2. ledna 2015

Iluze pro Karinu

Lovit se nevyplácí.


Poslední vybělené prstní kůstky Smrťovy pravice jemně svíraly... ouško! Já tě varovala, čtenáři.

Krásný novoroční večer vinšuji,
jak se daří našim Snílkům? Vlítli jsme do roku s pětkou na konci jako tajfun a já si říkala, že názvy Iluzí již byly příliš dlouhé a jednotvárné. Nijak nepřekvapovaly a neměly prakticky nijak velkou výpovědní hodnotu, pouze oznámily počet uběhlých Iluzí a pořadí oné nové Iluze. Učiníme proto takový pokus. Dnes nazveme Iluzi netradičně, ještě sama nevím jak. Pokud budou Snílci spokojení, necháme to tak, pokud se objeví hlasy spíše záporného charakteru, pak se navrátíme k původnímu odpočítávání, ale už nyní říkám, že se děsím dne, až Iluze dojde své tisícovky.

Ovšem to je asi jediná změna, která Imaginaria postihne. Snad. Jinak zůstáváme u Honby na bludišťáky, obrázcích i hudby do ouška. Ostatně kdybychom obrázky a hudbu odbourali, vlastně by nám z Imaginaria nezůstalo nic.

Stále se nemohu rozhodnout, zda je mořská panna harpunou zasažena, nebo se chystá vrazit ji do rybářské bárky. Co myslíte? Ne, nic neříkejte, svou odpověď zašifrujte do Iluzí.

Autor/ka: phoenixlu

Mořských pannen je teď po Vánocích až nezdravé množství. Vždy jsem si kladla otázku, jak to asi končívalo s lovcem duchů, když začal chlastat víc, než by bylo vhodné. Nu, možná nám odpověděla kresba pro dnešní Iluzi.

Autor: rainesz

On nikdo nechce bludišťáky? Podívejme se, podívejme se. Ani byste se na to očíčkem nepodívali na internet, když bych Vám za to přislíbila výdělek rovných pěti bludišťáků a pěti limo? A dalších pět limo navrh každému, kdo k odpovědi přihodí i hezkou Iluzi! Ať nežeru.

Zalovte ve vodách internetových, případně do čísla 7 časopisu Poklady Živé historie, a zabořte se do kartografických kuriozit. Hledejte Bohemiae Rosa, jejího kreslíře, zhotovitele a publikátora. Svou lačnost po vědění však nezastavte a pohlédněte i na další kartografické kuriozity české a evropské.





Musím se přiznat, že dnes jsem si ne a ne a ne vybrat správnou hudbu. Všechno se mi líbilo, ale pro úplně jiné obrázky, které už mám nachystané. Takže hudba bude i nebude doplňovat obrazový materiál, ale snad se to nějak utřepe.


Jako novoroční bonus jsem si říkala, že by nebylo špatné připomenout jeden klasický muzikálový kousek (ano, Maglaiz si vzpomněla, protože se koukala na ČTart). Jelikož existuje mnoho a mnoho i klasických verzí onoho již evergreenu, rozhodla jsem se vybrat tu, kterou jsem měla možnost poznat jako první (aneb skrze ně došla jsem k Tarje). Kterého intepreta máte nejraději pod maskou? Která zpěvačka si Vás podmanila jako Christine?


Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.




V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:

Drazí přátelé, dorazili jsme zdárně bez rozbitých kolen či modřin na konec dnešní sté padesáté šesté Iluze pro Karinu. To znamená co?




Vaše tetka Maglaiz


P.S. Víte, že má dnes Večerníček padesát let?

10 komentářů:

  1. Kryštof Vetter jest autorem. K iluzi se snad dostanu, ale kdyby ne, tak aspoň přihodím svou oblíbenou Christine, a to Emmy Rossum. Sice má hrozné plachťáky místo uší, ale je taková nejnevinnější v kukuči, sedí mi tam. A ten hlas je kouzelný. A Phantom? Jedině Butler!

    OdpovědětVymazat
  2. Kristian Vetter nakreslil mapu Bohemiae Rosa (mapa Čech v podobě růže) pro historické a vlastivědné dílo Bohuslava Balbína "Epitome Historica Berum Bohemicarum". Do mědi ji vyryl augšpurský rytec Wolfgang Kilian.
    Opravdu krásná mapa.

    OdpovědětVymazat
  3. Tož mně to někam zmizelo. Kryštof Vetter jest autorem :)

    OdpovědětVymazat
  4. Autorem  zmíněné mapy je Christoph Vetter.
    Jako další zajímavou mapu bych zmínila Europa Prima Pars Terrae in Forma Virginis ( Evropa v podobě Panny Marie) a mapu Die ganze Welt in einem Kleberblat ( mapa světa v podobě trojlísku). Obě mapy vydal Hans Bünting.

    OdpovědětVymazat
  5. Kryštof Vetter byl kartograf, autor mapy Bohemiae Rosa z roku 1668.
    Nakreslil Kristián Vetter pro historické a vlastivědné dílo Bohuslava Balbína.
    Mezi další kuriozity patří: REGNI BOHEMIA,
    MORAVIA, EUROPA - NOWA.

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě jsem našla tedy tyto: EUROPA RECENS DESCRIPTA,MULLEROVA MAPA ČECH :)

    OdpovědětVymazat
  7. [5]:[6]: Netuším, kde jsi ty kartografické kuriozity našla, ale byl to pěkně mizerný zdroj. Müllerova mapa Čech rozhodně není kuriozitou, ač se ti to nyní může zdát. Jeho vyhotovení zcela odpovídalo dobovému úzu. Ale uznám ti Kryštofa Vettera (nikoliv Kristiána!) a rok vydání mapy. Tedy dva bludišťáci a jedno limo jsou tví.[4]: Gratuluji.[3]: Nezmizelo. Jeden bludišťák doma. Jelikož jsi dosáhla 50 bludišťáků, přeješ si mít znova rozhovor nebo pouze využiješ reklamní plochy?[2]: Pět bludišťáků doma, pět limo by bylo, kdybys mi ještě prozradila jména dalších kuriozit, ale zase máš pět limo za Iluzi. Gratuluji.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Tady :) http://www.historicke-mapy.cz/CECHY-MORAVA-SLEZSKO/110-BOHEMIAE-ROSE.html Ono tam je vážně napsané: Kristian Vetter nakreslil tuto mapu Čech pro historické a vlastivědné dílo Bohuslava Balbína  :O Tak to se moc omlouvám, ostatní mapy jsem našla taky na té stránce k tomu Mulerovi je napsané právě:Nejvýznamnější, nejpodrobnější a největší dílo ze všech starých původních map Čech pochází z roku 1720. Ale děkuji moc za bludišťáky i limo :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mělo být Christian místo Kristian, nekdo to tam špatně napsal, měla jsem se pozorněji dívat, pravda :)

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Proboha, rozhovor už ne, chudáci čtenáři! Leda by to bylo něco tématicky vhodného pro Klub, nějak přínosného pro snílky, a hlavně velmi, velmi minimalistického Jinak si bohatě vystačím se skromnější verzí odměny.

    OdpovědětVymazat