27. října 2015

Principia - Šestnáctá dračí výprava

Zdravím všechny Snivé,

tentokrát nám poslední úterý v měsíci připadlo na úplněk. Takový krásný symbol jsem si nemohla nechat ujít a proto jsme čekali až do tmy... (Ne, jen jsem to včera nestihla přednastavit. Ale zní to takhle hezky, ne?)

Tak tedy vtejte! Knihovny Principiae opět otevírají své brány!

Jak se zdá, Snílci byli minulou hádankou přilákáni jako můry plamenem svíčky. A ke své radosti mohu říci, že všichni dokázali své snažení zúročit. Trubači dnes troubí desetkrát, pro:

Vlastu, Marju Virtanen, KayeW, Anniku, M., Pufflie,

Maglaiz, Holoubka, Zdeňku M. a Teu



Všem se totiž podařilo odhalit Terryho Pratchetta - celým jménem sira Terence Davida Johna Pratchetta, i jeho dvorního překladatele Jana Kantůrka a neobvykle dlouhou sérii Úžasná Zeměplocha (uznávány byly i odpovědi nezmiňující, jak je úžasná :-) ).

A jak stihla podotknout Maglaiz - zapomětlivá Dragilia se opoměla zmínit o Divadle v Dlouhé a jejich adaptacích Maškarády a Soudných sester.

K dotazu Pufflie bohužel musím říci, že její odpověď k zářijovým indiciím sice přišla, ale byla minule mezi těmi nešťastníky, kterým prostřední jméno Wollstonecraft nakonec upřelo vlastního draka...

Ale teď už je čas na novou hádanku! Jste připraveni?

  • Tento autor by nemusel býti neznámý snivým Whovianům, neboť se podílel na scénáři pro několik dílů Doktora Who.
  • Sám sebe označoval za radikálního ateistu a příznivce technických vymožeností.
  • Obdivovatele jeho příběhů můžeme (krom chvil, kdy je najdeme s jeho knihou v ruce) snadno identifikovat 25. května.
  • Do výšky dvou metrů mu chyběly pouze 4 cm.
  • Dosáhl bakalářského titulu v oboru Anglická literatura.
  • Sepsání jeho životopisu se ujal Neil Gaiman.
  • V počátcích své kariéry spolupracoval s Monty Pythony. A napsal třeba tuto scénu:


  • Podle první knihy jeho trilogie o pěti dílech byl natočen film s nádherně depresivní postavou a legendární hláškou "Sbohem a dík za všechny ty ryby.".

Čeho si draci žádají k oddračení?

  1. Jméno autora
  2. Název prvního dílu nejznámější série
  3. Název "svátku", který jeho příznivci slaví 25. května

jméno Snílka
drak
dračí hnízdo
Bonusové vajíčko
Anna Eyre
2
-
-
Annika
7
-
1
Aerosol
2
-
1
Daletth
9
1
2
Holoubek
11
-
4
Charlie
2
1
-
KayW
3
-
Kely (Dori)
1
-
1
m. Phoenix
7
2
2
Maglaiz
4
-
-
Marja Virtanen
9
1
3
Pufflie
1
-
-
Tea
7
-
3
Vivienne
1
-
-
Vlasta
1
-
-
Zdeňka M.
7
-
2
Hodně štěstí u luštění
Dragilia

Ps: Knihovna je i nadále místem pro Vaši tvorbu. :-)

Pss: Hledáme odvážné a nehořlavé snílky! Vydejte se do knihovny! Své získané indicie pak můžete posílat na klub.snilku@email.cz a v předmětu uveďte Principiae - draci. (Pro kontrolu prosím uvádějte i správné odpovědi. 0:-) )

5 komentářů:

  1. Jedná se o spisovatele Douglase Adamse, název prvního dílu je Stopařův průvodce Galaxií a název svátku je "Ručníkový den" ^_^

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem to párkrát za tebe editovala, ale koukám, že to není překlep, ale stabilní omyl - Pufflie je PuffLie, ne Puffie :)Autorem je Douglas Noel Adams, prvním dílem série je Stopařův průvodce galaxií a svátek je ručníkový den (Towel day) ;)Musím říct, že jsem si na wiki početla, vůbec jsem netušila, že měl co dělat s DW, Monty Pythonem a Pink Floydy! Díky za osvětu

    OdpovědětVymazat
  3. Vrhám se střemhlav do odpovídání:Kdo by neznal Douglase Noëla Adamse a jeho sérii Stopařův průvodce po Galaxii (mimochodem tak se jmenuje i první díl vydaný v 79.), jehož bláznivá dobrodružství inspirovala lidi k tomu, aby slavili 25. května Ručníkový den (Towel Day)?

    OdpovědětVymazat
  4. Douglas Adams
    Stopařův průvodce Galaxií
    Ručníkový den

    OdpovědětVymazat
  5. - Douglas Noël Adams
    - Prvním dílem série je Stopařův průvodce po Galaxii, nebo také Stopařův průvodce Galaxií (anglicky The Hitchhiker's Guide to the Galaxy).
    - A 25. května se slaví Ručníkový den, což je svátek na počest tohoto skvělého spisovatele. Lidé nosí celý ten ručník u sebe. A proč? Protože ve Stopaři je jasně řečeno, že ručník je nejpotřebnější věcí pro mezihvězdného stopaře.

    OdpovědětVymazat