30. září 2014

Principia - Třetí dračí výprava

Vážené Snílstvo,
poslední úterý v měsíci s sebou přináší další porci dračích indicií. Jste připraveni? Doufám, že ano, protože tentokrát to bude výjimečně zapeklité.
Zima je totiž ještě daleko a tak jsem neodolala pokušení si ušetřit pár spálenin. Proto jsem si tentokrát vybrala hnízdo, které nekladlo tolik odporu...
Teď je však čas na vyhodnocení minulého klání. Do hustého dýmu se vydalo hned sedm Snílků. A všichni s úspěchem. Gratulace patří:

Marje Virtanen, Anne Eyre, Maglaiz, Holoubkovi, Annice, Charlie a Daletth



V nápovědách jsme tentokrát hledali Zdeňka Jirotku, autora známého Saturnina. V indiciích byla ještě zmíněna sbírka povídek Pravidla se změnila a známá milovnice přísloví - teta Kateřina. Protože však nebylo uvedeno jinak, tentokrát stačilo jméno autora.
(I když, nebýt podivení nad zlobícím caps lockem, asi bych ho v Holoubkově komentáři přehlédla. :-) )

Další hnízdo tedy přestalo být knihovně nebezpečné. :-)

Jak už jsem v úvodu avizovala, tentokrát (pro někoho) zamíříme do méně známých luhů a hájů. Doufám však, že (minimálně s pomocí moderních technologií) i tentokrát obtíže překonáte. Neb... Některé lidi je prostě škoda neznat.


  • Autorka je jednou z nejznámějších němek píšících pro děti a mládež.
  • Mezi její největší mezinárodní úspěchy patří jedna trilogie a dvě samostatně stojící knížky. Minimálně podle dvou z nich byl dokonce natočen film. (Ač na jeden jsem od příznivců knih neslyšela ještě ani jedno pozitivní slovo.)
  • Dějiště jejích příběhů jsou velmi různorodá - podíváme se mezi knihomoly a stránky popsané tiskařskou černí, do Benátek či Himaláje.
  • Autorka je i výtvarně nadaná, neb část svých knih sama ilustrovala.
  • V současnosti žije v Los Angeles, kde jí společnost dělají její děti a fenka Luna.
  • A jako poslední - záchytný - bod dodávám, že je dorstenskou rodačkou narozenou v témže roce, kdy se konal první světový šampionát žen v cyklistice.

K oddračení Vám dnes bude stačit plné jméno autorky a název alespoň jednoho ze zmiňovaných mezinárodních úspěchů.
Kdo by však dokázal vyjmenovat všechny, získá bonusové dračí vajíčko.
(Neb na tuhle otázku by nedokázala odpovědět ani wikipedie.)



jméno Snílka
drak
dračí hnízdo
Anna Eyre
2
-
Annika
1
-
Holoubek
1
-
Charlie
1
-
m. Phoenix
1
1
Marja Virtanen
1
-
Daletth
2
-
Maglaiz
2
-


Hodně štěstí!

Dragilia

Pss: Pokud se časem najdou i další odvážní a nehořlaví Snílci, ráda jim kratochvíli získávání indicií na chvilku přenechám. :-) Získané nápovědy pak můžete poslat na klubový mail: klub.snilku@email.cz a v předmětu uveďte Principiae - draci.

6 komentářů:

  1. To první, to je z Pána zlodějů, ten film mám moc ráda! Hm... teď si nejsem úplně stoprocentně jistá autorkou knihy, četla jsem ji dávno, raději se ujístím, jestli si to dobře pamatuju... ano, pamatuji se dobře - Cornelia Funke!

    OdpovědětVymazat
  2. Je to Cornelia Funke, byla narozena v roce 1958.Díla jsou:
    Inkoustová krev, Inkoustová smrt, Inkoustová srdce, Dračí jezdec,Lovci strašidel na ledové stopě, Pán zlodějů, Příšerky a jejich historky.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to Cornelia Funke. Mezinárodně se zviditelnila hlavně Dračím Jezdcem, Pánem Zlodějů a Inkoustovým srdce i Inkoustovou smrtí. Vše se okamžitě po vydání dostalo na přední příčky seznamu bestsellerů New Yorských Times, Amerika si ji zamilovala a totéž následovalo i s Lovci Přízraků, Statečným Igrainem, Když Santa spadl na zem, Princeznou Rytířkou či Pirátkou (nejsem si jistá, jestli to překládám správně, informace mám ze zahraničních stránek :))

    OdpovědětVymazat
  4. Samozřejmě Cornelia Funke. :)
    Napsala třeba slavnou trilogii z Inkoustového světa či Pána zlodějů (ani jsem nevěděla, že to je zfilmované) nebo Dračího jezdce (moc krásná pohádka).

    OdpovědětVymazat
  5. Teda podle nápověd jsem se nechytala, ale jakmile jsem na konci uviděla Prašprsta, bylo to jasné -- Autorka se jmenuje Cornelia Funke(ová)
    -- Úspěchy - tak samozřejmě trilogie "Inkoustový svět" (Inkoustové srdce; Inkoustová krev; Inkoustová smrt).
    -- Jako další u nás vyšlo: Pán zlodějů; Dračí jezdec; Příšerky a jejich historky a Lovci strašidel na ledové stopě.
    -- Co všechno vyšlo v zahraničí, to nebudu vypisovat, to bych tu umřela, místo toho sem dávám odkaz z jejích autorských stránek :)http://www.corneliafunke.com/index.php?page=buecher&lang=en

    OdpovědětVymazat
  6. hledanou autorkou je Cornelia Funke

    OdpovědětVymazat