1. června 2014

Seriál aRTIUM #1 - Animace

Pěkný nedělní den přeji s prvním dílem seriálu aRTIUM!
Již v dřívějšku jsem zadal v artiu téma animace, na které jste měli posílat svoje výtvory. Takže při této příležitosti jsem si dovolil trochu se podloubat v tomto tématu Mrkající.
Díky bohu, blog.cz "povolil" používání animací tím, že obrázky lze nahrát i ve formátu .GIF. Bez této přípony nelze vytvořit jednoduchou animaci. To že zdůrazňuji slovo "jednoduchou" logicky znamená, že lze vytvořit animaci "složitou", která se využívá na webech a používá CSS - jazyk, který se používá ke stylizaci objektů (divů), XHTML - rozšířená verze HTML (jazyka, do kterého si i na blog.cz můžeme přepnout článek , či JavaScript - tvorba různých událostí, které mění text či divy.

Animace se hlavně objevují ve formě ikonek na blogy, protože kromě toho, že zvýšíte pocit zvědavosti u návštěvníka typu: Jak to udělal? To nebude jen obyčejný "blogísek", tak i můžete v animaci sdělit více informací. Párkrát jsem už viděl animace i v záhlaví či pozadí stránek. I to je možné. Celé to má prostě zaujmout. Větší podrobnosti o zaujmutí si povíme v dílech o reklamách Úžasný.

---

jAK vytvořit animaci?

Základem je samozřejmě dobrý program. Já pracuji v photoshopu, kde si rovnou upravuji obrázky, ale dříve jsem používal snadný program na tvorbu animací - PhotoScape ke stažení zde.
Animace v photoshopu má výhodu v to, že lze snadno měnit krytí vrstev a tím animace hladce přechází. Když animace přechází hladce, je to lepší pro oko návštěvníka. Já přidávám v každém snímku cca 10% ostatně tak jsem to i udělal ve videonávodu.

Tvorba animace v Photoshop



Pozn.: Pokud máte dobré oko všimnete si, že v jednom okamžiku je animace tmavější. Leckdy se stane, že se nějaká ta vrstva špatně nastaví, proto je potřeba i pečlivost Úžasný.

Tvorba animace v PhotoScape



Ve PhotoScape se samozřejmě dá udělat taky podobná animace jako v Photoshopu, ale bylo by za potřebí si vždy uložit upravenou vrstvu což je jak zabírání místa tak i zdlouhavé. Ještě bych se měl zmínit, že lze animaci vytvořit i v programu Gimp. Ten budeme hodně používat v příštím díle Mrkající.

---


Upozornění na závěr - Animace, které vytvoříte v jakémkoliv programu, budou mít omezené spektrum barev. TZN: nebudou vypadat jako v originálních formátech. Důvodem je omezení velikosti souboru...

1. tip na konec: Animace používají spektrum o cca 255 barev, to znamená, že pokud se budete jako já držet jedné barvy s mnoha odstíny, lze zabránit tomuto zkreslení.

2. tip na konec: Pokud si zvolíte jak v programu PhotoScape tak Photoshop krátký časový interval jednoho snímku, doporučuji na konec přidat 5 stejných snímků. Důvod? Celková sestava animace lépe vynikne.

---

Pochlubte se i vy

Jak jsem říkal při představování rubriky, je třeba odezva i z vaší strany. Proto posílejte jakékoliv animace, kterými byste se rádi pochlubili a to na náš email klubu klub.snilku@email.cz. Nezapomeňte připsat: jméno/přezdívku, blog, program ve kterém jste pracovali.

---

Závěrem děkuji za pozornost všem, které dočetli až sem a na další díl se můžete těšit v neděli 6.7. 2014...

5 komentářů:

  1. Animaci jsem právě dodělala, ale nazvala bych to spíš prezentací, prostě fotky za sebou jdoucí v MovieMakeru.
    Každopádně skvělý první díl!
    (btw., nemá každého prvního na palubu nastupovat nový snílek/noví snílci?)

    OdpovědětVymazat
  2. Vyrábění grafiky není zrovna moje silná stránka a téměř všechno, co si dělám do blogu, dělám převážně v Malování, takže nemám nic moc k věci, jen jdu upozornit na to, že "tip" se píše s měkkým i. Tak snad mě neumlátíte animací, já to nemyslím zle, jen mě to praštilo do očí

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Kéž by to byla jediná chyba celého článku... :)
    (A také bych doplnila, že "typ" se dá napsat taky, ale v jiném významu.)

    OdpovědětVymazat
  4. [2]:, [3]: Bohužel, škrabopis je ta horší stránka...

    OdpovědětVymazat
  5. Páne jo, to vypadá moc dobře, snad si najdu čas na nějakou tvorbu.

    OdpovědětVymazat