24. ledna 2014

Iluze stá dvanáctá

K Chrámu boží moudrosti Tvé zraky směřují... velebena Hagia Sofia


[m.]



Dobrý večír vinšuji, Vašnostové.
Příšerný týden jest za Maglaizíčkem. Co Jejich týden? Klidný jako hladina rybniční či jako za bouře na moři? Mám pro nich jeden návrh, jak páteční večír zaonačit tak, aby byl královský (jak pro klidná moře, tak i pro ta čerstvě po smršti). Vezmou si medík, uchystají oblíbený čajík a pustí si Jejich oblíbenou pohádku. Na situaci to nic nezmění, ale člověk by si měl dávat radosti za to dobré a za to špatné obvzláště, aby se z toho nešťastného, smolného kruhu vymotal po svých a s hlavou vztyčenou.

Potěšili mě, Vašnostové, tolik děl se ve Sbírce objevilo, že nevím, jestli prvně uveřejnit tuto nebo třídit nové Iluze. Obávám se jen, že tou dnešní Jim zkazím náladu, případně Je jen znechutím a Sbírka bude opět zahalena do pavučin a pokryta prachem času. Holt to budou muset jeden týden vydržet s osmanofilem. Vždy jsem měla slabost pro Orient, ovšem až nejčko na vysoké se z toho vyprofilovala čistá turko-, resp. osmanofílie. Inu někdo finofil, někdo osmanofil. Naleznu spřízněnou duši či jsem ve své vášni osamocena?

Jim neunikne, že s tím palácem Top Kapi není něco v cajku. Richtig. Tomudle se říká, Vašnostové, steampunk. Ženiální kombinace parotechniky a Osmanské říše.

EDIT 27. 7. 2020: OBRÁZEK ZTRACEN, NABÍZÍM NÁHRADU.

Autor/ka: DriPoint

Nekoukají na mě takhlens. Ano, je to z toho seriálu, ale nesleduji ho. Kdysi jsem zaznamenala na nejmenované čarobednové stanici upoutávky zrovinka na bitvu u Moháče a to bych nebyla osmanofilský historik, abych si nezapsala a neshlédla. Inu, bitva skvělá, hudba dobrá, výprava úžasná. Maglaiz tomu dala šanci a okamžitě po dalším díle zavrhla, neb primitivní intriky harému byly hloupé i na mé období ug ug (vždy od půl čtvrté odpolední do páté odpolední).



A ještě jeden Janičářský chorál, aby se Jim dobře snilo a psalo o velkých bitvách, harémech, parotechnice Osmanské říše a dalších a dalších všemožnostech.



Vědí, že jsem Osmanům u Vídně 1683 fandila, tedy do té doby než jsem dočetla příslušnou kapitolu v učebnici? Vědí, jak by Habsburkům sklaplo? Ačkoliv v jejich rodě byla nafoukanost vždy dědičná, takže by dlouho jejich pokora nevydržela. Stejně si myslím, že Karel I. nebyl Franze Josepha syn!

Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického či básnického charakteru, uctivě prosím, ráčí vkládati do:


Tak se mějí. Hezky si snějí a znamenají si vše iluzivní.

Snění zdar!
Jejich osmanofilní tetka Maglaiz

3 komentáře:

  1. tímhle si u mě dvakrát nešplhneš, ale každý jsme jiný. Hudba je taková zvláštní - člověk by jen poslouchal konsternován a nic jiného nedělal (tím myslím, že je to jaksi uhrančivé)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Osmany nemají v lásce, Jemnostslečinko? Oh, hudba je skvělá, proto je zde také uveřejněna. Taková mantra, možná i lepší než ohm

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: oni raději starověkké Řecko a Řím

    OdpovědětVymazat