12. listopadu 2015

Creatio - kresby

Milí snílci,
dnes tu konečně máme dva obrázky. Zaslala je Zdeňka M. a přiložila tento popis:

Zdravím,
tak jsem se odhodlala k tomu, abych ukázala své dvě dílka tužkou. Uvědomuji si, že je to naprosto nedokonalé a vlastně ani neumím kreslit, ale občas zkusím vzít tužku do ruky a zachytit okamžik. První je kombinace knihy a kávy, druhý výjev je momentka z vlaku.
Ráda bych tě požádala o hodnocení a rady, jak se vyvarovat různým chybám začátečníka. I když už dopředu tuším, že mi doporučíš si více pohrát se stínováním. To mi nikdy moc nešlo, prostě na to nemám cit.

Zdeňka M.





Být tebou, vůbec bych se nebála. Stínování máš supr. Tvá kresba je moc hezky poetická a krásně ilustruje náladu, kterou má.

Co se prvního obrázku týče: Líbí se mi detail v podobě záclonky. Zde by ale neuškodilo třeba tu prostřední část ztmavit, protože je víc vzadu a pak dole na záclonce je zapomenuté místečko, kde by měla být malinká svislá čárka zobrazující zadní část prostředního záhybu (uf.. doufám, že jsem se vyjádřila pochopitelně :))
Moc hezký je také stín za knihou. Ten působí velmi realisticky. Kniha tvarově vypadá trochu jako taková ta zlatá cihla, která se dole rozšiřuje, nicméně právě to, myslím, dodává tvému obrázku kouzlo. Ale je třeba mít na paměti to, že věci které kreslíš mají nějaký skutečný tvar. To bych doporučila především u sedačky. Nahoře máš vystínovanou opěrku, jestli to chápu správně. Má to být vystouplý polštář, ale když si uvědomíš zdroj světla (okno), tak se zdá být spíš vtlačený. Ale možná je to jen můj dojem.

A teď je kávě :) Její hladina by mohla mít klidně mnohem tmavší povrch a jen by jí prospělo, kdybys jí zkusila udělat nějaké odlesky nebo stíny na hladině. Schválně se podívej, až budeš pít kafe, jak si tam světlo hraje :). Líbí se mi, jak máš lehce vystínovaný okraj podšálku. To mu dodává objem. Trošku bych ti vytkla to ouško - stín tam máš správně , ale na žádném hrníčku není úplně ostrá hrana ucha a tady to tak vypadá. Stačilo by vynechat tu čáru, kterou sis tam zřejmě nakreslila předtím, než jsi dělala stín. Je totiž o několik odstínů tmavší a ruší tvou harmonii v kompozici, která se mi naopak velmi líbí. V podstatě ses trefila do zlatého řezu.
Tady kniha také malinko připomíná zlatou cihlu, ale méně než ve vlaku. Ale opět to nevadí a navíc si toho člověk všimne až po delší době. Stín pod knihou se mi moc líbí. Pěkně se postupně ztrácí (akorát těsně u knihy by mohl být zase tmavší). U dívky je vidět, že jsi začala nejdřív s vlasy a pak až s tělem ale pro příště bych ti to doporučila naopak. Nejprve lehce aby se dalo vygumovat to, co pak bude zakryté třeba těmi vlasy.

Závěr: tvou největší chybou je podle mě to, že říkáš, že neumíš kreslit.Jak jsi sama napsala, tvým cílem bylo zachytit atmosféru a to jsi zvládla skvěle. Stačilo by přestat se bát :)

Pro vás ostatní: Podělte se námi také o svá dílka. Zasílejte je na klubový mail klub.snilku@email.cz. Dejte vědět, jestli také stojíte o můj názor a hlavně - co pro vás váš obrázek znamená. Připomínám, že nemusí jít jen o kresbu a malbu, ale i o jakýkoli jiný výtvarný projev :).

Přeji pěkný den,

Myshooolka

3 komentáře:

  1. Krásně popsané připomínky :) Souhlasím se surrealistickým tvarem knihy a vtlačeným polštářem, tam by se asi hodilo to stínování prohodit naopak. U hrníčku mě nejvíc ruší jeho kostrbatý tvar a příliš jednotvárná, ne dost tmavá hladina. Člověk z toho vlastně ani nepozná, jestli je to čaj nebo káva nebo co.A písmo na boku knihy na druhém obrázku je podezřele svislé, vzhledem k perspektivě hřbetu knihy by mělo být šikmější, aby jeho směr kopíroval směr dolní hrany hřbetu.Já tomu sice rozumím jak koza petrželi, ale tohle jsou moje dojmy Taky si ale myslím, že o atmosféru není nouze a že to jsou pěkné obrázky :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Parádní připomínky! To všechno jsou podle mě konstruktivní připomínky, které jen prospějí naší věci. Jen tak dál :)Nějaké další názory nebo nápady?

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Možná bych si obecně pohrála víc s tím písmem na knize, ale tak to si můžeš pohrát se vším, když kreslíš :) Nebo podšálek - jako má hrneček ohraničenou hranu ouška, vlastně i podšálek má takovou linku okolo okraje, kterou si nejsem jistá, co má být. Pokud je to nějaký "bok", okraj, tak by se měl nahoře trochu ztrácet a nebýt všude stejně široký. A i tady by se určitě stínováním dalo dosáhnout toho, aby nebyl tak plochý, ale třeba prohnutý - jak asi většina podšálků je. Možná kdyby u přední spodní hrany šálku bylo trochu stínu, dalo by to podšálku větší hloubku - jestli je mi rozumět, co myslím.Když se dívám znovu na tu knihu, tak tady podle mě ani nemá ten cihlovitý tvar, to dělá asi to písmo na boku.

    OdpovědětVymazat