14. června 2014

Iluze stá třicátá druhá

Větrný mlýn semele zlo na dobro.


Děkuji všem, kteří se aktivně podílí na chodu klubu zvenčí i zevnitř. Jste větrem do plachet kolosu jménem Klub Snílků.


Dobrý večír vinšuji, Vašnostové.
Pevně věřím, že jste přežili ve zdraví onen osudný pátek třináctého. Setkala jsem tady na blog.cz se dvěma tábory. Jedni nevěří na pověru třináctého pátku, druzí naopak. Jsou zde i lidé, kterým je to jedno?

Drazí, včerejškem mi započaly krátkodobé prázdniny. Kdyby vše probíhalo tento semestr, jak mělo, mohla jsem mít už prízdniny zcela, leč osud tomu chtěl jinak. Jsem na sebe i na osud trochu nahněvaná, ale kdo by nebyl, kdyby věděl, že by mohl mít prázdniny od začátku června až do půlky září, že?

Jak se vůbec daří Vašim grandióznostem? Hledáte čas po všech možných skulinách Vašeho pokoje, nebo naopak už nemáte do čeho kloudného kopnout? V obou případech mám jednoduchý lék: pojďte lovit bludišťáky! "Nečasovci" (od nevlastnění času, nikoliv od bývalého premiéra!) se na chvíli zlidní a zapomenou na starosti, ono to pak vždycky jde lépe, a Znuděnovci zase naleznou alespoň trochu smysluplnou aktivitu, za níž dostanou sladkou odměnu. No, uznejte, není Maglaizíček ženiální?

Autor: LeoRiq

Ačkoliv si myslím, že dnešní otázka za bludišťáka bude velice banální, položím ji: Má obrázek výše nějakou spojitost s hudbou níže? Jakou? Bonusová za dva, když je toho třináctého: Víte, proč (narážím na historickou souvislost) je vnímán pátek třináctého jako nešťastný den?

Autorka: JenZee

Ještě bych si dovolila oficiálně prozradit správnou odpověď z minula. Milí, zlatí, všichni jste správně určili, že jsem toužila slyšet jméno papáji, leč jste si nezkontrolovali, že náš drahý klub přijímal krátce po sobě dvě odlišné papáji. Naše papája s indiánkou na fotografii byla do klubu přijata 6. února 2011. Ano, byl to chyták.

Tabulka lovců a jejich úspěchů - račte konfrontovat se s vými výpočty.

Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Jsme u konce, a tak jako každý jiný týden se opět setkáme v páteční večer. Budu se těšit.


Zasněný večer vinšuje
Vaše tetka Maglaiz

6 komentářů:

  1. Na pátek třináctého nevěřím, protože mám paradoxně v tyto dny spíš štěstí než smůlu. Co se první otázky za bludišťáka týče, nějak si nejsem jistá. Hudba působí tak zvláštně neobvykle a oblačně majákově, ale to asi není ta spojitost..
    O pátku třináctého však vím! (A musím se pochlubit, že si to právě teď nehledám na internetu jako možná někdo jiný.) Toho dne začal francouzský král Ludvík IV. pronásledovat a následně vyvražďovat Templáře. Taky zanikl jejich řád. Všechno to samozřejmě bylo o penězích, protože Templáři měli a Ludvík Sličný ne.

    OdpovědětVymazat
  2. Uá! Já se nechala nachytat. 0:)Začnu tentokrát od konce - pátek třináctého je spojen s velkými represemi proti templářskému řádu. Má je na svědomí francouzský král Filip IV. Sličný, který právě v tento den - pátek 13. října 1307 (aby těch 13 nebylo dost ) začal s jejich pronásledováním na vlastním území.A jestli se tentokrát nemýlím, motiv ostrova poháněného větrným mlýnem byl použit v oficiálním videoklipu dané písničky. Jen je na tomto obrázku "přidána" ještě navíc špička majáku, která tam původně nebyla. Bludišťákům zdar!

    OdpovědětVymazat
  3. Odpověď na bonusovou otázku - pátek třináctého je považován za smolný den od počátku 14 století, jelikož na pátek třináctého začalo vyvražďování a pronásledování templářů, což v důsledku způsobilo zánik tohoto řádu.
    Následovníci tohoto řádu a jeho přeživší členové tento den vnímali jako smolný a myslím si, že se není čemu divit.

    OdpovědětVymazat
  4. Spojitost je taková, že autor obrázku se při jeho tvorbě inspiroval právě touhle skladbou - a obrázek po ní i pojmenoval.Pověra o pátku třináctého má víc možných vysvětlení, mimo jiné ukřižování Ježíše Krista v pátek, třináct osob u poslední večeře (kdy třináctou byl zrádný Jidáš), 13. října 1307 bylo také spuštěno krvavé pronásledování templářů, které způsobilo zánik jejich řádu. Podle jedné teorie to také může souviset se skandinávskou pověstí o večeři bohů, přerušené proradným Lokim. Loki způsobil smrt boha radosti a potěšení, uvrhl svět do tmy - a u večeře byl třináctý.

    OdpovědětVymazat
  5. Sice už je neděle, ale nějak nebylo kdy se dostat na stroj s klávesnicí a obrazovkou, takže zkusím aspoň otázku ohledně toho pátku třináctého, pokud se mi to ještě uzná...-- Protože tehdy Filip IV. řečený Sličný nechal "zlikvidovat" řád Templářů, aby jim mohl zkonfiskovat majetek. Uvěznit, upálit... A jelikož ta největší řež připadla zrovna na pátek třináctého, je to pokládáno za nešťastné datum.Pěkná pohádka na dobrou noc A co se té banální otázky týče, vidím jen spojitost větrného mlýnu (byť na obrázku mi to připomíná spíš maják )

    OdpovědětVymazat
  6. UPOZORŇUJI VŠECHNY SOUTĚŽÍCÍ: UZAVÍRKA ODPOVĚDÍ JE PÁTEK DOPOLEDNE, PŘISPÍVÁNÍ NA ILUZE JE ČASOVĚ NEOMEZENO!

    OdpovědětVymazat