28. října 2015

Kontrola třicátá pátá

Milí cestující,

pohodlně se opřete do svých sedadel, neb nás možná čekají menší turbulence. To víte, podzim - větrno na sebe nedalo dlouho čekat.

Ale nebojte se nic, naše posádka se o vás (jako vždy) i tento měsíc dobře postará ;)

S několika dušemi se dnes ale bohužel rozloučíme (a to ještě ani nejsou Dušičky!), poztrácely se nám totiž po cestě a ani nedaly vědět, že už vystupují. Ale co naplat, alespoň se vzducholoď trochu odlehčí a bude víc místa na nováčky. Však už jich pár zase čeká přede dveřmi Adita!

A na závěr dnešní kontroly lístků pro vás máme jedno malé překvapení. Protože kontrolní aparátek máme samozřejmě nezávislý, kroutí se jeho očko všemi směry, a tedy i směrem nahoru. A kohopak že jsme si to tedy vzaly tento měsíc na paškál?

No ale samozřejmě, že uhádli :) Dneska se mrkneme, zda má naše velectěná slečna kapitánka Maglaiz v kajutě bordýlek nebo útulné uklizeno. Tak šup šup, jdeme na to.

Libo-li nechat se prokontrolovat dobrovolně, přihlašte se nám kdykoli na klubový e-mail klub.snilku@email.cz. Máme vždy otevřeno.

Návrat k minulým hříšnicím

1) Lúmenn - lumenn.blog.cz - ANO (ale příští měsíc si to ještě pro jistotu ověříme)

M.: Abych řekla pravdu, tady jsem ani žádnou nápravu nečekala. Nicméně v článcích od poslední kontroly překvapivě vidím skoro samé vlastní fotky (vlastně si nejsem jistá jen tady, tady a tady), a tak teď nevím. Sama obrázky nedohledám, díky pitomému a nesmyslnému vodoznaku blog.cz nelze použít TinEye (za tuhle zbytečnou a blogování komplikující koninu poděkujme Standovi). Dočkáme se nějakého vyjádření? Asi ne. Zdá se, že Lúmenn Klub Snílků nesleduje. Ale ježto klubová aktivita není vyloženě podmínkou členství, nám teď jde tedy hlavně o to, bude-li nebo nebude-li Lúmenn v budoucnu zdobit články vlastními fotkami. Risknu to a řeknu, že tomu ráda budu věřit. ANO. Ale protože Lúmenninu tvorbu znám a vím, že nezdrojované obrázky jsou u ní bohužel normální, pro jistotu se tam ještě příští měsíc znovu podívám.

Dorka Jeseňská: Snahu vidno, tak navrhujem aby sme, ako je to zvykom pri verdikte OPATRNE počkali ešte jeden mesiac. Len tak pre istotu, verdikt zostáva nezmenený a počkáme až uplynie povinná dvoj mesačná doba OPATRNE, vidíme sa o mesiac.

Pozn.: Po domluvě nakonec Lúmenn dostává ANO s malým háčkem. Příště se mrkneme ještě jednou, jestli se podmíky dodržují nebo ne.

5) Teia - fifty-five-degrees.blog.cz - VENKU

M.: Blog bohužel umřel a už neožil. VENKU.

Dorka Jeseňská: Až sa blogerka rozhodne vrátiť do blogo-sveta a tohto klubu, tak môže učiniť v Adite. Škoda, že to takto dopadlo, ale pravidlá sú pravidlá a v súčasnosti poputuje z klubu VON

Kontrola dnešní

1) Tereza Matoušová - zzkusebniii.blog.cz- ANO

M.: Něma problema. Myslím jen, že tenhle blog by užil trochu designu, protože se dá podle mě říct, že žádný v podstatě nemá. Rozložení věcí na stránce je relativně základní, ale je tam hodně textu v různých velikostech i fontech, což působí chaoticky - nerozumím tomu, proč má sloupek Comic Sans, když zbytek stránky je jiným fontem. Zesvětlání odkazu po najetí na něj nehodnotím pozitivně - prakticky tím najetím zmizí, což je přesně opak toho, co od toho najetí očekáváš - tedy že ho tím zvýrazníš, abys věděl, na cos najel. Myslím, že ve sloupku by se vůbec hodilo udělat menší reorganizaci. Například se rozhodnout pro jedno zarovnání a toho se držet, sladit ty fonty, některé věci od sebe odentrovat (anketa je totálně nalepená na paty mottu), možná si trošku rozmyslet pořadí elementů (profil je podle mě důležitější prvek webové stránky než nějaké anketní otázky)... mate mě výskyt položky Tvorba a v něm odkaz na jedinou povídku, kterou přitom lze najít i v rozcestníku Literární tvorby. Co je na téhle jedné povídce tak důležitého, že k ní vedou dvě cesty? Celkově nicméně musím říct, že rozcestníkům neholduju. Proklikávat se k některým věcem i přes dva rozcestníky, to se na to můžu vykašlat. Možná by stálo za to rozmyslet, jestli by tu navigaci nešlo udělat líp (a třeba sjednotit, jak se budou psát názvy rubrik - proč jsou třeba jediné fejetony psané s malým písmenem?). Nebylo by od věci projevit trochu víc kreativity pokud jde o profilový článek. Nevidím důvod ho těsnat do šablony blog.cz - proč si ho nenapsat podle sebe? Celkově zkrátka vidím hodně prostoru pro zlepšování prezentace, ale obsah je v pořádku a to je hlavní. Občasný vypůjčený obrázek má zdroj, v tomto směru zkrátka všechno tip ťop. ANO.

Dorka Jeseňská: Tak až na tú nečitateľnosť mena autora citátu v pravom hornom rohu som nenašla nič mimoriadne k vytknutiu. Design je síce jednoduchý ale príjemný - text prečítať dokážem a ani žiadne svetielkujúce vecičky tam nestrašia. Zatiaľ som si nevšimla ani nič neautorské popr. neozdrojované a to mi ide. Dokonca je ten blog aktívny, pravda mohli by sme ho vídať častejšie aj tu v klube (trebárs aj v takej rubrike Photo), ale za to hlavy trhať nemôžeme. :) ÁNO zostáva v klube.

2) Sidney - blog-sidney.blog.cz - NE (BLOG NENALEZEN)

M.: Tenhle blog jsme kontrolovali letos v lednu, takže jsem se na něj neplánovala dívat znovu tak brzo (tedy ono to zase tak brzo není, ale jsou tu jiní, kteří to potřebují víc), jenže při náhodném brousení členy jsem zjistila, že tam ten blog prostě už není. Což je škoda, ale co naplat. Pokud došlo ke změně adresy, nechť se nám Sidney ohlásí s odkazem na tento článek (protože jsem stará senila, tak abych si vzpomněla, že jde jen o znovupřijímání :)). NE.

Dorka Jeseňská: Až blogerka bude brať natoľko vážne tento klub, aby nám poskytla informácie o prípadnej zmene adresy alebo sa rozhodne vrátiť medzi nás, pre ňu platí to isté čo aj pre Teiu. V súčasnosti však môj verdikt znie. NIE.

3) Livien - lasting.blog.cz - NE

M.: Tak třeba zrovna tady už kontrola dlouho neproběhla, naposledy 8. prosince 2013, a bohužel se nám dnes nepoštěstilo znovuobjevit aktivní blog - umřelo to na něm už v loňském prosinci a od té doby ani ťuk. Tak to by prosím nešlo, je mi líto. NE.

Dorka Jeseňská: Nuž vyzerá to tak, že i napriek našej snahe sa z času na čas vynoria aj doposiaľ nepovšimnuté dlhodobo neaktívne členské blogy. Smola. Tento krát jej to už nevyšlo. NIE.

4) Magdaléna - house-putking.blog.cz - ANO

M.: Tady to naštěstí žije. Na tomhle blogu se mi líbí hlavně jednoduchost provedení, monotématické zaměření obsahu (soudržné od hlavičky po zápatí) a přehledná navigace, nelze ale neocenit taky všeobecně poctivý blogerský záměr - všechno to dohromady působí jako když vejdete k někomu domů a je vám tam útulno. V bytě je uklizeno, ale ne sterilno, voní to tam pracím práškem a čerstvě pečenou buchtou, a je pohoda. Místy se musím ušklíbnout určité "fotografické naivitě", kterou vnímám o to víc tím, že sleduji převážně zahraniční food- a lifestyle- blogy, kde se vám určitě nestane, že by někdo takovouhle rozmázlou momentku nebo tuhle dost obyčejnou fotografii hamburgerů měl potřebu označovat vodoznakem a dávat tak najevo strach, že mu to fotografické veledílo někdo vykrade. Nic proti, sama mám taky hodně co dohánět, ale působí to zkrátka hodně úsměvně. U té momentky ještě chápu to zachycení atmosféry, ale pokud jde o jedlé články, myslím, že tam by se měl člověk snažit o dost víc, aby to z té fotky vypadalo totálně k nakousnutí, a ne takhle uboze s okousanými rohy. Magdaléna se sice v článku omlouvá za mizernou kvalitu, ale já osobně vidím problém hlavně v kompozici a ne ve foťáku. To jen tak na okraj. Jinak si myslím, že je to blog celkově dobrý a milý a že tu určitě má svoje místo. Za zmínku třeba stojí tenhle milý článek Jak jsem si řekla v květinářství, co skutečně chci (jako by mi mluvil z duše). Nicméně prostor ke zlepšení tu prostě je. ANO.

Dorka Jeseňská: O tejto blogerke síce počujem (resp. čítam) dnes po prvý krát, no aj to mi úplne postačilo na to aby som si o jej blogu vytvorila pozitívny názor. Je to prehľadné, čitateľné a navyše aj autorské (príp. ozdrojované). Spokojnosť s dodržiavaním klubových pravidiel je na 100% úrovni. ÁNO.

A perlička na závěr... ;)

5) Maglaiz - maglaiz.blog.cz - ANO

M.: Mwahaha! Kdepak imunita. Jestli si tu někdo myslel, že jen proto, že je někdo hlavní správce klubu, má snad nějaké benefity, tak to ani náhodou. U nás si na molo musí stoupnout každý a neprokáže-li se platnou palubní vstupenkou, nakrmí hvězdné žraloky! Naštěstí, Maglaiz je ukázková paní správcová. Aby ne, vždyť je taky jednou z nejpilnějších blogerek, co znám. Kromě vlastního blogu, studia a kdovíčeho ještě si směle přibrala na svá bedra ještě vrchní správcování našeho klubu, aby ta jedna už tak svědomitě vedená rubrika náhodou nebyla málo, a přesto zvládá s grácií jí vlastní a ještě má chuť na sobě pracovat a vylepšovat se. Její blog je i proto stále půvabným místem, kam si zajdu vždycky, když mám chuť na trochu toho poetična do žil. Hraje se tu nejen podle pravidel, ale ještě se posouvají hranice kreativnímu psaní, kde běžný čtenář možná bude trochu ztracen, neumí-li si věci dovykreslit svou bujnou fantazií (přiznávám, taky na některé články nemám ty správné buňky). Ale ten um to tak napsat, ten prostě musím obdivovat. Je nám tudíž opravdovým požehnáním, že právě Maglaiz spravuje tu vůbec nejsnovější rubriku našeho klubu, Imaginarius, a o tom, že nás všechny vede ku hvězdám, už ani nemluvě... ANO, ANO, tisíckrát ANO. A doufám, že se to nikdy nezmění, neb si klub bez ní neumím představit.

Dorka Jeseňská: Pred rokmi keď som sa hlásila do tohto klubu, mi ani vo sne nenapadlo, že by som sa ocitla v takejto situácii. Teda, že sa budem vyjadrovať na adresu Maglaizinho blogu. No ako vidíte stalo sa. Tak milé snílčatá ráčte zbystriť svoju pozornosť a hľaďte, prečo práve ona sa stala hlavnou kormidelníčkou snílkovskej vzducholode.
Osobne mám problém napísať tak zasnené hodnotenie, aby bolo hodné tohoto blogu. Dokonca aj samotné rubriky sú tak fantazijné, že pochopenie ich funkcie si v mojom prípade vyžadovalo podrobnejšie preskúmanie, čo ma vedie k názoru, že Maglaiz vie upútať.
V každom prípade som po načítaní jej blogu mala pocit akoby som sa náhle ocitla v útulnej podkrovnej izbičke s jemným nádychom histórie a plnej políc s knižkami od výmyslu sveta, ktorá by poslúžila ako znamenité útočisko pred vonkajším svetom. Také to pohodlie, zasnenosť a v niektorých prípadoch i poučnosť, je to čo ma na tomto blogu fascinuje. Práve preto vám odporúčam vydať sa spolu s Maglaiz za dobrodružstvom, naprieč vesmírom až ku hviezdam a bez mučenia vyhlasujem svoj verdikt. ÁNO.



A tím končíme, Máňo! Na viděnou v příští kontrole.

zdraví M. a Dorka

1 komentář:

  1. Nejspíše zde budete mít historicky prvního člověka, který bude proti kladnému hodnocení. Děvčata, z vašich hodnocení tak nějak cítím strach... copak blog maglaiz nemá nějakou kaňku? Já bych třeba už jednu velkou viděla - aktivita. A to už nemluvím o těch dalších skvrnách na xichtu!

    OdpovědětVymazat