30. srpna 2012

Rozhovor s Temnářkou

Ahoj Snílci!
Jak jsem psala asi před měsícem, zkouším tuhle výslechovou rubriku trochu vzkřísit. Dneska tu pro Vás mám první rozhovor s Terezou Matouškovou alias Temnářkou. Pár slov o autorce Podmoří a bibliografii najdete zde. Pokud by se našel nějaký odvážlivec se zájmem o rozhovor, nechť napíše sem: Nanciin.mejl@seznam.cz.

1. Takže Temnářko, asi každý na blogu už minimálně zaslechl něco o Podmoří. Jak vlastně tenhle svět vznikl, co tě inspirovalo? Měla jsi už tehdy, když jsi psala první podmořský příběh ambice na knihu, nebo to měl být původně jen příběh na procvičení?

Jsem ráda, že začínáš zrovna tímto. Podmoří vzniklo v době, kdy jsem nemohla mít víc než jedenáct nebo dvanáct. Pamatuji si letní den, plouvoucí podlahu v pokoji, kočku poskakující po střeše...
Existují světy, do kterých zasadíme povídku dvě, novelku, knižní trilogii, universa, která navštívíme jednou a potom se do nich už nevrátíme. Potom jsou tu místa, která sice neexistují, ale jsou vším na čem skutečně záleží. Jsou domovem, který si sebou nosíme, ať už nás život zavede kamkoliv. Já si takhle s sebou nosím rozlomený kontinent schovaný pod hladinou oceánu a čtyři slovutné čaroděje. Je to něco, na co ani nepotřebuji kufr, když se balím.
Předpokládám ale, že se ptáš konkrétně na Hladová přání, která jsou epizodkou z tohoto světa a která skutečně vznikla jako příběh pro blog bez vyšších ambicí. Potom mi ale přišlo líto, aby příběh zůstal v elektronické podobě, tak jsem zkusila obeslat několik nakladatelů a vyšlo to.
Mimochodem, procvičuji se na každém příběhu, člověk se neustále má co učit.

2. To jsi krásně vystihla Vraťme se ale ke tvým čtyřem slovutným čarodějům. Má někdo z nich předlohu ve skutečné osobě, kamarádovi, nebo i tobě samé? S kým z nich by ses dokázala nejvíc stotožnit?

Řekla bych, že nikoliv, i když jsem samozřejmě do hlavních postav promýtla spoustu svých vlastností a myslím, že by se tu a tam našel i nějaký charakterový rys, který zdědili od mých přátel.
Co se ztotožnění týče, tam hodně záleží na mém momentálním rozpoložení a taky na sitauci, ve které se ta a ta postava nachází. Musím přiznat, že tohle se hodně střídá, mnohdy z hodiny na hodinu.
3. Na blogu patříš k těm úspěšnějším, vydáváš knihy, a vůbec. Jaké byly tvé začátky? Kdy tě poprvé napadla samotná myšlenka založení blogu?

Myšlenku založit si blog mi vnuknul přítel, v době kdy jsem vlastním nákladem vydala svou prvotinu Dnes se neproměňuj. Původně jsem chtěla blog využívat jenom ke komunikaci se čtenáři. Postupně jsem zde začala publikovat i starší povídky a nějaké reálie. Blogování jako takové, tím myslím články a osobní zápisky, mě chytlo až mnohem později.
4. Jak vlastně vznikla přezdívka Temnářka? Je odvozená od tvého křestního jména, nebo má naznačovat temnou povahu?
Překvapivě ani jedno. Přezdívka je ryze podmořského charakteru. Temnáři obývají jih mého světa, krajinu pouští a polopouští. Slovo Temnář je odvozeno od výrazu, který se v Podmoří používá pro oheň.
Té asociaci s "temnotou" se ovšem nebráním, oni jsou výhradně tmavovlasí, mají hadí oči a dravčí tesáky, což by se v mantinelech klasické fantasy dalo považovat za tak trochu démonický vzhled.

5. Pracuješ teď na nějaké nové knize? O čem bude a kdy se na ní můžeme těšit?

Pracuji teď na románu s pracovním názvem Vílí kruhy. Ráda bych čtenářům představila další část podmořského světa a tím je Severní hvozd. Není to tedy moc přívětivé místo, hlavě tedy pro mužskou část populace, ale to už bych prozrazovala moc.
Budu se snažit, aby se příběh vyloupl co nejdříve, zatím si mohou čtenáři přečíst dvě nebo tři krátké ukázky u mě na blogu.

Děkuji za rozhovor. :-)

2 komentáře:

  1. Pěkné počtení, i když bez mučení přiznávám, že jsem od Temnářky nic nečetla (třeba jenom zatím, kdo ví), ta holka mě baví.

    OdpovědětVymazat