3. srpna 2014

Kontrola dvacátá třetí

Po necelém měsíci se vracíme s dalším Repetitiem, opět ve trojici. Dnes řeknu jen dvě věci: Zaprvé nám chodí stále více zpráv s dotazy, jak fungují změny adres a přezdívek: Stále jste členy, vážení, a tyhle vnitřní změny řeší Repetitio, nemusíte se znovu přihlašovat do vzducholodí. A zadruhé, v této kontrole jsme se s m. často neshodly na verdiktu. Poprvé tedy opravdu o vašem osudu rozhodovaly e-maily. Máme ho? Dobře pro vás, přivřeme oči... Pokud ho nemáme, ať při vás stojí všichni bohové, které znáte.
A stále žádám členy, správce i nové členy, aby se ujistili, že máme jejich aktuální e-mail. Nemůžeme rozesílat hromadné e-maily, když nám mnoho kontaktů chybí. Navíc se k tomu přihlíží v Repetitiu, takže pokud na vás nemáme kontakt a je to s vámi na hraně, může právě absence kontaktu rozhodnout, zda projdete.
Minule vám Anne Eyre v úvodu slíbila přehled členů, na které máme, případně nemáme kontakt. Stále se tu neobjevil. A proč? Protože mi nepřipadá správné vydávat články a uklízet, když nemám uklizeno na vlastním blogu. Měl by se zjevit krátce po této kontrole.


Návrat k minulé kontrole
1) Kevin "Wulfric" Scherrer - http://wulfrion.blog.cz/ - ZLEPŠENO
Anne Eyre: Minule jsme zpozorněly při příslibu budoucí aktivity a mně se nelíbily občasné chybějící zdroje. Za červenec přibyly 4 články, což považuji za obstojné číslo. Já změnu vidím, za mě dobré.
m.: Nová aktivita vypadá dobře, takže u mě taky dobré.

2) Annie - http://riddiculus.blog.cz/ - VENKU
Anne Eyre: Pořád nic nového, není co řešit. Ne.
m.: Tak, tak.

3) Mavis Eveline Strix - http://abracadabra.blog.cz/ - NEZLEPŠENO
Anne Eyre: Hned na začátek musím podotknout, že e-mail se k nám stále nedostal. Náprava se nedostavila ani v jednom z článků, na které jsem odkazovala, nepočítám tedy s tím, že by byla v jiných. Ale přibyly nové články, tak mi řekni: Sleduješ snílkovský blog? Byla aspoň snaha o nápravu? Já žádnou nevidím.
m.: Já to vidím tak, že sem vůbec nechodí - a že by měla někde poskytnout nějaký email, tudíž taky neví. Odkaz na tento článek bych jí hodila do nějakého novějšího článku s upozorněním, že chceme v KS především členy aktivní, a pokud jí na tom členství záleží a opravdu chce být "hrdou členkou", jak o sobě tvrdí, ať se urychleně ozve. Tohle se ale mělo udělat už při kontrole minulé, aby měla čas s tím něco udělat... Holt prostě bloger, co sedí na mnoha klubových židlích a nějak ho nenapadá, že klub je třeba o něčem víc než o ikonce. Tak buď se ozveme my jí a k reakci jí dokopeme, nebo se žádné nedočkáme.

4) Anne Eyre - http://anne-eyre.blog.cz/ - ZLEPŠENO
Maglaiz: Po zralé úvaze jsem došla k závěru, že celým problémem blogu bylo málo článků v různých měsících a v nich tedy uveřejněny pouze seznamy knižních výzev (viz leden), ovšem s tím nelze nic dělat. Sgrcnout různorodé výzvy do kilometrového článku by byl vskutku nerozum. Je mi líto, že se moc se článkem Oblíbené (31. srpen 2013) nehnulo. Co třeba ke každé ikoně napsat pár slov, zvláště u blogů, které sleduješ? Ostatní Snílci by se rádi dozvěděli, proč je pro tebe ten blog tolik interesantní. Každopádně aktivita se zvedla, což jsme s m. chtěly, tudíž jednoznačně máš ode mne zelené razítko na čelo.
m.: Aktivita příjemně vzrostla a zaznamenala jsem i dalších pár drobných změn, takže jsem trochu ukojena. Ráda uvidím, že se na tom dál pracuje - třeba s těmi oblíbenými má Maglaiz pravdu, pokud už má těch pár buttonů tu výsadu viset na tak prominentním místě, bylo by fajn tomu článku vdechnout něco víc a napsat pár pěkných slov "proč, kdo, co". Nemusí to mít kilometry, jen aby mi to dalo důvod ty tuctové buttony vůbec rozkliknout (takové nalákání udělá službu i odkazovaným, zvýší jim návštěvnost) - a že čtenářské výzvy probíhají a plní se, ale vztyčený ukazováček prozatím můžeme schovat, už je to na zelenou ;)

Náhodně vybraní
1) Skullka Nika Elricová - http://yes-you-can.blog.cz/ - OPATRNĚ
Anne Eyre: Na první pohled působí blog přehledně. Ale aktuálně z dubna? Opravdu je to ještě aktuální? Poslední článek z května mi na nadějích příliš nepřidává a archiv nevypadá zrovna přeplněný... Za poslední rok jsi zveřejnila 7 článků, což je snad ještě méně než u mě. Na druhou stranu píšeš. V přehledu bych doplnila odkazy na kapitoly. Chtělo by to ožít a dodat e-mail... No, za mě opatrně. Ale s odřenýma ušima. Mimochodem, Lokiho armáda je silný soupeř a jedna z nás to nepřežije (narážka na tvé zápatí).
m.: Aktuality z dubna mi varovně zvedají obočí a poslední článek z května podobně. S tříměsíčním pravidlem má v podstatě čas do 26. srpna a pak se uvidí. Jen doufám, že případná nová aktivita bude záživná, ony takové ty blogy, kde každý jednouzauherákový článek začíná slovy "ne, nezemřela jsem", "ještě tu jsem", "tyjo, vůbec nic nestíhám" a podobně, fakt moc nefrčí. Když na to nemáš čas, tak z toho udělej pravidlo, že prostě publikuješ třeba jednou měsíčně pořádnej článek vo něčom, a neupozorňuj furt na to, že je ta aktivita nízká. Vždyť pak v těch lidech sami pěstujete pocit, že váš blog chcípá ;) Opatrně.

2) Illian - http://polcerova.blog.cz/ - OPATRNĚ
Anne Eyre: Poslední článek z 5. července je... Neodpustitelný. Mezi červencem a listopadem je obrovská mezera. Doporučuji ožít. Moc se mi nelíbí menu psané v "Czenglish", nechápu význam takových kombinací. A před říjnem 2013 zase rok nic. Vidím, že si na svůj blog vzpomeneš vždy po obrovské odmlce. Píšeš a kreslíš, to je dobré. Ale obávám se, že musím říct ne, kvůli těm obrovským mezerám a následném štěků v jednom článku. Stačí, když trochu ožiješ, e-mail na tebe máme.
m.: Blog byl dlouho u ledu, nicméně v posledním článku došlo k dost dobrému vysvětlení, ten článek překvapivě nebyl o ničem a zahrnoval i pěkné kresby. Nebylo to takové to "vůbec nestíhám", bylo to pozitivní a s nášlapem na více aktivní budoucnost. Celkově mi ten blog přijde dokonale snílkovský, jo, aktivita byla v minulosti nižší, ale třeba se to spraví. Hlavně Illian hraje na autorskost, což je taky velké plus, jen kdyby na hlavní stránce visel víc než jeden článek, abych nemusela brousit do archivu, a samozřejmě to napůl anglické menu je taková úsměvná teenagerská záležitost, z níž by bylo fajn vyrůst, protože nemáš-li zahraniční čtenáře, tak proč jako? Koho se tím snažíš ohromit? Každopádně u mě ANO, jen budu doufat, že až se dostaneš do kontroly znovu, nebude tam jako poslední článek viset pořád ten současný.

3) Haňul - http://littleperfect.blog.cz/ - NEPROŠLA
Anne Eyre: Zase menu v Czenglish, ještě k tomu s chybami v angličtině. Co to vypovídá o blogu? A vzhledem k tomu, že poslední článek je z loňského září, kontrolovat nebudu. Neaktivní blog. A, jak šokující, opět nemáme e-mail. Ne. Tečka.
m.: Poslední článek fakt už dávno za zenitem přípustné neaktivity, takže se nemá smysl vyjadřovat k ostatním věcem. Až ožije, ať to zkusí znovu.

4) Krejdom - http://krejdom.blog.cz/ - OPATRNĚ
Anne Eyre: Vidím celkem přehledný a aktivní blog. Nelíbí se mi absence perexů. Pohlížím hlavní stránku blogu a místo názvů článků s krátkými náhledy musím projet okolo spousty fotek, než uvidím další článek. Proč? Můj notebook má svá nejlepší léta dávno za sebou a protestuje úplně stejně jako já. Možná i více. Použití perexů by bylo i ohleduplnější k počítačům před důchodem. Myslím, že by tě nezabilo k fotkám občas napsat víc než pár slov. Článek s jednou fotkou a pár větami je pro mě opravdu nedostačující. A prosím, tady doplň ten perex. Já i můj noťas ti poděkujeme. Za mě je to ještě opatrně. Zatím. E-mail máme.
m.: Nepoužít perex u článku jako je ten zmíněný, kde všechny fotky (ke všemu víceméně na jedno brdo) jsou publikovány v dost velkém rozlišení, by se mělo kvalifikovat jako blogerský zločin. I já mám pomalý vesnický internet a seká se mi to jako hovado. K čistě fotočlánkům se taky nemůžu vyjádřit pozitivně, neboť si myslím, že taková věc patří do Galerie a ne do Nového článku, jelikož to článek prostě není. Celkově je to taková jako že umělecká galerijka, co toho moc nenamluví a všechno nechává na čtenáři - bohužel ale fakt všechno. Nic pro mě a nepřipadá mi to moc unikátní a objevné, ale každému podle jeho chuti. Nevidím vyloženě důvod zamítat členství, i taková galerie je svým způsobem velmi snová, ale prosím do budoucna o dávku myšlení na čtenáře a o skrytí fotek pod perex, pokud možno i o jejich publikování v menším rozlišení (mohou fungovat jako odkaz a na plnou verzi, pokud toužíš po tom, aby tvůj čtenář měl šanci to vysoké rozlišení ocenit). Tak by bylo fajn, kdyby se na tom blogu objevovalo víc toho blogování, ale nemůžeš lidi nutit. Tak zatím říkám opatrně kvůli těm perexům, potažmo i nedostatečně popsaným fotkám.

5) Charlie - http://mujdruhy.blog.cz/ - OPATRNĚ
Anne Eyre: Přehledný vzhled, ale opět Czenglish a navíc poslední článek z května. To není hezký začátek. Navíc je menu vzhledem k častým nutným aktualizacím (díly seriálů, procenta u knih) dost ošemetné. Celkově nemám moc co vytýkat. Být tebou, rozmyslela bych si, jestli je dobrý nápad takhle míchat češtinu a angličtinu (navíc když ani všechny názvy anglicky nejsou - proč jen některé?) a trochu bych blog oživila. Pokud tvoříš seznamy, aktualizuj je. Za mě opatrně. Ale jen těsně. E-mail máme.
m.: Pro mě je to chaos a přehledné mi to teda nepřipadá. Vzhled má chyby, je tam spousta různých textů okolo těla blogu a špatně si mi tak soustředí. Proč je v designu důležité nebe, proč je horní menu napůl anglické, buttony, ankety, pak tři prdele buttonů knih (ty by tak nevadily) a seriálů, které autorka zjevně sleduje a mě to jednak nezajímá a jednak to vypadá chaoticky, pod tím zase buttony x klubů a pak ještě jinde, v zápatí, zase další buttony! Proč je Účastním se ve sloupku i v zápatí?? Ten blog potřebuje uklidit a zredukovat, aby se člověk vůbec mohl v klidu soustředit na články. A procenta u přečtených knih jsou sice milý údaj, ale k čemu mi to je, když tam není datum a já nevím, ze kdy ten údaj je? A dál samozřejmě aktivita. S tou má autorka čas do 18. srpna a bylo by fajn, kdyby do té doby byla zároveň schopná zapracovat na úklidu sloupku. Všechny ty knižní a seriálové čudle by se daly krásně schovat někam do Projektů a bylo by. Takže opatrně.

Jediný dobrovolník, který se tvářil, jakože by asi chtěl a měl, se neozval včas. Snad se ho dočkáme v září. A my se tímto loučíme.

Uvažujete o podání přihlášky, ať už jen ze zvědavosti, nebo protože si chcete ověřit, že je s vaším blogem vše v pořádku? Směle do toho! Informace k sebeobětování ZDE.

3 komentáře:

  1. Předpokládám, že jsem tím nepřihlášivším se dobrovolníkem. Po úvaze jsem se rozhodla přihlásit až na další měsíc, neboť na blogu mi zatím visí asi jen šest článků. Příště tu budu jako na koni

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Dobře. Nikam nespěcháme. Zatím nechám v seznamu starší blog, srpen uteče jako voda a v září se na to podíváme. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za kritiku, budu se snažit to dát do pořádku a zapracovat na aktivitě. Zmíněný seznam je aktualizovaný, i když to tak možná nevypadá.

    OdpovědětVymazat