13. srpna 2014

Týden sto devatenáctý - Otevřená brána...

Kdo se minule zapojil?


Zdravím, Snílci,
vím, trochu jsem zaspala. Ale poslední čtrnáct dní nějak profrčelo, až se divím, jak je to možné. Také vám utíká čas jako splašený? Já nemám prázdniny, a přesto jsou červenec a srpen mé nejrychlejší měsíce v roce.

Pro následující dva týdny jsem zvolila téma Otevřená brána. Myslím že je dost široké na zamyšlení. Říká se, že zrcadlo je branou do jiného světa, nebo vás možná napadne seriál Hvězdná brána. (Mě provázel celým dospíváním.)

Můžete se s námi podělit o nahlédnutí do jiných fantasy světů, nebo se třeba zamyslet, co všechno to může znamenat - otevřená brána do duše? Zvířete... člověka? Brána do nebe/pekla nebo jen nekonečno alternativních realit?

Nechám Vám volnou ruku, můžete psát úvahy, básně, kreslit, psát příběhy, záleží jen na Vás, jak téma pojmete.

Těším se na Vaše myšlenky spoutané do slov.

Dragita



Minule se zúčasnili dva Snílci, pro tu dávám jejich dílům trochu prostoru:

Marja Virtanen - Vize budoucnosti

S čím rozhodně počítám, je další vývoj moderní technologie - není pochyb o tom, že ta se vyvíjí dál a dál a možná budou vynalezeny další "vychytávky", které nám zjednoduší život. Avšak jestli to takto půjde dál, lidé už nebudou vědět, co je to pořádná práce, vše za něj budou dělat (pří)stroje. Dneska již není problém si cokoliv sehnat, pokud jsou na to peníze.
Doufám i v lepší ekonomickou, ale i politickou situaci, i starost o přírodu by se mohla zlepšit (i když určitým faktorům člověk asi nezabrání). Čeho se ale nejvíce bojím (a ve filmech je to velmi častým jevem), že příroda vymizí úplně. Že tu budou místo toho stát hypermoderní mrakodrapy, billboard za billboardem a plno jiných vychytávek, které jsou znamením super postmoderní doby. A že už tak člověk asi uvažuje. Další generace už třeba vůbec nemusí vědět, jak to tu vypadalo dnes.


Čtu hodně, to o mě vědí všichni, většinou přes deset knih za měsíc, takže plány jsou veliké, jen netuším, kdy se k nim dostanu. Občas vám přinesu svůj seznam plánované četby, bohužel jen málokdy se jím řídím, takže to dopadá tak, že čtu všechno možné okolo, jen ne knihy ze seznamu. :-)
Edgar Allan Poe a jeho básně s povídkami, na tohoto autora se plánuji vrhnout velmi brzy. Před lety jsem některá jeho díla četla a moc dobře si pamatuji, že mě plně okouzlil svými téměř hororovými příběhy, na které vzpomínám dodnes. No, přišel čas si osvěžit paměť.
V knihovně si půjčím knihy Havran a jiné básně, Bludná planeta; z příběhů to bude Jáma a kyvadlo a jiné povídky nebo Černý kocour a jiné povídky (podle obsahu), Krajina stínů, Příběhy Artura Gordona Pyma, Pád domu Usherů a nejspíš také Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky.

Žádné komentáře:

Okomentovat