10. dubna 2014

Principia a její nová strážkyně

Milí Snílci,
abychom těch změn neměli málo, hlásím se o slovo i (j)á - nová správkyně knihoven Principiae.

Dostala jsem pod křídla rubriku, která byla a stále je zaměřená na všechny psavé Snílky. Od ostatních se ale poněkud liší - už jen tím, že nemá striktně určen pouze jeden druh příspěvků.
Pro tuhle variabilitu jsem se rozhodla vám všem trochu připomenout, co do ní vlastně všechno můžete posílat. :-)



1) Máte v šuplíku/na blogu schované nějaké dílko, které stojí za pozornost? Sem s ním!
Principia ráda přijme ukázky vašich povídek, románů, básniček, sonetů... Vše, co jen ráčíte psát.
A pokud by vám k představení vaší tvorby nestačilo jediné dílko, klidně jich pošlete více. S drobným medailonkem pak budou zařazeny do speciální kategorie. :-)

2) Píšete neobvyklou formou, či si tykáte s nezvyklým žánrem? Co takhle nás s nimi seznámit?
Někdo miluje haiku, jiný je příznivcem akrostychů... a další třeba ani nemusí vědět, co takhle "podivná slůvka" znamenají.
Pokud tedy budete ochotni se podělit o svůj milovaný žánr/formu, Principia ráda přijme vaše návody. A když je dokonce doplníte o ukázku z vaší tvorby, bude v sedmém nebi.

3) Zbožňujete autory, kteým se nedostává pozornosti, jaké si zaslouží? Představte je Snílkům!
Mnoho z nás má své oblíbence, na které nedá dopustit. Jenže často se stává, že naše okolí jednoduše nechápe "proč zrovna oni". Čím jsou pro nás tak vyjímeční?
A právě proto se Principia rozhodla dát všem Snílkům možnost představit nám své psavé hrdiny.
Krátký (či delší) medailonek. Díla doprovozena vašimi poznámkami (bez spoilerů prosím). Případně i nějaká ta ukázka. Kreativitě zpracování se meze nekladou. :-)

Jen na závěr je nutná poznámka: u této části POZOR NA AUTORSKÁ PRÁVA. Nechceme přeci našim favoritům nějak ukřivdit.

4) Toužíte po kariéře novináře? Jsou vaším snem rozhovory s významnými psavci? Začněte se Snílky!
Pro rozhovory jsou určené hned dvě zdejší rubriky - Praepositio, kde se ochotní Snílci mohou nechat vyzpovídat jeho správkyní Temnářkou - a Principia, která dává možnost si rozhovor zažít i "z druhé strany". Z pozice novináře.
Je na vás, jestli se navzájem budete kontaktovat sami a do rubriky posílat rovnou hotové rozhovory, nebo jestli "jen" nahlásíte svůj zájem a necháte si Snílka přidělit. Jen bych v takovém případě orodovala za předchozí prozkoumání blogu zpovídaného, abyste mu byli schopni připravit otázky "přímo na tělo".
Velmi by mi také zjednodušilo život, pokud byste byli ochotni nejenom zpovídat, ale případně se ujmout i druhé role. Pak by totiž stačilo jen několik zájemců navzájem propojit. A i vy byste tím ušetřili čas, který by mi zabralo "sehnání" ochotného Snílka.

(Jen tak mě napadá - nechtěl by nějaký zdatný reportér do návodů zpracovat "rukověť pro tvůrce rozhovorů"?)

5) Máte v hlavě, či na papíře článek, který se týká psaní či literatury, a nevíte, kam ho poslat? Sem s ním!
Principia je totiž (mimo jiné) hrozně zvědavá a ani v nejmenším jí nedělá problém pro zajímavé příspěvky vytvořit další podkategorii. :-)

Všechny články, rozhovory, povídky... posílejte na klub.snilku@email.cz a nezapoměňte do kolonky předmět uvést heslo Principia. K podpisu pak samozřejmě přidejte i odkaz na váš ctěný blog.

Snění zdar
Nová správkyně knihoven slečny Principiae

2 komentáře:

  1. Prima, jsme ráda že má Principia nového správce (správkyni) a za tento článek jsem vážně ráda. Mám otázku - k bodu 3) autoři - můžeme představit i oblíbeného autora/blogera, který píše, ale zatím nevydal knihu? Nebo to musí být pouze publikovaní autoři?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:: Dobrovolnosti se meze nekladou. Takže klidně můžeš představit i své oblíbence mezi blogery. Jen by bylo asi vhodné je v takovém případě požádat o poskytnutí ukázek. Jednak kvůli právům... a taky si myslím, že jim tím rozhodně uděláš radost.

    OdpovědětVymazat