24. září 2015

Creatio - rady k portrétu

Milí snílci,
ráda bych navázala na článek z minulého týdne. Když bych to shrnula, radila jsem vám věřit si, nemyslet a pečlivě sledovat předlohu. Ano, stále zůstaneme u portrétu s předlohou. Řeknu vám, že pokud se vám podle ní nedaří malovat, něco z toho děláte špatně. Tak fajn, když kreslím portrét, vypadá to jako portrét... ale proč to sakra nevypadá jako ten člověk kterého se snažím vystihnout??? A nebo já tam portrétovaného dokonce vidím, ale nikdo jiný to nepozná! Proč? Odpověď je zase docela jednoduchá: Něco děláte špatně. (Teď bude mít možná pár lidí chuť mě zabít. :D)


No dobře, rozvedeme si to. Pokud nechápete, proč to nevypadá tak jako předloha, je dost možná chyba jen v malých detailech. U toho portrétu je to extrémní: stačí, když jen nepatrně změníte úhel nějaké čáry u oka, najednou to vypadá jako jiný člověk. Pak se k tomu přidá malinko širší, zato kratší nos (můj častý problém :)) a nepoznáte ho ani trochu. Zajímavé je třeba to, že když nakreslíte kulatější (spláclejší) obličej, najednou to vypadá, že je objekt mladší a naopak. Proto znovu doporučuji v začátcích přeměřovat s předlohou. :)

To přeměřování právě pomáhá nejvíc, když už prostě nevíte, co máte změnit, abyste to měli správně. A pokud to tam stále nevidíte, tak zkuste trénovat obkreslováním. Najděte opravdu tenký papír a předlohu si položte pod něj. Zkuste obkreslovat i stíny, abyste si uvědomili, kde vlastně jsou a jaký mají tvar. A nebo, pokud se necítíte hned na portrét, zkuste nejdřív ruku/nohu...

Další dobrý fígl, který nám moderní svět umožňuje, je upravit si předlohu tak, aby měla větší kontrast. Pak si lépe povšimnete základních drobných detailů, které byste jinak přehlédli. Nebojte se na tužku přitlačit, sežeňte si pokud možno měkčí, klidně i 8B (bacha, hodně se rozmazává), abyste měli i vy na svém díle velké kontrasty. Snáze pak uvidíte úplně všechno. :)

Když už jsem u toho rozmazávání, nerozmazávejte! Já vím, že to možná se vám to teď líbí víc a dokonce se to učí i na tom kurzu kresby pravou mozkovou hemisférou, ale pokuste se, pokud to jen bude možné, stínovat jen tahy tužkou, šrafováním. Nakonec to bude vypadat mnohem lépe, věřte mi. :)

Rozhodně to chce trénovat a nevzdávat se. Příště bych se s vámi zaměřila na problematiku právě toho šrafování (ono je to celkem obsáhlé téma, věřte mi. :))


Obrázky s krátkým popiskem nebo bez posílejte na klubový mail klub.snilku@email.cz a dejte vědět, jestli máte zájem o rady pro další rozvoj!

Přeji hodně štěstí,

3 komentáře:

  1. Oči jsou hodně Daenerys, ale jako celek mi to připomíná Ellie Goulding :) Nos a pusa, no. Já bych to v životě takhle nenakreslila.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky bych tipla Daenerys :)
    A určitě uvítám tipy ke šrafování... já vždycky nakonec skončím s obrysy, protože stínováním většinou obrázek zkazím (ale bez něj ne prostě placatý)

    OdpovědětVymazat
  3. Já tam Daenerys nevidím =(
    Asi to bude tím, že mi přijde, že to je úplně obráceně "barevný" duhovky tmavý, rty úplně černý...
    Ale jinak takovýhle články sou úplná bomba, třeba přeměřovat věci mě nikdy nenapadlo.
    Už sem prokoukla trik se zrcátkem, ale přeměřovat to... taková jasná věc =D

    OdpovědětVymazat