9. května 2011

Rozhovor s Nel-ly a Venom*

Dnes je tu zvláštní rozhovor... Musíte si na něj udělat názor samy a snažit se nevnímat to, jak se vymyká normálu. Pro mě je to nejlepší rozhovor jaký jsem zatím dělala. XD

První otázka pro Nel-ly
1. Začínáme zákeřnou otázkou. Proč jsi začala psát fan fiction?

Venom
Já fan fiction nepíšu :D

Nel-ly
‎"Otázka pro Nel-ly" =P
No, na fanfiction jsem narazila omylem a otevřelo mi to nový, rozšířený, svět Harryho Pottera a mě se to začalo líbit, jenže mě vždy napadlo něco navíc, co bych dodala..., a nebo prostě jiný konec příběhu, jeho další rozšíření - jak jsem si to domýšlela u většiny příběhů, které mě zaujaly. A Harry byl pro mě srdcovka, tak jsem to zkusila a ejhle… Už se vezu =)

2. Které z tvých dílek by jsi čtenářům nejvíce doporučila?

Venom
Dílek? Nejsem žádný spisovatel! :D Ale když už, tak si myslím, že by je mohly zaujmout zápisky z deníku, protože tam každý asi najde kousek sebe a takové ty běžné starosti, které máme společné. Jinak bych doporučila Paměti pana Joana, které v podstatě nepíšu já a důrazně varuji před Lady Top-InQou. Ber je prý nadšená z mého verše ve společné básni AK, já toto nadšení ovšem nesdílím.

Nel-ly
Co se mě týče - já Topinku doporučuju všemi deseti :) stále a neustále doporučuji Venom, aby jí přenechala celý blog, stala by se z ní "superstar".
Doporučit ze svých děl? Nevím, jestli jsem toho schopná… Všechno má "nejspíš" něco do sebe, ale jestli můžu pomyslným čtenářům něco doporučit: "Jdětě v rozcestnících odzadu, to co je na hoře je nejstarší a povětšinou příšerný - přesto to mám ráda."



3. Když už jsme u starších dílek. Co jsi napsala první? Jednorázovku, básničku nebo jsi začala kapitolovou povídkou? A jaký z toho výtvoru máš pocit teď?

Nel-ly
Já se do toho vrhla rovnou po hlavě… Proč začínat něčím malým, když se v první povídce můžu vrtat už přes rok? Ano, tu první stále píšu, stále vím, co v ní bude, a stále se neblížím ke konci. Nejzajímavější však je, že se můj styl psaní postupně mění (a jen doufám, že lepší =D) a povídka stejně hezky navazuje, nebo je to jen moje domněnka. A abych pravdu řekla, až na tu délku a zbytečné prodlužování - díky, kterému cestou ztrácím a zase nabírám nové čtenáře - jsem s ní vlastně spokojená, protože se stále, i když to tak ne vždy vypadá, držím příběhu, který jsem měla v plánu i na začátku.

Venom
Tak to je hodně dávno. Určitě si nevzpomenu na tu první vůbec, takže to vezmu podle svého blogu. Velmi mě inspirovala moje oblíbená hudební skupina, takže když nepočítám povídky na papíře (které jsou asi navždycky ztracené) tak první co jsem vložila na blog, byla moje fantazie, co se se mnou bude dít po smrti. Kdo zná Welcome to the Black Parade, dovede si představit.

Nel-ly
Že mě to vůbec nepřekvapuje... To já začala jen prologem o dívce, která v šesti letech viděla smrt svých rodičů. Která z nás je divnější? =D

4. Co je lepší? Jednorázovky nebo kapitolové povídky?

Venom
Obojí má své kouzlo. Je důležitý zhodnotit hned na začátku celý příběh, zda nebude lepší vystihnout ho krátkou stručnou pointou, popřípadě zda mu bude slušet delší kabátek. Někdy by byla škoda nevyužít potenciálu postav a možností, které se nabízejí. Jindy je to zase zbytečné a zbytečně to odvádí pozornost od hlavní myšlenky.

Nel-ly
To je těžké určit. Já se ráda rozepisuju (a ano, tady se ovládám, abych to nepřeháněla), takže kapitolové povídky by pro mě tím pádem měly být tím nejlepším, protože můžu dále rozvíjet příběh, přidávat vedlejší postavy a vykreslovat prostředí, které si představuji, naopak velkou nevýhodou je, když začnu prodlužovat víc, než je mi zdrávo, a pak dělám zbytečně velké pauzy v kapitolách a jen jim škodím.
Naopak jednorázové povídky můžou nabídnout rychlý sled událostí, začátek i závěr a celkově bych řekla, že ty moje jsou lepší a snad nápaditější než kapitolové povídky - už proto, že v jednorázových se nebojím experimentovat a píšu si doslova, co mě napadne.
(A jako člověk, který má problém s vymýšlením názvů, mi jednorázové povídky vyhovují o to víc - protože bez názvu je vložit nemůžu a na konci příběhu mě většinou už něco napadne.)

5. Harry Potter je dobré téma pro fan fiction, ale přemýšlela jsi někdy i o jiné variantě? O vlastní povídce nebo třeba o FF pro jiné známé dílo.

Nel-ly
Harry Potter je moje srdcovka. Na základní škole jsem nečetla a první kniha, kterou jsem dočetla (a dalo se to nazvat knihou) a už v té době jsem měla vymyšlených snad tisíc alternativ konců a pokračování. To samé mě napadá i u jiných oblíbených knih, představovala jsem si, co by mohlo být dál a jak by to mohlo být jinak, ale i když mě napadlo "dát to na papír", tak jsem se k tomu neodhodlala… Není to nic pro mě. A když už ne HP-fanfiction, tak snad něco vlastního, ale to je další zapeklitost.
Nápad by snad byl, ale… Nikdy mě nenapadlo, že bych naspala svůj vlastní příběh, nikdy jsem netoužila po vydání knihy a předtím, než jsem si založila blog, jsem nenapsala nic jiného, než sloh ve škole - a ty většinou dopadaly katastrofou. Přesto bych po sobě na blogu ráda nechala trochu víc, než "jen" HP-fanfiction a dvě originální jednorázovky - které byly spíš dílem okamžiku.

Venom
Byla to alespoň fanfikce, kde jsi párovala dva kluky? To bych snad potom svou neznalost i napravila.

Nel-ly
No, i "páni kluci" alá slashové povídky k tomu patří... Myslím, že moje nejoblíbenější je zrovna ta druhá, kterou jsem napsala asi před rokem. Běž se kouknout do rozcestníku a vyber si ;-) zrovna teď jsem začala experimentovat víc, než by mě samotnou napadlo.

6. Má oblíbená věc. Jednu věc máš ztratit, kterou?

Venom
Těžká otázka. Asi bych ztratila jeden ze svých pyramidových náramků.

Nel-ly
Otázky tohohle typu nemám ráda, své oblíbené věci si hlídám a snažím se je netahat, kam nemám =D a knihy zůstávají připraveny v kabelce a té se držím - protože jinak bych měla dost velký problém.

Nechci ztratit nic, ale bez všeho bych se nejspíš nakonec obešla - a mám ráda nové věci ^^.

a) Kniha nebo film

Venom
Spíš film.

Nel-ly
Oblíbenější jsem vždy měla samozřejmě knihy, ale některých bych se vzdala a volila raději film. Kniha mi zabere víc času a déle mě bude bavit, naopak u filmu můžu dělat i něco jiného, což se s nedostatkem času hodí.

b) Severus Snape nebo Draco Malfoy

Venom
Draco Malfoy.

Nel-ly
Severus! I když díky jeho jemné asexualitě, kdyby to mělo být v reálu, tak chci Draca - svléknout a přivázat k posteli =D (zbytek odpovědi v povídkách na mém blogu, sekce 15 až 18+)

c) Blog nebo vlastní vydaná kniha

Venom
Kniha. Takovou nesourodou tištěnou snůšku nesmyslů si nedovedu představit. I když i takové se dnes najdou.

Nel-ly
Kniha =) nedovedu si představit, že bych napsala něco souvislého a už vůbec ne, že by mi to nějaký blázen vydal, ostatně jsem po tom nikdy netoužila a… Na blogu přeci jen můžu psát pravidelně, bez závazků a můžu kecat a kecat.

7. Co ještě najdeme na tvém blogu?

Venom
Najdete tu ještě havraní skřeky na různá témata, nový experiment s rozhovory, brkem havrana načmárané kresby a naškrabané povídky. A zbytek je takový neurčitý shluk vypadaného peří.

Nel-ly
A se mnou rozhovor neudělá, vidíte to? A to mi říká "lásko".

Řekla bych, že na mém blogu se přesně hodí ta rubrika, kterou jiní nazývají "popelnice", taky tam najdete v podstatě všechno. Někdy se snažím recenzovat - moje kritické já si prostě nemůže pomoct, ale jen když není zrovna líné. Pak se najdou normální i, a to především, méně normální "deníčkovské" zprávy, průběh toho, jak se aktivně učím s grafikou (což mi nejde a nejspíš ani nikdy nepůjde) a… Jo, dokonce jsem i něco namalovala =D ale to by mělo zůstat utajené, na vždy.

Venom
To mám za všechnu svou lásku tohle? :D Náhodou se na tom pracuje, ale ještě si to teda rozmyslím :)

Nel-ly
Já říkám, pokračuj, a v noci nic nebude!

8. Když už jsme u tvých výtvorů, máš nějaký vzor? A co ispirace?

Nel-ly
Vzor… Nemám ráda tuhle otázku, protože to by měl být někdo, kdo by mě inspiroval a já to nejsem schopna přesně určit. Jistě, jsou to všichni ti úžasní spisovatelé, kteří mě donutili milovat příběhy a díky nimž jsem začala pracovat se svojí fantazií - která je značně omezená, co si budeme povídat. Někde vepředu určitě najdete J. K. Rowlingovou, Jane Austenovou, J. R. R. Tolkiena nebo také autora oblíbeného anime Naruto, které je tak přeplněné hrdiny, hrdinskými činy a nápady, až to bolí =D, krom toho soundtrack ve mně vždy vyvolává nutkání něco vymyslet.
(A protože Ber to očividně chce, tak mojí inspirací v posledních dnech není nikdo jiný, než moje spolu dotazovaná Venom, nebo spíš její alternativní "anime" já)

Venom
Mám hodně oblíbených zpěváků, spisovatelů, umělců... ale že by jeden z nich natolik vyčníval abych ho nazvala vzorem, to asi ne. Takže nikdy nemám tušení odkud ta inspirace přiletí a už vůbec jakou nabere podobu. A pod toho Naruta se můžu podepsat. Chytla nás s Nel taková menší posedlost. Je to něco nového a krásného a tak příjemně teplého.

Nel-ly
Doslova hřejivého a kluzkého... :)

Venom
Tohle tam nedávejte :D

9. Tenhle rozhovor je opravdu zvláštní. XD Teď jsme mluvili o vzorech jako o lidech, kteří pro nás nejsou neznámí. Co takhle blogeři? Mimochodem, je váš blog tím prvním nebo jste vystřídali pár adres než jste zakotvili na naší vzducholodi?

Venom
Možná to bude znít namyšleně, ale nemám mezi blogery žádný vzor :D
Pár z nich mě inspirovalo, ale je to tak dávno, že si na konkrétní jména nevzpomenu. Celkem je tohle můj třetí blog a doufám, že založit čtvrtý nebude nutné. Co se týče Libere, tak tam nacházím pořád spoustu zajímavého materiálu. A správci už pro mě nejsou jen blogeři, ale osobnosti :D

Nel-ly
Tenhle rozhovor je zajímavý už tím, že i když Venom odpovídá krátce, tak naše názory jsou skoro totožné. Jak bych jen těžko určila svůj vzor, tak mezi blogem už vůbec ne. Samozřejmě, obdivuji práci nadanějších autorů, miluju jejich povídky, inspiruji se v grafice (ostatně jinak bych nikdy nepřišla na to, co s tím), ale přesná jména vám dát nemůžu.
Můj blog je první - který jsem si založila jen na zkoušku a on už tak nějak omylem přetrval - a předpokládám, že také poslední. Neznám důvod, proč bych to tu měla rušit a začínat od znova, je to celá mi blogová historie a najdete zde články od úplných začátků… A i když bych se za ně měla stydět, tak jsem je napsala a nic s tím už neudělám.
Díky KS rozeznávám už nejen blogy a podle nich autory, ale samostatné lidi - doopravdové osobnosti, které bych mohla rozvláčně popsat - ale ne všichni, by mi za to nejspíš poděkovali =D Nikdy nepochopím, proč?

Berenika
Máte z toho rozhovoru stejný pocit jako já? Já jsem z něj totiž... Jak to říct? Blázen.
Abych to vysvětlila. Psali jsme to na Facebooku v naší správcovské skupině a odpovídali do příspěvků. Proto prosím omluvte chyby, ještě teď v tom mám zmatek. A původně měl tohle být mírumilovný rozhovor... XD Jsem ráda, že nebyl.

Mimochodem nebojte se poslat mi nějaké své dílko na klubový e-mail.

Klub.snilku@email.cz

Zbývá mi jich už jen pár na zveřejnění. Pokud byste měli zájem můžete napsat i stručný úvod ve svůj oblíbený žánr ať už se jedná o fan-fiction nebo haiku. Tedy cokoliv, co se literatury týče. Principio je tu nadále jen pro vás.

7 komentářů: