28. listopadu 2014

Iluze stá padesátá třetí

Bylo... nebylo?

[]

Poslední vybělené prstní kůstky Smrťovy pravice jemně svíraly... cožeto svíraly?


Hoj ahoj!
Jsem trochu zklamána. Ani prodloužení úkolu do dnešní deváté hodiny večerní nepomohlo na svět zajímavým dopisům. Inu, neměla jsem dělat tak buclaté Iluze, nejspíše Vás příliš rozptýlily. Nu, co se dá dělat. Rozmazlila jsem si Vás sama, takže se připravte na dnešní řádnou dietu. Nechci slyšet remcání, tu růžičkovou kapustu zblajznete, i kdybych nad Vámi měla stát do soudného dne!

A abyste věděli, ani se mi moc nechce si s Vámi povídat, když jste byli takoví. Komentářů bylo pod minulou Iluzí dosti, to je pravda, jénomže jen jediný si nakonec vysloužil bludišťáky. Milá Teo, gratuluji k dvojité porci bludišťáků, jen tak dál, mám z Tebe radost.

A Vy ostatní se styďte!

Autor: randis

Abyste věděli, měla jsem pro Vás přichystáno spoustu zajímavostí ohledně Howlova kráčejícího zámku, ale vzhledem k tomu, jak se nepoctivě chováte k Iluzím a k Honu na bludišťáky, tak si zajímavosti hledejte sami a vůbec i odpověď na minulou otázku si najděte, ostatně Tea to v komentáři pověděla zcela přesně bez sebemenší chybičky.

Na co se budu ptát dnes? Eh, ale Vás to dozajista nezajímá. Nebo snad ano? Ohó! Tak dobrá, dobrá. Hupsneme tedy do vod historických.
Povězte mi, která česká kronika popisuje korunovaci Jana Lucemburského na českého krále. Proč zrovna tato kronika? A kdo si z ní vypůjčil pasáže, když psal svou kroniku?
Nápověda k otázce první: 1305-1339
Nápověda ke druhé otázce: dohazovači
Nápověda k otázce třetí: 3






A co hudba? Nu, dnes mám pro Vás jednu příjemnou, nenucenou a lehounkou melodii Sebastiana Böhma.


Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.




V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:



Cililink! Kouzelný pohádkový zvoneček pro dnešek Iluzi ukončil, ale neplačte, milá snílčata, týden se otočí, ani nebudete vědět jak, a bude tady zase páťulínek a s ním i já. Tak tedy...


Hola hej!
Vaše tetka Maglaiz

8 komentářů:

  1. Skutočne krásna ilúzia. Najviac som bola uchvátená výberom hudby, skladbu som si vypočula a je nádherná, tuším za ten týždeň niečo zas napíšem. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem děsná, prostě jsem to nezvládla. Posílám až se zpožděním, ale třeba to vcucne nějaká černá díra a dostane se to k adresátovi včas...

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě rozhodně stačí i jedna iluze, když je opět tak božská :) Jinak jak se sluší a patří, děkuji za tolik chvály, ale nemusí jí být tolik, dopis za 10 bludišťáků jsem taky bohužel nestihla

    OdpovědětVymazat
  4. Zbraslavská kronika,opatem Otou je znatelná tendence k oslavě Václava II., zakladatele zbraslavského kláštera.
    celé Otovo vypravování je soustředěno k osobě královského mecenáše tak, aby Václav získal u případného čtenáře co nejvíce sympatií.Ota se snažil vystihnout duševní život a těžkou dobu dětství, dospívání a samotné vlády Václavovy.
    celé dlouhé úseky ze Zbraslavské kroniky se nacházejí i v Kronice Františka Pražského.

    OdpovědětVymazat
  5. František Pražský do své nepříliš povedené kroniky.

    OdpovědětVymazat
  6. Jedná se o Zbraslavskou kroniku. Domnívám se, že proto, že ji v té době psal Petr Žitavský, který byl nejen opatem, ale i významným diplomatem a sám byl korunovaci osobně přítomen. Byl to člověk, který měl v politice velký přehled a byl velmi vzdělaný, takže kdo jiný by o tom měl psát? Opisovali z ní mnozí, třeba Beneš Krabice z Veitmile, František Pražský nebo Přibík Pulkava.

    OdpovědětVymazat
  7. No tak já si pěkně bojuji s bacilem, a předtím tu Iluzi - no prostě to není ještě hotové. Mám to jen tužkou a chci to barevně, aby to vyniklo, ale nechci do toho šahat, dokud si to nenacvičím. Tak se omlouvám, bludišťáci mi unikli, stejně jako dopis.

    OdpovědětVymazat
  8. Zbraslavská kronika
    -autor Petr Žitavský se účestnil svatby Eliška a Jana, navíc se dvakrát oselstva s nabídkou české koruny Lucemburkům
    - vypůjčení nalezneme v  Kronice Františka Pražského, v díle Beneše Krabice z Veitmile, v kronice Pulkavově.

    OdpovědětVymazat