24. května 2011

Představuje se vám Lanevra

Povídek do Principia příliš nechodí a já mám v e-mailové schránce, ve složce pro tuto rubriku, příspěvky až na jeden označené jako "zveřejněné" Tedy zeleně. Za tenhle článek děkujte Lanevře. Doteď se tu podobný neobjevil, ale věřím, že na spoustu z uvedených odkazů rádi kliknete. Je to zajímavé čtení.

Ave,
nemohu říct, že bych psala nějakým neobvyklým stylem (klasika, třetí osoba, minulý čas) nebo nějak extrémně zajímavě, přesto bych se nějak ráda zapojila. Jediné, co je u mě tak nějak zajímavé je, že se věnuji u nás neprobádaným fanfiction fandomům. A v nich případně i netradičním párům.

Mohla bych nabídnou slash na Sherlocka Holmese: http://black-lana.webnode.cz/fanfiction/sherlock-holmes/
Dále pak například povídky ze seriálu Dexter. To jak klasickou ff: http://black-lana.webnode.cz/fanfiction/dexter-morgan/ - tak i jedno slash dílko: http://black-lana.webnode.cz/news/zustane-to-v-rodine/
Věnuji se také psaní Buffy a Angela, to je sice u nás trochu rozšířenější než Dexter a Holmes, ale co já vím, tak slash na to píšu jenom já a snad 3 další lidé: http://black-lana.webnode.cz/slash/baa-slash/ - je tam i jedna femslashová povídka. A het povídky na neobvyklé páry; tedy zatím jen dvě, ale chtěla bych pokračovat dál: http://black-lana.webnode.cz/fanfiction/baa-ostatni-povidky/
Dál je to Star Trek. Jak klasický slash pár Kirk/Spock který píše u náš ještě dalších pár lidí (pravděpodobně doslova pár jako dva): http://black-lana.webnode.cz/slash/star-trek/ - tak také het povídky na pár Sarek/Amanda, na které jsem v češtině zatím nenarazila vůbec: http://black-lana.webnode.cz/fanfiction/star-trek/
A v poslední řadě je tu jedna kontroverzní a pofiderní povídka na Vlada z ciklu o Dráculovi od Jenny Nowak, což je povídka kterou četla a okomentovala i samotná autorka předlohy: http://black-lana.webnode.cz/news/stesk/ - Ale upřímně nejsem si jistá, jestli tou se chci moc chlubit.

Přiznám se že chrozně moc chci lidi přilákat taky psaní ff na něco jiného než je jen Harry Potter, kterého už upřímně většinou nemůžu ani vidět.
Posílám takhle odkazy na rozcestníky povídek protože toho mám napsáno opravdu docela dost a nikdy si nemůžu vybrat která povídka je dost dobrá na to, abych se s ní chlubila. Smazala bych je totiž z fleku nejraději všechny.

S pozdravem
Lanevra

Zaujal Vás článek? Pak mi také napište na e-mail klub.snilku@email.cz a pošlete mi nějaké své dílko na ukázku. Může to být povídání o oblíbeném žánru, můžete mě upozornit na některá svá dílka a já s Vámi napíšu rozhovor nebo Váš příspěvek zveřejním zde, na stránkách klubu.

22 komentářů:

  1. Slash tedy nemusím, takže se omlouvám, že si nic nepřečtu... ale stejně si neodpustím - co ty hrubky (neobvyklím, neobviklé, ciklu,...)? :) Může se stát, chápu, ale je to špatná prezentace... ;)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Pravda, ani jsem si některých nevšimla. Omlouvám se a opravím to. Příště se budu snažit zveřejňovat pořádně a neodbíhat od toho Díky za upozornění.

    OdpovědětVymazat
  3. ee, slash já nerada ale chápu že to někoho může bavit xP

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel ke slash mám asi takový vztah jako k rajčeti a to nemám mco ráda. Ale autorka mi přijde sympatiká a myslím,že je dobře že někdo něco takového píše a třeba za pár let to bude zcela běžné.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak mě slash vyloženě nevadí, takže jsem i zkusila na něco kliknout a ejhle... nefugují... :(

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem vůbec neočekávala že se tu tahle objeví celí můj mail, spíše jsem myslela že si správkyně vybere nějakou povídku nebo výseč z ní a tu pak zveřejní.[1]:[3]:[5]: Promiňte, ale veškerá má tvorba není slash.

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Vidím, opravím, omlouvám se [6]: Ano, ale ani já nestihla přečíst všechny povídky. Takhle to tu mají Snílci všechno a navíc trochu netradičně. Doufám, že ti to nevadí...

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: No ne, nevadí. Jen jsem se nad tím podivila když jsem to tu takhle viděla - ano, dokonce včetně mých pravopisných chyb.

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: To jsem ráda.   Snad jsem to všechno už opravila I přes brýle dneska sotva vidím. A jestli vnímám tak jenom okrajově XD

    OdpovědětVymazat
  10. Já osobně slash nemusím a jména jako Holmes, Dester, Spock mi v této souvislosti způsobují spíš nepříjemné mrazení v zádech.Každopádně jsem ze zvědavosti klikla na povídku o Vladovi od Jenny Nowak, zajímal mě názor původní autorky a opět mě nezklamala. Je to prostě osobnost. To Lanevra: Mohla by jsi sem, prosím, hodit odkaz na něco původního? Ráda bych si početla a slash fakt louskat nemůžu, nikdy se nedostanu přes ty mužské doteky... Takže pokud máš něco hetero a původního, sem s tím.

    OdpovědětVymazat
  11. hehe, k tobě chodím velice ráda, stačila mi jedna povídka a hned sem se pustila do další :P

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Já vlastní tvorbu nezveřejňuji. Píšu si jen tak pro radost, ale vzhledem k tomu že tam dávám daleko víc než do ff povídek, nechci aby se potulovali ty povídky někde po netu nebo mezi lidmi. Promiň. Mám na stránce rubriku "originální" kde mám 3 díla které jsem byla ochotná zveřejnit, jinak nic.

    OdpovědětVymazat
  13. Myslím, že kromě slash taky nemám nic proti :), je to samozřejmě jen otázka povahy, ale myslím že je to dobře, aspoň někdo :), zase je to víc originálnější! Jsi mi sympatická originální :)!

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: To je dost zvláštní, ale budiž. Zase chápej mě - když si chci něco přečíst od toho a toho blogera, chci také aby to byl stoprocentě jeho výtvor. Když chci Dextera, pustím si originální seriál, když Vlada, otevřu si knížku od J.Nowak. To samé s prezentací tady. Co vlastně prezentuješ, když na žádnou z povídek, které nám tu nabízíš nemáš copyright? Přijde mi to jako mrhání talentem a časem, když jsi schopná napsat něco vlastního. Čistě můj názor.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Prostě mě to baví. Poznala jsem díky tomu spoustu přátel, hodně jsem se zasmála i si zabrečela. Ono FF není o kradení tvorby jiným jak to mnozí prezentují. Je to taky něco jako životní styl kdy má člověk možnost setkat se z lidmi s podobnými zajmi.
    Jinak když chceš originálního Dextera nepustíš si seriál, nýbrž přečteš knihu. A když už jsme u toho; seriál podle knihy, jako je právě Dexter, je svým způsobem taky fanfiction. Režisér vzal postavu Dextera kterou vymyslel někdo jiný a zpracoval ji do vlastních příběhů.

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: Nechápu, proč se vždycky kolem fanfiction strhne taková diskuze a proč se má každý potřebu obhajovat.
    Beru vám to snad? Říkám vám "nepište to"? Ne. Jenom říkám, že preferuji originální tvorbu. Že mi přijde zbytečné se někde prezentovat s něčím, na co nemám autorská práva. To je celé.Apropó, pokud se vzdáš autorství a přiznáš původního tvůrce, nebo si to dokonce od něj necháš schválit, krádež to není. Je to jen buď hluboký obdiv k cizí práci, nebo případně hluboká nespokojenost s cizí prací s tendencí ji předělat. Občas obojí.Nedělá to ovšem z nikoho nového autora, pouze oddaného fanouška. To si podle mě mnoho lidí plně neuvědomuje.
    "Mám pro vás další ff, kde Harry oblažuje Snapea, užijte si to"
    Žádný dokaz na původní autorku, nic. Všichni přece Rowlingovou známe, že jo...
    Proto mi to celé občas leze krkem a je to další důvod, proč se tomu automaticky vyhýbám. Když tedy pominu fakt, že ff-pisálci občas znásilňují původní příběhy beze špetky úcty a pokory k předloze a bez jakékoliv případné vlastní invence. Jenom jako předmět jakéhosi ukojení.Teď si to nevztahuj na sebe, nic jsem od tebe nečetla, takže nevím. Mluvím obecně.O Dexterovi knize jsem možná slyšela a zasklila jsem ji, ale o to teď nejde. Ne, tvorbu seriálů podle knižní předlohy bych ff nenazývala. To je trochu jiná káva. Nezahánějme věci ad absurdum. Fanouškovská tvorba je prostě fanouškovská tvorba, už jen samotný název mluví za vše. Není třeba kolem toho dělat zbytečné haló. Fanoušci pro fanoušky. Tečka.

    OdpovědětVymazat
  17. Já myslím že je to právě tím že ff není jen styl psaní, ale že je to prostě styl života. Když by někdo hip-hoperovi řekl "Nelíbí se mi hip-hop" tak se za něj taky bude logicky brát.
    Navíc si myslím že tu provozujeme zdravou diskuzi a ta snad není špatná.Ale já přesně tak svojí ff prezentuji, jak si mohla číst mou odpověď na komentář J. Nowak tak neberu ff jako urážku autora nebo mu neberu jeho autorství, naopak to píšu proto že mě jeho postavy zaujali a mám je ráda. Je to v mém případě spíše něco jako pocta autorovi.Neberu si to osobně. Znám mnoho těch co právě tak s postavami zachází. Já se to vždycky snažím hodně vyhnout a prý se mi to i daří.No nevím, já v tom moc velký rozdíl nevidím. Režisér si půjčil postavu kterou vymyslel a napsal Jeff Lindsay a tu pak použil do příběhů které vymyslel on sám a scénarista. Z hlediska autorské licence tam zas tak velký rozdíl není. Tak jako u ff není Dexter (ani ostatní postavy) jeho výmysl. Rozdíl je v tom že sepsal s Jeff Lindsay smlouvu a dostal na natočení miliony. Například poslední Star Trek to je jednoznačně fanfiction a to ještě v mnoha ohledech nepovedená vzhledem k tomu co provádí charakterům postav a celému ST světu. Špagety Star Trek

    OdpovědětVymazat
  18. musím přiznat že slash je něco co mě nebere, ale příběhy o Sherlockovy jsou skvělé, mě osobně velice zaujali

    OdpovědětVymazat
  19. A taky psala Harryho, kterej je chudák opomenutej :( a kterýho teda já zas jedině, i když co se týče slashu  jsem moc a moc vybíravá, tak Lana psát umí :)

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: Že ty si zase nespala? No jo Pottera jsem tu nezmínila, protože ten se píše hrozně moc a já chtěla vynést do povědomí i jiné fandomy.

    OdpovědětVymazat
  21. zapomnělo se na můj mail? :P

    OdpovědětVymazat