27. ledna 2015

Principia - Sedmá dračí výprava

Zdravím všechny Snílky,
přichází opět dlouho očekávané datum. Knihovna otevírá svou bránu pro další skupinku dobrodruhů. Dračí oheň je již jistě připraven. Jestli k tomu, aby nadělal pár živoucích briket, nebo proměnil cukr v ještě sladší karamel, je pak na vás. :-)
Prosincové indicie přinesly zaslouženou odměnu většině z vás. Sešlo se hned pět úspěšných oddračitelů. A všichni zároveň dokázali získat i bonusové vajíčko. Dvojité fanfáry tedy znějí pro:

Marju Virtanen, Daletth, Holoubka, Anniku a m.



O kohopak po Vánocích šlo? O Jane Austenovou, která svá díla původně vydávala nepodepsaná. Místo jména autorky pak bylo uváděno "by a Lady", což můžeme považovat za hledaný pseudonym.

Zmiňovanou parodii na gothické romány pojmenovala Northanger Abbey, což je do češtiny překládáno jako Nothangerské opatství či Opatství Northanger. Mezi její další díla můžeme řadit Pýchu a předsudek, Rozum a cit, Emmu či Mansfieldské panství.

Je však na čase se pustit zase do něčeho nového.

Za dnešní indicie můžeme poděkovat ohnivzdorné m., která se za mě vrhla do plamenů. Předávám ji tedy slovo, aby nám prozradila, co vypátrala:

"Přejícnost snílčí komunity mě zahřála u srdce, a tak jsem se rozhodla na znamení díků se znovu vrhnout do útrob zamořené knihovny. Slízla jsem si to tentokrát o něco víc než minule - vypasená dračí mamina zřejmě získala pocit, že právě její ztracené dračí vajíčko skončilo v mé kajutě a že za to musím zaplatit. Po celou dobu mé přítomnosti v knihovně tak po mně tvrdě šla a posílala mi skrz obří tesáky jeden plamenný pozdrav za druhým. Na to mě naštěstí má snová nátura vybavila a odnesla to tak jen koženková vesta, kterou jsem si pro tu příležitost oblékla, a rukáv košile. (Taky mám pocit, že jsem se trochu přiopálila O.o) Škoda, že nehořlavé oblečení se tak špatně shání."

Dnešní autorka:
  • psala pro děti i dospělé
  • měla velmi příjemný, bezprostřední druh humoru, jímž si získala čtenáře po celém světě
  • původně měla čtyři jména, jedno z nich má společné se slavným výrobcem konzervovaných výrobků, zejména polévek
  • hamburgery a hranolky
  • jedna její slavná postava funguje coby léčitelka všech možných dětských neduhů jako třeba toměnebavíny nebo nahluchlice
  • název jednoho jejího románu zahrnuje ingredienci, z níž byste si mohli udělat omeletu

Pro oddračení hnízda je i dnes zapotřebí obvyklá magická formulka

  1. Jak se slavná autorka jmenovala (= pod jakým jménem je známá)? Pozor ale, draci začínají být velmi nervózní a nedávají už se porazit tak lehce :)
  2. Pro dnešní vítězství nad ohnivou cháskou je tedy rovněž třeba zvědět dvě následující informace o té její slavné ženské postavě:
    Jak se jmenovala její dvě nejvěrnější zvířátka, a čímpak byl její manžel?

jméno Snílka
drak
dračí hnízdo
Bonusové vajíčko
Anna Eyre
2
-
-
Annika
3
-
1
Daletth
5
-
2
Holoubek
4
-
1
Charlie
2
1
-
Kely (Dori)
1
-
1
m. Phoenix
5
2
2
Maglaiz
2
-
-
Marja Virtanen
4
-
2
Tea
2
-
-


Snadné luštění a hodně zábavy přejí
m. i Dragilia

Ps: Knihovna je i nadále místem pro Vaši tvorbu. :-)

Pss: Stále platí i výzva všem nehořlavým Snílkům, kterí by se nebáli vyzkoušet svou odolnost vůči plamínkům. Své získané indicie pak mohou posílat na klub.snilku@email.cz a v předmětu nechť uvedou Principiae - draci. (Pro kontrolu prosím uvádějte i správné odpovědi. 0:-) )

6 komentářů:

  1. Anne Elizabeth Campbell Bard (Betty MacDonald): paní Láryfáry - žije se psem Darebou a kočkou Ťapkou, její manžel je údajně pirátem

    OdpovědětVymazat
  2. Jméno je Betty MacDonaldNejvěrnější zvířátka: slepice a to druhé bohužel nevím Její manžel byl farmář :)

    OdpovědětVymazat
  3. Betty MacDonaldová,  nar. Anne Elizabeth Campbell Bard. Její první manžel Robert Eugene Heskett  byl původně pojišťovák, ale před tím ještě pracoval s dobytkem na ranči, po svatbě s Betty měli vlastní slepičí farmu.

    OdpovědětVymazat
  4. Betty MacDonaldová (nar. Anne Elizabeth Campbell Bard) a její paní Láryfáry (Mrs. Piggle-Wiggle). Nejvěrnějšími společníky je pes Dareba a kočka Ťapka. Paní Láryfáry vypráví dětem o tom, že její nebožtík manžel býval pirátem a zakopal prý všechny své poklady na dvorku za domem.
    Po té, co paní Láryfáry přestěhovala za město na svou farmu, tak jí tam dělá společnost papoušek Penelopa, kráva Aranela, kůň Klusák, prase Faninka a Kvido, dvě veverky ve skříni, kam si ukládají ořechy a další zvířátka.

    OdpovědětVymazat
  5. Moje odpovědi -- Autorka se jmenovala Anne Elizabeth Campbell Bardová (rodné jméno), ale psala jako Betty MacDonaldová.
    -- Ona její postava je Paní Láryfáry; její manžel byl prý pirátem a zvířátka jsou pes Dareba a kočka Ťapka (snad).

    OdpovědětVymazat
  6. Autorkou je Betty MacDonaldová.
    Její známou hrdinkou je paní Láryfáry. Její příběhy jsem jako malá zbožňovala... ale už si opravdu nepamatuju na zvířátka Manžel byl... pirát?

    OdpovědětVymazat