2. října 2015

Kontrola lístků číslo 34


Milí snílci,

tak už je asi vážně po létě. V září se tomu člověku ještě nechce věřit, ale říjen už těmi teplými slunečnými dny nikoho neošálí - to už není léto, to je přece krásný podzim!

Emátko vám tudíž ze zahraničí vzkazuje - hezky si ten podzim v Čechách užijte! Na ostrovech Scilly je počasí víceméně pořád stejné, jen je víc tmy, a barevného listí se tu nejspíš nikdo moc nedočká. Tím spíš se tedy fénix těší, jak se bude v následujících týdnech kochat vašimi pěknými příspěvky do našeho Phota ;)

Co se dnešní kontroly týče, dnes to máme bohužel o kapku barevnější než obvykle. Každý holt ty palubní lístky nemá vždycky úplně v pořádku, a někomu už vypršela platnost lítačky (ha, see what I did there?). Ale příště tam už snad zase bude zářit jen zelená. Mějte se pěkně!

Zdraví M. a Dorka



1) Dragilia - sileny.blog.cz - ÁNO

M.: Já tam nic až tak šíleného nevidím, právě naopak :) Ok, designem to není úplně můj šálek kávy, ale barevnost je příjemná (klubová jakbysmet), všechno je dobře čitelné a dá se v tom skvěle vyznat. Obsah blogu je bezproblémový, aktivita více než dostatečná, hraje se tu podle pravidel, tedy hezky autorsky, smysluplně, bez vycpávek a cukrbliků, vítejte nám u Blumíků! Eh, to samo naskočilo... Bludišťáka lze udělit za vysvětlení hned nahoře, co jsou to vlastně ti blumíci (pokud máte nějakou takovou zvláštnost na blogu, vysvětlit ji hned v záhlaví či navrchu sloupku by mělo být samozřejmostí), dobře viditelný kontakt a vůbec přehledný sloupek. ANO.

Dorka Jeseňská: Ak má ísť o chválospevy tak je evidentné, že nie som tou pravou osobou určenou na ich tvorbu. Preto poviem len toľko, že z blogu ako takého mám dobrý pocit. (To čo som o ňom písala do niekdajšej Siene slávy som nepísala len tak pre srandu anglických králikov.) Je to autorský ako aj snílkovský blog, čiže za mňa aj naďalej ÁNO.


2) Ivišek - ivisek-hobby.blog.cz - ÁNO

M.: Jsem přesvědčená, že tenhle blog už jsem kdesi kdysi hodnotila, ale nenašla jsem, kde, tak to holt napíšu znova - bohužel. Protože si docela dobře pamatuju, že přesně tyhle věci už jsem zcela jistě jednou vyčítala: vadí mi, že je na hlavní stránce jen jeden článek a pro další musím klikat na Blog - Archiv (nebo zadat /archiv do vyhledávání, pokud jsem trochu zkušenější bloger). Je to na palici a úplně zbytečné. Článek o autorce to má, ale taky schovaný. Ty odkazy na pravé straně jsou nahňácané jeden na druhý, není to příjemné. Mít sloupek prakticky jen kvůli odběru novinek (používá ti to někdo?) mi přijde hodně zbytečné, šlo by to vyřešit líp. Články jako takové jsou příjemné tím, že mají konzistentní formu s informacemi o dílkách - to každý nedělá a je to přitom fajn. Jen by nebylo od věci třeba taky zarovnat text (a i ty obrázky samotné, koneckonců), odsazovat jedno od druhého a podobně. Jinak nemám co vytknout, aktivita je nižší, ale vzhledem k povaze blogu v pohodě, všechno ostatní je taky v pořádku. Počíst si trochu víc ze života by bylo fajn, je to podle mě hodně neosobní, ale když to tak Ivišek chce, je to její věc. Osobně si můžu myslet, že by to šlo udělat líp, ale je-li autorka spokojená, nemám dalších věcných námitek a na členství to dosahuje. ANO.

Dorka Jeseňská: Ďalší zaujímavý členský blog. Pravda aj mňa osobne dosť rozčuluje keď na úvodnej stránke vidím len jeden článok a po zvyšok (za predpokladu, že si o danom blogu chcem vytvoriť ucelenejší prvotný názor) sa musím preklikávať medzi rubrikami alebo v archíve. No ak to tebe nevadí, tak mne nemá prečo. Len mám pocit akoby si pred čitateľmi schovávala svoje články, čo je dosť škoda. :-) No, ale čo sa tu zase rozkecávam. Nič porušujúce pravidlá tohoto klubu som neobjavila čo znamená, že ani proti tvojmu členstvu nemám žiadne námietky. ÁNO.


3) Lúmenn - lumenn.blog.cz - OPATRNĚ

M.: U Lúmenn řeším vždycky ten stejný problém a vždycky ho nejspíš řešit budu, neboť jak sama přiznává v posledním článku, je to konzerva staletá a měnit se a přizpůsobovat není právě její specialita. Tím problémem jsou cizí obrázky bez zdrojů a notně velký počet rubrik a článků, které by podle mě na tom blogu tak úplně být nemusely a nedělají mu žádnou parádu. Rozepisovat se o tom do detailů nemá smysl, v minulosti jsem to už párkrát udělala a jak říkám, výsledky to nepřineslo, protože Lúmenn prostě tendence zabývat, takže nebudu znovu ztrácet čas. krčím trochu rameny a mrzí mě to. Nemusím s ní vždycky souhlasit, nemusím ji nijak zvlášť číst, ale že je to jinak zajímavá blogerka, o tom nepochybuju. Líbí se mi na ní totiž ten totální zápal pro blogování. Má co říct snad úplně ke všemu a má talent na komentování aktuálních nebo kontroverzních témat, o nichž lidi baví číst. Narozdíl od mnohých ta témata popisuje čtivě, rázně, bez překlepů a hrubek, možná mnohdy až zbytečně obsáhle, ale aspoň od srdce. Pro kilometrové články mám pochopení a vím, že když máte k něčemu prostě hrozně moc co říct, tak to dvěma odstavci neodbydete i kdyby nevím co, prostě to nejde. Neměli byste pocit, že jste tomu tématu učinili zadost. Vzhledem k tomu, že vím, jak to vnímá, obávám se, že nebude mít moc smysl chtít po ní (znovu), aby si sahala do svědomí a uvědomila si, že Autorský Zákon není pro srandu králíkům a že uvést zdroj vykradeného obrázku by mělo být vůbec to nejmenší, co solidní bloger udělá. Ale pravidla jsou pravidla. Ty obrázky nejsou v článcích to stěžejní, a ať si jsou neozdrojované, ten obsah okolo nich by to snad i dokázal přebít, neboť ten JE z vlastní hlavy a z vlastních prstů. Ale nějak to nestačí. Snad by stačilo, kdyby tu aspoň byla nějaká klubová aktivita, kterou by člověk mohl ten zásadní kiks omluvit a kvůli němuž by přivřel oko. Ale tady žádná není. Mým jediným přivřením tedy může být to, že místo "ne" dám nejprve OPATRNĚ. A pak se uvidí.

Dorka Jeseňská: Čo k tomuto blogu povedať? Fantáziu mu nik neodoprie, to je fakt. Okrem toho sa M. predo mnou už zmienila o kvalitách tohto blogu a o blogerkiných schopnostiach, ktoré sú aj dôvodom prečo sa naň z času na čas vraciam. Je tu však to povestné ALE. Áno mám na mysli tie obrázky. Je síce fakt, že nikde som nenašla ani len náznak, žeby blogerka spomínané obrázky vydávala za svoje, to je však vec o ktorej by sa dalo polemizovať dosť dlho. Ja som tu však od toho aby som sa uistila ako je to s dodržiavaním klubových pravidiel. Keď ja totiž dám za neuvádzamie zdrojov záporný verdikt jednému členovi, tak to isté budem musieť robiť aj v prípade ostatných. Za seba teda navrhujem OPATRNE.

4) Šárka - cinealton.blog.cz - ÁNO

M.: Velká záhlaví nejsou nic pro mě, ale jinak ten blog musím obdivovat za krásně vyvedený tématický design, kvalitní autorský obsah, přehlednou navigaci, krásně a osobitě napsaný profilový článek, chytlavou kombinaci příjemně zelené se zrzavými vlasy (<3) a taky třeba celkově za tvůrčí střevo jeho majitelky. Tady prostě něma problema, jen věčná škoda, že se v KS vůbec nevídáme. ANO.

Dorka Jeseňská: Autorské to je, fantáziu to má a členstvo tak isto. ÁNO


M.: Tady to nějak nedopadlo, poslední článek máme z února. Tak to sorry, ale přes to vlak nepojede. NE.

Dorka Jeseňská: Jasné ako facka. Mrzí ma tvoja blogerská neaktivita, ktorá ma vedie k môjmu verdiktu. No tento krát a najmä za okolností keď nemám žiadne vedomosti o tom, že by si nás bola upozornila na možnú neaktivitu, ťa nemôžem nechať len tak prejsť. NIE (s tým, že ako je to zvykom aj o mesiac sa pozrieme na teba. Respektíve na to či nastala neaká zmena.)

2 komentáře:

  1. Lúmmen je trošku blogerský oříšek.
    Ale Šárka ke snílkům rozhodně patří!

    OdpovědětVymazat