12. září 2015

Vzducholoď čtyřicátá třetí

Příjemný zářijový den přejeme!

Tak jak vám dupou králíci takhle po létě? Abychom řekly pravdu, z toho data je nám lehce stydno, neb hned první dnešní přihláška se nám v komentářích objevila vlastně už v červnu. Jenže spadla do spamu a nějakou dobu jsme si jí nevšimly. Za to čekání se omlouváme a doufáme, že stálo za to.

Za další, musíme Vám oznámit, že M. Phoenix má jisté potíže s notebookem, a tak i proto je tato výdejna lístků otevřena poněkud později. Samozřejmě nevylučujeme, že i říjnová může přijít k úhoně, neb Klub Snílků není práce, ale zábava a za měsíc se toho může stát mátlátli.

Taktéž si dovolujeme připomenouti probíhající akce: Principia osvobozuje knihovnu, Photo zaplácává čajožrouty a Imaginarius se stále honí za bludišťáky a limy. Ovšem nezapomínejme ani na milé Creatio pro kreslíře a kutilský Inventor pro mladé (na těle či na duchu) Loskutáky a kozlíky Šikuly.


Libo-li Vám obohatit naše řady svou maličkostí a blýsknout se taky s vlastním snílkovským blogem? Libo-li pověsit si na něj klubovou ikonku a vykřičet do světa, že máte fantazie na rozdávání, jste právoplatnými snílky a zajímavými blogery? Přihlaste se nám do Adita a kdo ví, možná se do měsíce uvidíte v seznamu členů :)

Zdraví M. Phoenix, Zdeňka M. a Maglaiz




"Už od mala jsem snílek. Občas kvůli tomu nevnímám i ve škole :) a moc ráda píšu na svůj blog a být v klubu snílků by bylo super :)"

M.: Pokud jsem to správně pochopila, je ti třináct? V tom případě poměrně smekám, není to vůbec špatné :) Nad pár věcmi je ale přece jen potřeba se zamyslet. V první řadě jsem narazila v tvých článcích na poměrně velké množství obrázků bez zdroje. Například hned v nejaktuálnějším článku, v tazích (tagách? O.o) je to taky časté, no a nebo prostě i kdekoli jinde. Četla jsi naše vstupní podmínky a u nich zmíněné Zlobišárny, které nepromíjíme? Pokud ano, tak mi není jasné, proč se domníváš, že zrovna u tebe si nevšimneme, že porušuješ tak základní pravidlo jako povinnost uvádět zdroje cizí tvorby. Dál mám lehké pochybnosti ohledně rubriky Music. Přiznám se, že opravdu nemám v lásce články, sestávající prakticky čistě z publikování cizí tvorby, videí z youtube nebo cizích obrázků. Většina blogerů o nich totiž není schopna říct nic moc víc než že jsou děsně boží, že se jim líbí a podobně, a bohužel i u tebe to tak docela často je. Na druhou stranu, v mnoha případech tomu tak zase není, v mnoha takových článcích jsi důvod, proč zrovna tu kterou skladbu máš ráda, popsala podle mě docela dobře. Tak jako tak si pořád myslím, že takové věci jako sdílení obrázků, písniček a článků, co se ti líbí, patří na facebook a ne na blog. Mnohem zajímavější je přeci článek s nějakým tvým názorem jako právě ten výše odkazovaný Nechci kluka na jeden týden. Tam je totiž vidět, co jsi za člověka, co si myslíš a jak to máš v hlavě uspořádané. Podobně na vážkách jsem i u těch tagů. Na můj vkus je jich tam docela dost a zase, není to můj oblíbený druh článků, to tedy ani náhodou, myslím si, že správný blog by měl být schopný dávat články do kupy sám od sebe a ne si pomáhat šablonami od druhých a vyplňovat pořád dokola se opakující otazníky. Jenže i tam ti musím přiznat, že to obvykle vyplníš dostatečně od srdce na to, aby z nich bylo poznat hodně o tobě. Pak už mi jen zbývá lehké zmatení z Deníku, Deníčku a ještě Obyčejného deníku neobyčejné holky, což jsou tři (!) samostatné skoro stejně pojmenované rubriky, kde se naprosto ztrácím v tom, proč jsou proboha tři a čím se liší. Dál dobře míněná rada - nezarovnávej text článků na střed, to je typografické zvěrstvo. Vyber si doleva nebo do bloku, ale zarovnávat souvislý dlouhý text (tzn. delší než třeba jednořádkové motto) na střed je šílenost. A ještě abych nezapomněla, trochu nechápu tu naši ikonku v tvém sloupku, v oddělení Aktuálně. Neřeknu kdyby byla v Oblíbených nebo tak něčem, ale proč Aktuálně? Co je na tom aktuálního? :) Suma sumárum - pokud pomineme ty neozdrojované obrázky, nijak zvlášť se tvému členství nebráním, zkusila bych to s tebou. Ale vtip je v tom, že je pominout nemůžeme, takže tohle je podle mě na tobě. Dám ti měsíc na nápravu a vyřešení tohohle problému a pak se podíváme znovu. Do té doby říkám pouze MOŽNÁ

Zdeňka M.: Na první pohled se tvůj blog opravdu zdá být zasněný, jenže Klub Snílků není pouze o snění, ale také dodržování několika málo pravidel. Bohužel se u tebe najdou "ilustrační" fotky k článkům (např. tady či zde), u kterých pochybuji, že jsou tvoje. Což je škoda, protože fotíš zajímavě. Ale možná by to také chtělo k fotografiím přidat alespoň krátký komentář, protože článek plný fotek je tak trochu o ničem. Třeba tady vyvodím, že jsi byla na hřbitově v Poděbradech, ale proč jsi tam byla, se už nedozvím. A pak jsou tady TAGY, udělat si občas nějaký, vůbec nevadí, některé jsou dobře udělané, takže se čtenář z odpovědí něco o tobě dozví, ale nesmí se to přehánět. U tebe jich je docela dost. A ty tři deníčky jsem taky moc nepobrala, proč nemáš své zážitky v jedné rubrice, nebylo by to přehlednější? Tvůj blog má rozhodně potenciál (je tu spousta zajímavých článků, kde dokazuješ, že se umíš zamyslet nad různými tématy), ale prozatím tě mezi nás nepustím. Zatím říkám NE, ale klidně se zkus znovu přihlásit, až se přizpusobíš našim pravidlům.

Maglaiz: Příjemný tulipánový vzhled skrývá pěkné zlobišárny. Docela se za tebe stydím. Jsi přemýšlivá dívka, ale nad svým blogem už moc nepřemýšlíš. Proč "kradeš" cizí tvorbu? Proč máš tři deníčkové rubriky? Proč tolik TAGů? Proč ten text je ve středu? Ne, zarovnání do středu není znakem originality, ale jasným vzkazem pro čtenáře: "Je mi úplně jedno, jak se ti to čte, tady jsem královna já a jestli se ti to nelíbí, tak vyfič." Myslíš, že tohle čtenáři imponuje? Také mi nějak uchází smysl tzv. wishlistů. Dále proč proboha vždycky všichni vykecávají u knih celý děj?! To si pak vůbec nemusím knihu číst. Recenze je zde od toho, aby navnadila, pouze naznačila hlavní zápletku. Ale nikdy nemá vykecat rozuzlení! Zuzko, vím, že to teď schytáváš, ale já se rozčiluji zcela obecně. Mračím se nejen na tebe, ale i na zbytek tvému blogu podobných internetových cosi.
Na druhou stranu si tě vážím, že si v rubrice Fotografie na nic nehraješ a to, co slibuješ, čtenáři i splníš. Povím ti jedno tajemství: čtenář má v popisu práce číst.
Děvče, co s tebou? Obávám se, že to ani není na anketu. No, zkus to příště znovu. Prozatím se koukni na to, co nám vadí, a pak si prohlídni svůj blog. Do té doby máš za mě NE.

2) Blondie www.lawyergirl.blog.cz ANO

"Jsem nováček, který ale píše rád a hlavně s láskou. Ráda bych, aby se moje (především) básničky mohly zlepšovat a k tomu by mi mohlo pomoct patřit mezi mně podobné, ale zkušenější autory. :-)"

M.: Nevidím důvod, proč ne. Blog je milý, čitelný, v pěkných barvách, plný básniček, drabblů a tak krátkých článků, že ti tu schopnost vyjádřit se v pár odstavcích normálně závidím :D Je to poetické, upřímné, ten blog je sice teprve v plenkách a za dva měsíce se u mnohých nedá říct o stylu nic moc, ale o tobě to neplatí. U tebe i za ty dva měsíce vidím, jakým směrem se to může ubírat, a ten směr se mi líbí. Jen tak dál. Jen jsem lehce přimhouřila oči u toho profilového avataru, hledala jsem autora, kterého by se rozhodně hodilo uvést nějak viditelněji. Ale při pořádném přiblížení jsem to tam vyčetla, tak to snad můžeme počítat a to oko přivřít. Za mě ANO.

Zdeňka M.: Zajímavý blog, který stojí za pozornost. Sice jej vedeš pouze dva měsíce, takže bysme ti měli dát více času se projevit, ale ty ho zatím vedeš podle své režie, takže ti fandím, abys vydržela a zůstala svá. Poezie i zachycování myšlenek je rozhodně snílčí činnost, jen pokračuj a těším se na další články, jelikož tvůj blog začnu sledovat pravidelně. Ty k nám patříš. ANO

Maglaiz: Co říct o blogu plném básní, drabble a pozoruhodných článků vytryskávajících z autorčina nitra? Snad jen ANO. Ještě jen dodám, že sis mne dost naklonila obrázkem v záhlaví ála pin-up girls.

3) Krvesajka Anna www.denik-krvesaje.blog.cz ANO

"Vždycky jsem si o sobě myslela, že jsem realistka, tedy jen do chvíle, než jsem potkala krvesaje a ten mě přeměnil... Kdo by měl být větší sen, než fiktivní postava, která přerostla své autorce přes hlavu a začala si žít vlastním životem?"

M.: Ani tady nevidím žádný problém. Blog už letmo znám, víceméně chápu, oč jde, a ta tvořivost a hravost se mi líbí. Že tu občas dojde i k tvoření na snílkovská zadání, z toho vidím, že tady je přítomný skutečný zájem o klub, ne jen honba za ikonkami. Blog je to kvalitní, zajímavý, se zaměřením a poctivou autorkou, co se do zdrojování týče. Vůbec nemám problém ;) ANO.

Zdeňka M.: Tady mám trochu pochybnosti, nikoliv co se týče blogu, ten je rozhodně snílčí činnost, ale o tom, zda mám právo ho hodnotit. Anna je totiž má fiktivní postava, kterou jsem vytvořila před pár lety, ale z mého "Deníku krvesaje" sešlo. Anna to vzala do vlastních rukou a založila si blog. Pokud jej tedy mohu hodnotit, tak píše zajímavě, u obrázků má zdroje, básní a její deník je rozhodně něco nevšedního. Jestli tedy můj hlas platí i v tomto případě, říkám ANO.

Maglaiz: Blog jednoho opravdového krvecuce, pokud mi paměť slouží, ještě v klubu nemáme. Anna se postarala o kvalitní obsah a Zdenička o kvalitní formu. Co tedy říci dále? Vlastně jenom DÁLE (z důvodu možné chyby vašeho dekodéru využijte, prosím, snílčího překladače: ANO)!


"Mám velmi bujnou fantazii, což se dost často promítá do mých šílených snů, ze kterých pak vznikají povídky. A nikdy jsem se tak úplně neřídila rozumem."

M.: Ok, řeknu to takhle - záhlaví mě příjemně navnadilo, a pak bum prásk, Comic Sans. Á, nebijte mě! Ne, vážně, je to děsně nepěkný font, ale ještě horší je to, když ho někdo kombinuje s několika dalšími - kromě něj máš na stránce minimálně dva další fonty = není to pěkné. Chybějící odsazení textu ve sloupku (je to hrozně nalepené nalevo) přeskakuju, hlavní jsou ty fonty a fakt, že mi po chvilce čtení běhají před očima skrvny. Bílá a šedá na červené nejsou nejlepší barevné kombo, a ještě ten ostře modrý proužek úplně dole - proč tam je? A neškodilo by používat u delších článků perexy.
Ale hlavní je samozřejmě obsah a tam toho nemám moc k vytčení. Blog je poměrně mladý, ale je tam vidět, o co jde. V básních obdivuju údernost a trefnost rýmů, spolu s povídkami a pohádkami jde rozhodně o tvorbu snílkovskou, takže nemám zásadních výtek proti tvému členství. Jen myslím, že by to chtělo zamyslet se znovu a lépe nad prezentací blogu, tedy nad designem, fonty a barvami, a taky mi na tvém blogu dost chybí nějaké info o tobě samé. Jinak za mě ANO.

Zdeňka M.: Zajímavý blog, který rozhodně mezi Snílky patří, pěkné básně i příběhy, či něco na téma týdne. Jen by bylo možná dobré si trochu vyhrát se vzhledem, nemám nic proti jednoduchosti, ale takhle tvůj blog na první pohled příliš nezaujme, což je škoda. Rozhodně nemám nic proti, takže říkám ANO.

Maglaiz: O vzhledu blogu se nebudu vyjadřovat. M. vlastně vystihla všechno, co se nám nelíbí. Jinak nemám nějakých velkých výtek. Jen jsem se zamyslela nad tím, kolik máme básníků a příběhářů a kolik z nich přispívají do klubu. Doufám, že Marsi bude patřit mezi ty aktivní přispěvatele. ANO.

5) Vendula "Lyra" Kreplová www.lyra-journal.blog.cz ANO

"Protože můj blog je v prvé řadě literární blog a bez snění se přece autor povídek a básní neobejde. :)"

M.: Jsem lehce perplex z toho, že tu ještě nejsi, neb jsem byla skálopevně přesvědčena, že jsi :) Jinými slovy Lyru a její blog poměrně dobře znám, jako britofilovi je mi její tvorba velice blízká a považuji ji za velice solidní a zajímavou blogerku, jejíž články jsou mimo jiné i užitečné, což neplatí úplně pro každého. Při rozkliku jsem perplex ještě jednou, pamatuji si to tu s docela jiným designem, který mi byl upřímně řečeno bližší, ale brzy nacházím vysvětlení a chápu. Někomu vyhovuje sedět na víc tématických židlích a všechno propojovat v rámci jednoho blogu, jiní se radši rozdělí na víc samostatných stránek a dá jim to možnost víc se v každé z nich projevit. Každopádně tak jako tak nemám nejmenších námitek proti členství v KS, naopak se těším, co to přinese, doufám, že se budeš mít chuť zapojovat do dění a troufnu si hned dát jeden návrh - co takhle spojit síly se Zdeňkou a na chvilku se ujmout Interestia, než si zase najde čas Dragilia? Aby řeč a Interestio nestály...? ANO.

Zdeňka M.: Lyru a její blog znám, i když hlavně před velkou změnou, ale stále působí skvěle. Najdou se zde básně, výběry článků, fanfikce, drabble, její názory a mnohé jiné, proto nevidím důvod, proč bys neměla být v našem klubu. Vítej, ty k nám rozhodně patříš. ANO

Maglaiz: Lyřin blog jsem už nejspíše viděla, ale v jiném fraku. Působivý vzhled i obsah. A velice se mi zamlouvá myšlenka, že bychom měli vůdce Interestia. Co ty na to, děvče? Dveře máš otevřeny. ANO.



Všem úspěšným přejeme krásný let a těm méně úspěšným pevnou vůli.
Příští měsíc zase u okýnka Snílčích aerolinií.

Vítr do plachet!

3 komentáře:

  1. Páni, právě jsem se vrátila z dovolené a takové překvapení! Děkuju moc! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mockrát děkuji za přijetí, velice mě to potěšilo! Co se týče Interestia, jakkoliv by mě podobná činnost bavila, v současné době bych ji jen stěží časově zvládala (tento rok státnicuji, takže času navíc příliš nemám). Možná za rok...? :)

    OdpovědětVymazat