11. září 2015

Iluze pro Dionýsii

Úsměv ještě nikdy nikoho nezabil.

[]

Veškerá posádka přestala věnovat pozornost svému drahému kapitánu, dosud ležícímu a stále si myslícímu, že jest mrtev, a obrátila své zraky k papouškovi.

"Tož to je divné fógl!" prohlásil lodní kuchař Biuvé Vínečko. Pro jeho občas nesrozumitelnou výslovnost se celá posádka domnívá, že se jejich mistr umění hrncového a vařečkového jmenuje Bifé Vínečko. Ostatně ono to dává smysl. Je kuchař a kuchaři, zvláště ti špatní, a co bychom si lhali, Biuvé je špatný kuchař, kuchaři pracují i v bifé. A k jídlu patří i pití, nu a Biuvé dělal svému příjmení čest. Chlastal. Dost chlastal. Ale jenom to nejlepší. V očích Imaginaria byl však tento neduh výhodou a hned dvojitou, protože nadraný kuchař se nebojí, nadranému kuchaři je totiž úplně jedno, kam pluje, s kým a co tam bude dělat, a zároveň zde nebyl takový problém s platem jako u jiných členů posádky. Mezi kapitánem a Biuvé byla totiž uzavřena smlouva o vyplácení platu v naturáliích.
"Ty, Bufete," zahalasil Ole Jmazal, s nímž jediným z posádky byl Biuvé ochotný komunikovat, "byl by z teho kus žvanca?"
"Tož žrát sa dá šeckó, né?" odvětil kuchař, ale už se věnoval přehrabování křovisek, protože byl bytostně přesvědčen, že když sebou švihl o zem, měl zrovinka v ruce flašku s té dobré úrody léta páně šestnácetosumdesát, tož a to by byla škodá, dyby se to vyliló.
V tu chvíli zaječela uměle vytvořená fistule z Kurňajsova tenoru "Hrrr na něj!" a v dopoledním slunci se zablyštělo stříbrné ostří Kurňajsovy dýky.


Dobrý večer dámové a pany,
zdalipak víte, kdo má dnes svátek. Denisa? Proč tedy máme Iluzi pro Dionýsii? Inu, Denisa je ženská varianta Denise a Denis pochází z řeckého jména boha vína Dionýsa, ergo drahé Denisy jsou Dionýsie. Netuším, jak smýšlíte a cíte vy, ale já mám dojem, že Dionýsie je daleko hezčí, zvučnější a malebnější jméno, než-li Denisa. Už jen když si vzpomeneme na to, jak se pokřikuje na malého kloučka Denise. Ačkoliv, kdyby se chlapcům říkalo Dionýsos, pak by se hulákalo: "Dio, jsi bio!" Ale to by zase nebylo tak špatné...


Autor/ka: Pinterestí cosi, co odkazuje na stránku s rozsypaným čajem.


Jaké jste měli dětství?

Autorka: Teressa


Nu, a pokud ještě stále nemáte úsměv na tváři, pak nezbývá, než zavolat Elis.



Dámy, skutečně se jednalo o nízkou oblačnost, takže Daletth připisuji bludišťáka a Zdeňce 8 limo (zapomnělas napsat, kdy se tento jev objevuje nejčastěji). Tea svou odpověď pojala dosti svérázně a víceméně popsala to, co by viděl člověk z údolí. Jenomže Imaginarius chtěl vědět, co to je podle člověka, který se na tu nádheru díval skrz hledáček fotoaparátu, a proto, Teo, dostáváš 5 limo za neobvyklé pojetí odpovědi.


Imaginarius se ptá: Kdo je to dóže? Pověz mi o jednom z nejvýznamnějších dóžat z obou nejvýznamnějších republik (čti: pověz mi o dvou dóžetech, každý z jiné republiky) a proč je dle tebe nejvýznamnějším.
Bonus od Maglaiz za bludišťáka: Proč dóžecí palác? Co to je?





Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

2 komentáře:

  1. Papoušek promluví, že je vtělením boha (bůh ví jakého) a má kouzelnou moc, takže ať ho laskavě nechají na pokoji...

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherný místo :) Ten první obrázek.

    OdpovědětVymazat