ruku v ruce se smrtí jež přinášíš nemrtvá hříšnice,
dnes prosím Tebe, anděli, nezabíjej zas.
***

Zaujal Vás článek? Pak mi také napište na e-mail klub.snilku@email.cz a pošlete mi nějaké své dílko na ukázku. Může to být povídání o oblíbeném žánru, můžete mě upozornit na některá svá dílka a já s Vámi napíšu rozhovor nebo Váš příspěvek zveřejním zde, na stránkách klubu. Teď se můžete těšit na další rozhovory. Budu tu soutěž se scénáři. Návrhy? Sem s nimi na klubový e-mail! )

10 komentářů:

  1. Je fakt krásna. Precítená, pútavá. Ponorila ma do deja. Ach...

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná... víc k tomu nemůžu napsat, Wewe to vystihla.

    OdpovědětVymazat
  3. Báseń má skutečně originální název, takže jsem se začetla. Musím říct, že mě čekalo menší zklamání. Některé obraty jsou skutečně zajímavé...
    "Od klekání do klekání,
    lůna se sluncem se střídá,"
    a
    "Po nocích nad vlastním hrobem bdíš,
    pro neuroněné slzy, nevyřčená slova,"Bohužel, jinak je to dost klišé "slzy, krev, anděl", takovým slovům a obrazům bych doboručovala se vyhýbat, nebo je nějak básnicky opsat.
    "padlý anděl slané slzy stírá..." třeba... zaprvé to "slané" mi tam nesedí - je to tam prostě navíc a potom jako celek to působí dost kýčovitě. Trochu jako nepovedený dark art obrázek.Potom ještě nechápu ta osloveně Tvůj, Tvé apod. Proč to velké písmeno? Je to myšleno jako dopis? Pochybuji. Do básně něco takového nepatří.Nápad je moc hezký, mám ráda temněji laděné básně, ale na zpracování by bylo potřeba ještě zamakat. Aby to působilo skutečně ponuře, není třeba všude cpát padlé anděly, slzy a krev. Stačí nenápadně budovat atmosféru a zbytek nechat na čtenářově fantazii.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to mě dostalo... o něčem podobně depresivním jsem přemýšlela celý dnešek...
    úžasné...

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych měla jen jednu technickou poznámku... Lůna a luna je velký rozdíl Aby to při živější obrazotvornosti nevyvolávalo záchvaty smíchu, radila bych to opravit.
    Ani zastarale se to tak nepíše...

    OdpovědětVymazat
  6. [7]: Taky jsem se nad lůnou (lůnem?) zarazila...
    Jinak vím, že nejsem nejvhodnější osoba na kritiku, ale dneska mám zlounskou náladu Trochu mě rušilo opakující se oslovení "anděli" a taky to, že se o něm píše v rodu ženském - to mě zmátlo hlavně na začátku.
    Ale jinak se mi to líbilo. Když nad tím člověk moc nebádá a jenom to přečte, tak super (nezní to moc pozitivně, ale je to pozitivní, jen je moc pozdě na to, abych vymyslela něco konstruktivnějšího ).
    (Proč se všichni snaží dávat anděly a démony dohromady?)

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: [8]: Jej, teď na to koukám.. mám to na blogu tak dlouho a nevšimla jsem si toho.. psala jsem to tenkrát a nějak jsem to po sobě nepřečetla.. *stydí se*[4]: U mě je to třeba také tím, že mám prostě ráda kýčovité věci v některých případech. To ale neznamená, že se to musí líbit každému [8]: Andělé jsou v mytologii (či co to je) bráni za "bezpohlavní" bytosti, ONA to byla předtím abych tak řekla, samotné slovo anděl v ženském rodě vyskloňuješ těžko, a zkomolit by se mi tam prostě nehodilo, tak jsem to vyřešila takhle

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Na tom jsem koukala taky podezíravě, ale řekla jsem si že je to asi nějaký složitý obrat. Jakože děti vycházejí z lůna na světlo. Takhle je to vlastně jen další z řady klišé.[9]: Tohle není záležitost líbení nebo nelíbení, jak se autoři rádi obhajují, ale prostě a jednoduše řemesla. Ta báseň není dobrá, tak jak je napsaná, obrazy neobrazy a o to, jestli mně osobně se to líbí nebo nelíbí, vůbec nejde.
    Na druhou stranu, jestli si moje připomínky vezmeš k srdci, nebo ne, už je jen tvoje věc. Ty se chceš zlepšovat. Nebo nechceš. To já nemůžu vědět.Neber to nijak útočně, v žádném bodě, prostě jenom nezaujatě konstatuji a uvádím na pravou míru.

    OdpovědětVymazat