1. listopadu 2014

Iluze stá čtyřicátá devátá

Pod žhavým sluncem


Bohyně noci zahalila svět do svého sametového závoje. Závoji však něco chybí. Zlatá hvězda, obrovská perla i blyštivé brilianty zmizely. Hvězdy zmizely. Tíha veškerého vesmíru dolehla na muže ostrých rysů. Při pohledu na prázdně černou oblohu se mu podlomila kolena a vlasy pokryl stříbrný děs. Tak bledý. Krev opustila své útočiště pod kůží obličeje a zanechala po sobě jen zesinalou, rozpraskanou poušť, na níž slzy zoufalství jen zasyčely. Tak bledý! Došla snad Aberratio samého konce Vesmíru? Již nikdy nenalezne cestu zpět? Domů. Domů! Vše marno! Kapitána postihla neznámá choroba, jež mu bere klid, sílu i samotný život. Kde hledat lék?


Hoj ahoj!
Dnes bylo odsunutí Imaginaria zcela záměrné, jelikož jsem si řekla, že by bylo tuze nespravedlivé nechávat Vám na odpovědi neregulérních šest dnů bez předešlého varování. Dnes tedy uzavírám éru sobotního Imaginaria a již předem hlásím, že tentokrát budete mít na zodpovězení otázky pouze šest dní.
Jak se má mé milé osazenstvo? Já měla poněkud hektické období, ovšem naštěstí jsem je již překlenula a včerejškem mi konečně začal semestr flákání se. Schválně jak dlouho vydržím v nečinnosti! Již jsem přemýšlela nad pár věcmi v rámci mého blogu i v rámci Klubu Snílků. Měli byste nějaké nápady? Něco, co Vám neskutečně chybí v blogosvětě a rádi byste to měli? Jen se nebojte to tetce Maglaiz vyklopit. Víte co? nebudu teď na Vás naléhat. Užijte si dnešní Iluzi a během pročítání si nechte v hlavě rozležet odpověď na mé otázky. Šílené nápady jsou vítané s otevřenou náručí.


Autor: al-Brazyly

Miluji výjevy ze starověkého Egyptu. Je zde totiž ve vzájemné simbióze luxus té doby a primitivnost. Nejen tedy primitivnost vztahující se k naší době, ale i jakási přirozená zvířeckost, která se v jakékoliv historické epoše vždy projevila. Zde však nebyla brána jako něco negativního. Ve starověkém Egyptě můžeme spatřovat spoustu paralel s naší moderní dobou.

Autor: syarul

Minule jste mohli získat až 4 bludišťáky. Žel na toto číslo dosáhla jen jedna chytrá Snílčice. Milí zlatí, vy jste ouplně, ale ouplně zapomněli odpovědět na otázku, proč se tak tomu souhvězdí říká!
Souhvězdí Argo je nazýváno takto dle první lodi na světě, která byla postavena za účelem plavby pro zlaté rouno do Kolchidy. Tímto úkolem byl pověřen Iáson a posléze tzv. Argonauti. Zásadní informací však je fakt, že Iáson po úspěšném dokončení nebezpečné mise věnoval loď bohu vod a moří Poseidonovi, který neměl lepší nápad, než vyzdvihnout loď na nebe. Toto souhvězdí se tradičně rozděluje na čtyři části: kýl, lodní stožár (příp. kompas), plachty a kormidlo. Existují i další dělení, která ještě popisují záď či létající rybu (u létající ryby mi nějak uniká smysl, snad tím astronomové chtěli ukázat svůj sysel pro humr).

Tabulka lovců a jejich úspěchů - zcela aktuální verze.


Dnes mám pro Vás závod s časem, za nějž udělím 10 bludišťáků. Do páteční desáté hodiny večerní chci vidět ve Sbírce Iluzí (nebo na klubovém mailu viz níže) váš příspěvek, který bude odpovídat na otázku položenou v textu psaném kurzívou v záhlaví této Iluze. Kde hledat lék?
Vím, jest to podlost nejvyššího kalibru žádat po Vás text, byť krátký, když doposavad jsem se soustředila na Vaše znalosti či umění hledat. Změna je život. Zvykejte si.


Oh, jistě chtělo by to něco do ouška. Dnes Vám zabrouká ukolébavku lid slunce, lid džungle, lid lva, antilopy, slona, nosorožce či hrocha. Lid mocné Happi, Inkosi Yezulu, Orišaly či Velkého učitele. Lid ze země slonoviny a diamantů.



Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.




V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:



Karty jsou rozdány, nyní je na Vás, abyste do hry vhodili pár žetonů a případně si vyžádali další čertův obrázek. Mnoho zdaru vinšuji.


Aloha!
Vaše tetka Maglaiz

2 komentáře:

  1. Tentokrát se snad stihnu zapojit!
    Malý dotaz - když jsem se s blogem přestĕhovala, tak kam mám napsat novou adresu?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Do Repetitia na mail, prosím.

    OdpovědětVymazat