16. října 2015

Iluze pro Havla

A svět se točí dál.


Měl štěstí. Ačkoliv dopadl zády na mohutnou větev, v porovnání s tím, co se mu všechno mohlo stát, si jen vyrazil dech. Zůstal ležet, lapal po vzduchu a přemýšlel. Věděl, že si tělo s křečí dýchacích svalů poradí samo, ostatně není to poprvé, co se mu něco takového stalo. Poprvé ho však do tohoto stavu přivedl hýbající se strom. Je snad živý?!
Imaginarius už se svou posádkou viděl ledascos. Třeba obrovskou zeleninu, která se je snažila sníst. Jediný, kdo měl z těch potvor radost, byl kuchař, protože konečně to nebyl on, kdo vařil. Ale stejně ta zelenina ožívala jen díky tomu, že na oné planetě byla divná voda. Co když mají divnou vodu i tady? Bude se vám to zdát divné, ale Imaginarius se s onou skutečností smířil docela rychle.
Co to? Imaginarius otevřel oči. Již před tím se mu zdálo, že strom se uklidnil a přestal se hýbat. Vskutku. Ale proč? Reaguje na pohyb? Ne, to by přece ublížil tomu papouškovi. Mstí se za to, že jsme mu svým neohleduplným přistáním poškodili korunu? To by na nás zaútočil už na zemi. Zbývá poslední možná varianta...
Kapitán se posadil a pozorně sledoval každou prasklinku v kůře na okolních větvích. Tam, kde předtím ulpěla jeho noha nebo ruka, odpadla kůra i borka a z obnažených míst prosakovala míza. Imaginariovi problesklo myslí: Jsem komár! Jsem pro něj otravný hmyz, který mu způsobuje bolest!
Bylo mu jasné, že musí vzhůru postupovat pomalu, což snášel s velkou nelibostí, zvláště když spěchal, aby se shledal se svou lodí. Opatrně přikládal ruce ke stromu a zvolna šplhal po větvích jako po zvláštním hybridu žebříku a točitého schodiště. Sem tam se dotkl nesprávného místa a musel se přikrčit či nadskočit, aby ho opět nesmetla jiná rozzuřená větev. Přesto se čím dál víc přibližoval k vrcholu. Občas se také musel pevně přitisknout, až se vzorek kůry vmáčkl do jeho tváře, protože vítr neustával. Spíše naopak nabíral na intenzitě a snažil se milého kapitána vychýlit z rovnováhy.
Náhle ho do levé tváře něco uhodilo. Imaginarius zavřel oči a pevně objal kmen stromu. Chtěl počkat, až se strom uklidní, ale když si v mysli promítal předchozí úkony, nezjistil, kde stromu ublížil. Také ho udivilo, že větev má větší trpělivost než předtím. Neustále ho plácala do týla. Riskne to a podívá se. I kdyby měl přijít o oko, musí vědět, co se děje!
Namísto předpokládané větve se ve vzduchu kymácel konec utrženého provazového žebříku s dřevěnými příčkami. Natáhl se po něm rukama a ani nemusel dlouho přemýšlet, zda využije k cestě nahoru nový prostředek, nebo se vydá všanc rozčilenému stromu. Imaginarius se zhouplnul právě včas. Ohromná rozhořčená větev, široká asi loket, udeřila do kmene stromu v místě, kde ještě před chvílí měl kapitán trup, a s gejzírem třísek se rozštípla ve dví.

Dobrý večer,
vážení, moc těch jmen jste Imaginariovi nenabídli, proto tento úkol prodlužuji. Zároveň i proto, že pravděpodobně nebudu mít možnost být online přímo v době publikování této Iluze, jelikož cesta z divokých krajů severovýchodních do Prahy je nevyzpytatelná a dlouhá.

Za první obrázek k dnešnímu snovému rozjímání můžete poděkovat M. Phoenix. Již jsem to řekla kdysi a říkám to zas, že jakákoliv aktivita nad rámec se cení. Proto M. dostává bonusové limo.

Autor: wlop

Autor: Benjamin Carré
Čmajznuto z facebooku: Steampunk Tendencies


Jelikož oba obrázky zavání starými dobrými časy, zalovme i ve staré dobré hudbě.



Pokud to ještě nikoho nenapadlo, tak vám může sloužit jako inspirační zdroj i malá průpovídka vždy otevírající naše Iluze.



Mí drazí, opět vám dávám za úkol toto: Najděte kapitánovi Imaginariovi křestní jméno. Vymýšlejte, hledejte v kalendáři i na webu. Diskutujte o jménech v komentářích.

ODMĚNA: 3 LIMO ZA PRVNÍ JMÉNO, DALŠÍ (pokud jich napíšete vícero) JMÉNA ZA 1 LIMO


Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

3 komentáře:

  1. Tak kromě minule zmíněného Luciana by to mohl být ještě Alessandro, Giuseppe nebo Francesco. Né, vůbec nejsem zaujatá italskými jmény.

    OdpovědětVymazat
  2. Alastor (Alistair), Arcturus, Mimas (to by mohlo být druhé jméno)... líbí se mi pro něj něco hvězdného nebo řeckého, aby to mělo spojitost.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak krom prvního Adriana jsem ještě brouzdala po významech řeckých jmen a líbili by se mi ještě tato jména: Aderito, Adras, Anastasis, Makari, Hermes,Nikolaos :) Všechny mé jména jsem hledala tak, aby znamenaly moře,vítězství,odvážný,vůdce..Tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat