20. listopadu 2015

Iluze pro Koletu

Na den svaté Kolety, opraš vesele koledy.

[]

Jedenadvacet párů bot v ne zrovna pravidelném rytmu cvakalo o dřevěné fošny nadlesní stezky. Imaginarius uklidněný faktem, že k jeho pasu jsou lanem připoutáni všichni jeho muži, si pro tentokrát dovolil chvíli němého úžasu nad zelenou krajinou. Ačkoliv mu v této krajině chyběly kopce, bohatě je nahradily občas vystupující koruny přerostlých listnáčů, v nichž mizely další a další dřevěné chodníky podobající se vyděšeným hadům. Arcturus netušil proč, ale stále měl nutkání hledat na této planetě jakýsi algoritmus, symetrii, pravidelnost. Stále očima pátral po jakémkoliv systému, avšak jakmile si myslil, že jej odhalil, objevila se tam, kde ještě před chvílí spočinul jeho zrak, anomálie. Zbláznil jsem se? Přece ještě před chvílí tam jisto jistě byla další cesta! A támhle zcela určitě žádný přerostlý dub nebyl. Imaginarius se zmateně rozhlížel okolo sebe. Odmítl možnost, že by na celou záležitost upozornil své muže, aby mu potvrdili nebo vyvrátili jeho tvrzení. Bylo mu jasné, co by nastalo. Pochyby. Všichni bez rozdílu by se zamyslili nad kapitánovým duševním zdravím. Ne, nemůže jim dát jakoukoliv záminku. Bylo mu jasné, že už jeho nedávná nemoc nahlodala víru posádky v nezničitelnost Arctura Imaginaria. Nařídil si tedy, že bude zcela ignorovat ten hlas uvnitř něho, který mu neustále našeptával příběhy o soustavnosti klasicistních zahrad a jejich odrážení řádu světa.
Kapitánovy oči nepřítomně klouzaly po stromech a cestách, až náhle se bezduchost proměnila v čiré soustředění. V dáli na západní straně se blyštělo cosi ohromného. Zlatá polokoule zářila do všech koutů světa.

Dobrý večer dámy a pánové,
vítám vás u pátečního posezení nad novou Iluzí. Společně se na chvíli odpoutáme od všedních starostí, které přinesl týden, a naladíme se na víkendové příjemnosti. Jaký jste vůbec měli týden? Co jste zažili dobrého? Co vás potěšilo? Ne, nemusíte odpovídat, ale ráda si vaše odpovědi přečtu. Nemyslíte si, že si někdy až příliš všímáme toho špatného a pro ně nevidíme to dobré?

Bitva pod vlivem nadpřirozených a velmi mocných bytostí? Jakpak asi dopadne? A proč vůbec začala?



Dramatická scéna by měla být vyvážena dechberoucím výjevem neznámých končin. Tedy to je alespoň můj názor. Nebo máte dojem, že by měla být Iluze tvořena výhradně scenériemi bitev a jiných dramat?

Autor: Te Hu


Pro dnešní den jsem si dovolila hrábnout do snad nekonečného archivu uskupení Two Steps From Hell.




Nejspíše vám má otázka na S. K. Neumanna poněkud zamotala hlavu. Vězte, že Kostka je přezdívka vytvořená z druhého jména S. K. Neumanna Konstantin. Nevěšte hlavu, dnes máte možnost opět získat nějakého toho bludišťáka.

Dnes se vás ptám: Kam byste jeli, kdybyste chtěli vidět Lípu krále Matyáše?
1) Uveďte stát, kraj a město, případně areál, v němž se lípa nachází.
2) Jaká pověst se k této lípě váže?
3) Co dokazuje pravdivost této pověsti? (citace)




Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Krásné snění vinšuje
Vaše tetka Maglaiz

3 komentáře:

  1. Já to četla jako Iluze pro Kotletu.

    OdpovědětVymazat
  2. Lípa se nacházi na Slovensku,v regionu Horní Nitra, v oblasti Strážovské vrchy v areálu zámeckého parku v Bojnicích.Podle pověsti zasadil tuto lípu Matúš Čák Trenčanský v roce 1301, kdy zemřel poslední král z rodu Arpádovců Ondrej III.
    Pod stromem se konávali různé posezení. Král Matyáš Korvín, o kterém je známo, že rád pobýval v Bojnicích, pořádal pod lipou velké hostiny a porady. O jeho vztahu k lípě svědčí i zachované královské listiny datovány v Bojnicích. (Přesnou citaci jsem žádnou bohužel nenašla nevím jaká byla myšlena :O :/ )

    OdpovědětVymazat
  3. Tak snad aspoň nějaké limo...? -- Lípa se nachází na Slovensku, v Trenčínském kraji, městě Bojnice (je v parku Bojnického zámku).
    -- Pověst říká, že ji zasadil  Matúš Čák Trenčianský (uherský šlechtic, vévoda) v roce 1301, když zemřel Ondřej III., poslední král z rodu Arpádovců, kvůli jehož politice se spolu nakonec rozhádali.Nicméně třetí bod netuším...

    OdpovědětVymazat