19. září 2014

Iluze stá čtyřicátá pátá

Tam, kde vrba nalézá zrcadlo, jest klíč i brána.


Neskutečně děkuji všem, kteří se aktivně podílí na chodu klubu zvenčí i zevnitř. Jste větrem do plachet kolosu jménem Klub Snílků.


Již je to mnoho prosněných let, co Pán Iluzí, kapitán Imaginarius, vyplul se vzducholodí, nesoucí přízračné jméno Aberratio, mezi neprobádaná souhvězdí, aby nalezl místo svých snů, jež střežil ve svých myšlenkách jako největší tajemství.
Na výpravu nepřizval žádné snílky a v době slavností v přístavu Aditu vyplul to temnoty nebes. Ovšem u hvězdy Aurory si s ním osud pohrál a jeho astroláb postihla porucha, která nemůže být opravena rukama lidí. Imaginarius už dlouho bloudí ztracen mezi hvězdami snaže se najít správný kurz.
U Aurory se na jeho počest konají klání ve snění. Snílkové s neutuchající snahou hledí k nebi v naději, že naleznou bájného kapitána. Řídí se dle stop, jež za sebou zanechal Imaginariův hvězdný koráb Aberratio. Tyto stopy se zovou Iluze, které každého snílka polapí jako siréna svým zpěvem a nutí ho tak dlouho snít a fantazírovat až k umdlení. Každý příběh odhaluje střípek toho, kam Imaginarius mířil. Bude však nalezen včas?

Dobré noci bych již měla přáti, jestli se nemýlím.
Pro mou osobu je to dnes poslední prázdninová Iluze. Pane jo! Celých dvacet dní prázdnin a ony jsou skoro za mnou. S tím by se mělo něco dělat. Ale co? T.A.R.D.I.S. mi Doctor asi nezapůjčí, kromě toho bych se mohla potkat. Zastavit čas je také hloupost. Nejenom že bych tím zmrazila zbylý Vesmír, tudíž žádná zábava, ale také si musím uvědomit, že jsem žena. Je absolutně nemožné, aby žena, tedy já, zastavila své myšlenky, ergo zastavila čas. Leda že bych šla do zastavárny, ale kdo by chtěl myšlenky magora, vlastně blbce, vyměnit za čas, že. Už vím! Popluji! A Vy poplujete se mnou, jelikož na imaginariovském záchranném člunu je dosti místa pro každou tvůrčí duši. Doufám, že jste si na cestu přibalili svačinu pro dva, protože začínám mít hlad. A když má striga hlad, je veškeré maso, i to Vodňanské, ve smrtelném nebezpečí. Pádla máte? Pak tedy vzhůru po proudu! Nebo proti? Proti - Skotové to rozhodli.

Autor: neznám, čmajznuto z Pinterestu skrze Kelly

Nebo byste raději objevovali svět skrývající se pod zemí? Inu, to ovšem budete muset prvně najít do toho světa bránu. Já bych o jedné věděla. Troufnete si?

Autor: neznám, čmajznuto z Pinterestu skrze Cruzine Magazine


Jaká byla správná odpověď na minulou hádanku? Nu, řekněme, že odpovědí je název této rubriky a jméno hrdinného kapitána. Vlajkonoše domu Prvních.

Tabulka lovců a jejich úspěchů - račte konfrontovat se svými výpočty.


Jak jste si mohli povšimnout, dnešní Iluze je ve znamení vody. Tak bychom mohli mít i tématicky zaměřené otázky. Ano, čtete dobře. Budu se ptát na více věcí, což znamená, že máte šanci buď získat lima, nebo celé zlaté bludišťáky.

Já se tedy ptám: Vzpomenete si (za 1 limo) z hodin alchymie, jakými dvěma písmeny a jedním číslem zaznamenáváme vzorec vody? Co se skrývá (za bludišťáka) pod oněmi dvěma literami? A latinsky (za bludišťáka)? Proč je tam to číslo a co znamená (za dva bludišťáky)? Může v onom vzorci být i vyšší číslo, než je + proč ano, proč ne (za tři bludišťáky)?


Enya je bez veškerých pochyb královnou New Age hudby. Nu, když jsme se tedy vydali na plavbu po řece či jiné plavby možné skutečnosti, měla by nám v uších znít správná motivační hudba. Nevím, jak Vaší mysli, ale mé se při poslechu písně níže uvedené vždy vybaví veslování a celkově plavba v člunu po řece s jejím líným olejem i zuřivými šlajsnami.



Pokud by Vám snad Enya svým hlasem vadila, měla bych zde pro Vás přijatelnější verzi písně. Osobně ji považuji za efektnější.



Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.




V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:



Páteční Iluze je již kompletní, ergo musíme vytáhnout šátečky a zamávat si alespoň pro tento pátek. Zítra se na Vás těším u uveřejnění dalších Vašich imaginariovských zlobišáren.


Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

3 komentáře:

  1. Nemůžu nějak uvěřit, že jsem se minule nepřiměla to napsat, vždyť to bylo zadarmo. No, moje škoda...Tak to zkusím dohnat teď. H2O. Vodík a kyslík. Dihydrogen Monoxide. Číslo je tam proto, že molekula vody se skládá ze svou atomů kyslíku a jednoho atomu vodíku. Ve vzorci jako takovém mohou být i vyšší čísla, například 3H2O je označení pro supertěžkou vodu. Ta dvojka samotná vyšší být nemůže, respektive může, ale to už se jedná o jiné, z vody odvozené prvky. Například H30 je prvek zvaný hydrogenium, vzniká okyselením vody.
    H40 by měla být vodíkem obohacená voda, ale tento prvek je nestabilní, neudrží se.

    OdpovědětVymazat
  2. Hohó málem jsem zapomněla odpovědět! Takže to honem napravuji, tyhle bludišťáky si nenechám ujít!
    Voda je H2O - tedy 2 atomy vodíku (hydrogenium) a 1 atom kyslíku (oxygenium). Vyšší číslo může být u vodíku - H3O+ což značí oxoniový kationt, vyrábí se tuším reakcí 2 molekul vody (vznikne myslím H3O+ a OH-), nebo u kyslíku - H2O2 a máme z toho peroxid vodíku. Pak už to ovšem není voda...
    A mimochodem, výběr hudby je tentokrát naprosto dokonalý!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, tak teď se ukáže, jak moc špatné to se mnou je...-- H2O (dvojka tady prostě malá napsat nejde)-- skrývá se za tím vodík (hydrogenium) a kyslík (oxygenium)-- Dvojka znamená, že aby vznikla molekula vody, musí se spojit jedna molekula kyslíku a dvě molekuly vodíku - takže dvojka vlastně znamená, že kyslík vyznává polygamii -- Vyšší číslo tam být může (musí pak být ale i u kyslíku) - vzpomínám si na takové to krácení chemiských rovnic, ale proč... to už teď nedávám...

    OdpovědětVymazat