28. listopadu 2015

Kontrola třicátá šestá

Vážení a milí cestující,

vítejte u dnešní kontroly palubních jízdenek!

Dnes jsme se rozhodly pojmout to o něco víc vizuálně. Koneckonců, tohle je klub pro snílky a tvořitele vlastních světů, tak proč si častěji nepřipomenout, že v jednom takovém krásném snovém světě se právě nacházíme?

Repetitio totiž není jen obyčejná blogová rubrika, kdepak ;)

Tak, jako se zájemci o vstup do Klubu hromadí pěkně v nádherné přijímací hale Adita, nebo tak, jako se knihovnou slečny Principie prohánějí draci, i ostatní naše rubriky mají určitou podobu.

Repetitio si tedy můžete představit třeba jako takový pohovor v některé z mnoha místnostní na vaší vzducholodi. Každý měsíc si do takové spoře osvětlené místnosti pozveme několik náhodně vybraných cestujících - a případné dobrovolníky - a následně prozkoumáme jejich blogy a posoudíme, zda-li jsou pro snílkovskou společnost přínosem a neporušují-li pravidla. Jak bude takový pohovor probíhat, záleží ve velké míře hlavně na vás, ale nebojte se, veškerá posádka je většinou naprosto mírumilovná. Nenechte se ošálit prostým vzhledem kabiny, je tu útulno a neodmítnete-li, můžete si nabídnout třeba výborný kořeněný čaj nebo bílou kávu a domácí sušenky k tomu. Kontrola však netrvá dlouho, nezdržíme vás. Je jen zkrátka nezbytnou součástí fungování Klubu. A většinou rozdáváme pochvaly (byť dneska jich bude poskrovnu)


Máte-li zájem nechat se pozvat dobrovolně, přihlašte se nám kdykoli na klubový e-mail klub.snilku@email.cz. Naše dveře jsou vždy otevřené a dobrovolníky máme rádi. Nu ale i bez nich se obejdeme - naše záznamy jsou vedeny pečlivě a na dlouho žádná neplecha našim zrakům neunikne.

Tak se pojďme podívat, jak to dopadlo dneska. Snění zdar!

P.S.: Nenechte se zarazit chybějícími komentáři Dorky - tam, kde je situace jasně daná například neaktivitou nebo porušováním podmínek, nebylo dvou hodnocení zapotřebí. Verdikty jsou každopádně odsouhlasené oběma.

Revize kontroly minulé

1) Lúmenn - lumenn.blog.cz - VENKU

M.: Myslím, že se nám už dlouho nestalo, že bychom nad někým takto přivíraly očko, respektive nabízely šance navíc ze staré známosti. Pro Lúmenn, že je to tak dlouholetá blogerka, jsem to chtěla zkusit a ono to nevyšlo. Doufala jsem, že by si mohla vystačit s fotkami vlastními, hlavu na to snad má inteligentnější, bohužel si z nějakého důvodu nevystačí a v posledních mnoha článcích se opět objevily ilustrační obrázky z jiné než její tvorby - a bez zdroje. To, že nejsou její, by se dalo snést, ale to, že si nedá práci uvést, kde je vzala, se snést nedá. A tak dnes měním svůj verdikt na NE a myslím, že tentokrát je to už naposledy, co jsme to zkoušely. Jak vidno, Lúmenn se prostě přizpůsobit odmítá, KS ji patrně beztak nezajímá, a přes to vlak nepojede. Takže čau. NE.

2) Sidney - blog-sidney.blog.cz - VENKU (BLOG NENALEZEN)

M.: Blog stále není k nalezení, info k tomu žádné nemáme, takže co dodat. NE.

3) Livien - lasting.blog.cz - VENKU

M.: I tady je situace stále stejná, blog je mrtev, ať žije blog. NE.

Kontrola dnešní

1) Dell - inkideas.blog.cz - NE

M.: Tady se mi líbí, ale bohužel jsme v březnu usnuli a z toho jarního spánku se ještě neprobrali. Takže co bude? NE.


2) Polgara - ivi-pol-zub.blog.cz - ANO

M.: Vzhled se trochu dýl načítá - komplikované designy a pomalé internety si holt nerozumí. Po načtení je to ale fajn, designové detaily se mi až tak líbí, že to snad za to čekání i stálo. Žije to tu, snílkovské je to víc než dost (vždyť už ten název), zdroje uvádíme, píšeme pořádně, no něma problema. Jen jsem si všimla pár nefunkčních odkazů v menu - snad nebudou nefunkční moc dlouho - a doporučuji odsazovat obrázky od textu, bude to vypadat mnohem líp. Dá se to udělat buď jednou nešikovnou cestou, nebo druhou nešikovnou cestou (ať žije blog.cz):

1) nastav vertikální a horizontální odsazení, ovšem počítej s tím, že asi budeš muset jedno nastavit o nějaký ten pixel jinak, neboť když se nastaví obě stejně, nefunguje to,

2) nastav rámeček o určité velikosti (bude černý), přepni editor příspěvku do úpravy HTML a barvu "black" zaměň za "transparent". Tak bude okraj ze všech stran stejný.

Spoustě blogů chybí k dokonalosti tak málo, to je pomalu k uzoufání...

Jinak rozhodně ANO.

Dorka Jeseňská: Rozmýšľam, čo by som mohla v tomto prípade vytknúť alebo na čo by som ťa mala upozorniť, no čuduj sa svetu, na nič také neprichádzam. A navyše mi tento blog ako hravým snílkovským dizajnom, tak aj obsahom nesmierne učaroval. Ty do klubu rozhodne patríš a preto môj verdikt znie ÁNO.

3) Scarity - windshades.blog.cz - OPATRNĚ

M.: Tady se taky od srpna spinká. Ale podle vysvětlení se dá očekávat, že články občas sporadicky přibývat budou, a navíc ještě nejsme za hranicí. Tak bych to viděla na OPATRNĚ a uvidíme příště.

Dorka Jeseňská: Báječné. Práve sa nám naskytol prípad keď môžeme exemplárne ukázať ako si vážime keď vieme, že blog je neaktívny od samotného blogera ;-) Ale bacha, ešte stále je to len OPATRNE.

4) Dori - sugarcoat.blog.cz- NE

M.: Já nevím, tady snad někdo rozlil spící lektvar... i u Dori je ticho po pěšině, a to už od května. Holky, co to s váma je? Takhle to nepůjde... NE

5) Gura-Chan - kore-wa-monogatari-ka.blog.cz - ANO

M.: Tady je to ovšem paráda. Žije to, píše to, kreslí a vůbec tvoří, krásně to zdrojuje, ovšem s cizí tvorbou nepřehání, pouze jako nákres atmosféry k vlastním povídkám, a vždycky s tím zdrojem. Počtete si, zamyslíte se, a možná se naučíte i něco Japonsky, no nekup to ;) Rozhodopádně ANO.

Dorka Jeseňská: Zdrojuje to a navyše prejavuje aj známky života. Nesmierne ma to teší a myslím si, že kladný verdikt je viac než oprávnený. ÁNO.



A to je pro dnešek všechno, na viděnou u příští kontroly!

Zdraví vás M. a Dorka

4 komentáře:

  1. Fíha, jsem tu kontrolu ani nečekala. Nicméně děkuju za doporučení. Autorem vzhledu je bůh designů Destinateus a pracuje na novém, takže mu vaše rady předám. I tak jsem ráda, že jsem kontrolou prošla a dokonce i zaujala. Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Rádo se stalo, my jsme rádi, že to tu sleduješ :) Des o problémem s pomalým načítáním u pomalých internetů určitě ví, ale nejsem si jistá, jestli se s tím něco dá udělat. Pokud chce člověk takhle vymazlený design, tak to asi jinak udělat nejde. Třeba ale překvapí :)Co se obrázků týče, to je tip pro tebe, alespoň nevím o tom, že by bylo na blog.cz bylo možné odsazování obrázků nastavit defaultně pro všechny příspěvky pomocí html/css. Ale zeptat se ho můžeš.My děkujeme za Tvůj zájem o klub :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, já se vás ještě začnu bát. Takhle kontrola je hodně depresivní. Byť jsou odůvodnění zcela pochopitelná, množství odpadlíků je přecejen děsivé

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Neboj :) Červená sice převažuje, ale až na Lúmenn jde výhradně o zrušené nebo usnuté blogy, a s tím se holt musí počítat. Kontrola jede v podstatě velice pomalu, na každého se dostane přinejlepším jednou ročně, spíš míň. Někteří z těchto blogerů nebyli zkontrolováni už víc než rok, a to se pak není čemu divit.Krom toho je třeba říct, že občas vybíráme do Repetitia právě takové blogy, u nichž je to jednoduché hodnocení, neboť víme, že už nefungují - to aby se ten seznam pročistil a neviseli na něm lidé, kteří už nejsou aktivní, a aby čtenář po proklikání seznamu členů neměl pocit, že je v klubu, kde všichni spí nebo kde to už nefunguje.Příště to snad bude zase zelenější.

    OdpovědětVymazat