26. srpna 2014

Principia - Druhá dračí výprava

Zdravím aktivní i relaxující Snílstvo!
Měsíc nám utekl jako voda a přichází tedy další výprava za dračími indiciemi! :-) Těšíte se, jak si potrápíte mozkové závity?
Naše minulé pátrání dopadlo celkem úspěšně. Snaha všech čtyři Snílků, kteří se pokusili odhalit dračí tajemství, byla korunována úspěchem. Pogratulujme tedy:

Anne Eyre, m. Phoenix, Daletth a Maglaiz


A kdo se to vlastně skrýval za indiciemi? Jacob a Wilhelm, alias bratři Grimmové! Sběratelé pohádek, díky nimž jsme jako malí mohli slýchat Sněhurku, Popelku, Jeníčka a Mařenku... A určitě si (minimálně s pomocí strýčka Googla) vzpomenete i na spoustu dalších. :-)

Toto dračí hnízdo tedy již nevykazuje žádné nebezpečí pro návštěvníky knihovny, neboť ti jim dokázali, že dokážou ocenit jejich oblíbené autory.

Nemusíte se tedy, Snílci, bát, že by se tihle drobečkové náhle ocitli bez domova. Ve chvíli, kdy přestali útočit na cokoli, co se hýbalo, už jejich přítomnost nikomu a ničemu nevadí. :-) K otázce dračí adopce, která zazněla v souvislosti s minulou výpravou, tak mohu pouze říci: Budou-li k Vám chtít, proč ne? :-)


Jak už jsem předem naznačovala, tentokrát jsem se mezi regály nemusela vydávat sama. Tuto "nehořlavou" povinnost si totiž přišla vyzkoušet m. Phoenix, za což jsem jí nesmírně vděčná. Ale už nechám mluvit ji:

Kdo jiný by měl jít směle do boje s draky než fénix? Tak jsem pro všechny méně azbestové snílky vtrhla do obsazené knihovny a vybrala si zvláště vypečenou dračí maminku, co zrovna hlídala kupu vajec a k níž by si tudíž asi jen tak někdo netroufl. Mě oheň nepálí a pokud moc neprovokujete, nemají draci potřebu útočit ničím jiným, tak jsem byla rychlá (nechtěla bych dostat po kušně dračím pařátem nebo lákat jako svačinka k zakousnutí, to by mi moje ohnivzdornost moc nepomohla!) a získala následující útržky:

  • autor se narodil 7. ledna 1911 v Ostravě a měl velmi dobrý smysl pro humor - byť byl autorem českým (a s Českým jazykem to krásně uměl), inspirovat se dovedl dokonce i tak suchým humorem jako je ten britský, a dobře mu to fungovalo
  • jeho nejznámější knižní postava má něco společného s jednou dost velkou planetou (tento příběh byl dokonce zfilmován)
  • jeden jeho povídkový sborník se jmenuje tak, jak bych pojmenovala svůj příští článek, kdyby se zadařilo splnit to, oč bojuji v tomhle ;)
  • jedna jeho neoblíbená postava má nesmírnou zálibu v příslovích. A taky má dost přitroublého synovce.
Už víme? :)

No, doufám, že ano, poněvadž mám pocit, že podruhé by mi to ty šupinaté potvory tak zalevno nedaly!

S pozdravem M. Phoenix

k loučení se přidává
a za měsíc se na Vás těší
Dragilia

jméno Snílkadrakdračí hnízdo
Anna Eyre1-
m. Phoenix11
Daletth1-
Maglaiz1-


Ps: Do oddračeného oddělení můžete i nadále posílat Vaši tvorbu. :-)

Pss: Pokud se časem najdou i další odvážní a nehořlaví Snílci, ráda jim kratochvíli získávání indicií na chvilku přenechám. :-) Získané nápovědy pak můžete poslat na klubový mail: klub.snilku@email.cz a v předmětu uveďte Principiae - draci.

7 komentářů:

  1. Je to Zdeněk Jirotka - Saturnin? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Autorem je samozřejmě Zdeněk Jirotka. A jelikož jsem v článku nevypátrala, zda máme přidávat díla, přidávám rovnou 3, protože 3 je supr číslo.
    - Saturnin (odsud pochází zmíněná neoblíbená postava, tou je teta Kateřina)
    - v nápovědě zmíněný sborník Pravidla se změnila
    - další sborník, tentokráte Sedmilháři

    OdpovědětVymazat
  3. Já vím! Já vím! Můj drahý rodák a literární oblíbenec Zdeněk Jirotka a jeho novela Saturnin!
    Ta předposlední nápověda byla dosti hnusná. Pořád jsem kutila nad danou věcí a až potom mi docvaklo, že myslíš Pravidla se změnila. Jsi mi dala zabrat, člověče.

    OdpovědětVymazat
  4. no teda, tak tohoto autora Jsem poznal I já. hnedle po příslovích mne to tRklO. Tu Knihu, jež bylA zmíněna, mám neskonale rád, stejně jako film. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Autorem je dozajista Zdeněk Jirotka, proslavený hlavně svým Saturninem

    OdpovědětVymazat
  6. Zdeněk Jirotka, napsal třeba román Saturnin, který byl i zfilmovaný

    OdpovědětVymazat
  7. Jéé, málem jsem zaspala!
    Nevím, jestli je úkolem jen uhodnout jméno autora (když předtím byla i díla), pokud ano, tak je to snadné (druhá nápověda byla jasná ):Zdeněk Jirotka

    OdpovědětVymazat