28. listopadu 2015

Iluze pro Tristana

Na svatého René sníh si to k nám žene?

[]

Imaginarius musel přivřít oči, aby ho ta záře neoslepila. Obrátil svůj zrak k dívčiným zádům před sebou.
"Chilias, co je to támhle za záři?"
"To je naše město, Acceptio," odpověděla dívka, aniž by se podívala na obzor, a po krátké pauze dodala. "Ale to vás zajímat nemusí."
"Pročpak ne?" ohradil se Kurňajs. Cítil se uražen. Nikdo neměl právo neohrožené posádce kapitána Imaginaria něco nařizovat.
Chilias se zastavila. Když se otočila na posádku, všichni ztuhli. Za ten krátký čas si o dívce udělali obrázek. V jejich kartotéce byla v přihrádce s názvem Pitomí pubescenti. Ovšem děvče, které se na ně dívalo nyní, v žádném případě neodpovídalo popisu "pitomého pubescenta". Stažené koutky úst, přísný a přímý pohled z očí do očí, drobná vráska mezi svraštělým obočím vše jasně naznačovalo, že se bude hovořit o velmi vážné věci.
"Jste cizáci a ještě k tomu jste na planetě přistáli tak divným způsobem, že to zaujalo i zvířata v lese. Pánové, vy asi nevíte, kde jste se to ocitli, ale věřte mi, že bude pro vás nejlepší, co nejrychleji se zdejchnout a s nikým nemluvit. Zelení jsou zvědaví a ještě zvědavější jsou ti, co jim vládnou. Kromě toho tahle khaki sebranka dokáže rozpovídat i nemluvně. Věřte mi, s nimi se nechcete setkat."
Kapitán kývl na znamení porozumění. "Dobrá, veď nás tedy k lodi, abychom se mohli ´zdejchnout´."


Dobrý večer dámy a pánové,
vítám vás u dnešní Iluze. Poněkud mi pátek utekl a hned vám osvětlím proč. Již třetím týdnem jsem v nevýhodném postavení studenta-učitele na praxi. Zkrátka učím pod dozorem zkušených vyučujících a mám hlavu v jednom kole. Dnes, v sobotu, jsem se ráno vzbudila s tím, že jest pátek. Proto tedy Iluze pro tento týden vychází až nyní.

Autorka: Aimee Stewart

Future World Music mne pro tento večer učarovalo svou skladbou Spiritual awakening.



Dámy, kdybyste šly až ke zdroji (na stránky Bojnického zámku), měly byste slpněn i třetí úkol. Takto vám uznám pouze 2/3 úkolu a tedy vám značím 7 limo. Důkazem pravdivosti legendy o králi Matyášovi je formulka, kterou byla opatřena téměř každá Matyášova listina "Sub nostris dilectis tillis bojniciensibus" (Pod našimi milými lipami bojnickými).

Dnes se vás ptám: Hana Maciuchová zítra oslaví své 70. narozeniny. Tato herečka mezi mnoha jinými rolemi propůjčila svou tvář i jedné české královně (mimochodem velice neoblíbené) s maďarskou krví a také méně známé herečce a spisovatelce, kterou známe spíše jako partnerku velice slavného českého spisovatele, na něhož byl dokonce v roce 1938 uspořádán hon.
1) Jméno královny + název filmu (měli jste možnost tento film 28. 11. na ČT2 vidět),
2) jméno herečky/spisovatelky + jméno spisovatele + název filmu,
3) proč byla ona česká královna v českých zemích později neoblíbená?

Nápověda k odpovědi na otázku č. 3: Cestu by vám mohla ukázat opera bedřicha Smetany s libretem Karla Sabiny.



Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.



V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Krásné snění vinšuje
Vaše tetka Maglaiz

1 komentář:

  1. Film se jmenuje: Hra o královnu, jedná se o královnu Kunhutu.
    Druhá role byla o manželce Karla Čapka Olze Scheinpflugové film se jmenuje Člověk proti scháze.No já nevím, zda je to ten důvod, ale já se dočetla o tom, že kvůli neshodám s Otou V. musela s dětmi na Bezděz, odkud utekla, ale bez syna Václava a to ji bylo hodně výčitáno.

    OdpovědětVymazat