9. května 2019

Creatio je opět v provozu

Dobrý den, vážení členové Klubu snílků a ostatní čtenáři. Jmenuji se Raja Luthriela a stala jsem se novou správkyní rubriky Creatio. Doufám, že vy i ostatní správci se mnou budete spokojeni. Konečně zase po letech můžete kreslit, malovat a vůbec si hrát s tvary a barvami a chlubit se se svými uměleckými díly ostatním snílkům.


Je jedno, jestli použijete tužku, voskovky, vodovky, či cokoliv jiného. Klidně můžete tvořit i na počítači.
Nezáleží na tom, zda vaše obrázky budou abstraktní nebo neabstraktní. (Jak přeložit do lidštiny výraz "neabstraktní oraz?) Hlavně aby vás to bavilo. Umění člověka musí bavit. Jinak je křečovité.
Já sama nejčastěji a nejraději kreslím mandaly. Sama si kružítkem tvořím útvary, které pak vybarvuji pastelkami. Ani nad tím moc nepřemýšlím. Barvy a tvary člověka napadají samy, když je správně naladěn.
Další mou oblíbenou kratochvílí je kreslení hudby. To se člověk zaposlouchá to tónů, rytmu, hlasu zpěváka, melodie, hudebních nástrojů... A každý tón má svou barvu. Některé melodie jsou špičaté. Většina jich je ale do kruhu, či do spirály. Časté jsou i vlnovky. Někdy se mi zjeví i celé příběhy. A některé věci ani nejdou kreslit. Něco se musí rovnou zatančit. Což je skoro stejně hrozné, jako moje kreslení.
Svým způsobem nemám žádný velký malířský talent. Nejsem schopná nakreslit nic, co by vypadalo "jako živé". Což je škoda, při mé bujné představivosti. Musím se tedy spokojit a abstraktními obrazy, protože u nich mou nešikovnost nikdo nepozná. A ztratí se to i v impresionismu. To pak s jistou nadsázkou říkám, že moje malby jsou pěkné jenom tehdy, když se na ně člověk dívá z velké dálky. Impresionistický obraz jsem však v životě vytvořila jen jeden, protože při tom musím používat mokré barvy (vodovky, tempery), při jejichž používání strašně nasviním okolo sebe. Jsem líná uklízet. Tak je to. :-)
Vlastně ani nemám žádný oblíbený malířský směr. Snad jen secesi jsem vzala na milost. Obrázky Alfonse Muchy jsou přece dobré. Člověk má totiž při pohledu na ně pocit, že svět je stále v pořádku. Ještě lepší je secesní architektura. Ale dost už o mně.

***

Kdykoliv během týdne můžete na email klubu klub.snilku@email.cz posílat svá díla. K nim můžete přidat pár řádek o tom, jak a proč obrázek vznikal, jak dlouho trvalo ho vytvořit, co znázorňuje, co se vám při kreslení honilo hlavou, jakou je technikou je tvořený atd… Stačí pár vět. Nikdo z nás přece nechce, aby to byla pouze galerie. Tvůrčí procesy jsou také zajímavé. A ostatní lidé aspoň dílo lépe pochopí.
Já potom každý čtvrtek zveřejním jeden obrázek. Nebo více obrázků, pokud jich budete posílat opravdu hodně.
Určitě ale do předmětu pište Creatio a připojte název výtvoru. Hlavně se nezapomeňte podepsat a přiložit odkaz na svůj blog.

Velice brzy uspořádám i soutěž. Byla bych ráda, kdyby se vás přihlásilo co nejvíc. Pro jednoho člověka by to nemělo cenu. :-)
No tak, kamarádi, kreslete, malujte, radujte se, veselte se v této obnovené rubrice.

S pozdravem Raja Luthriela

4 komentáře:

  1. Popravdě jsem nikdy moc nepochopila jkým způsobem Creatio funguje a proto sem se nikdy nezúčastnila. Existuje nějaké téma, které je třeba držet? Co když nemám nic co by se hodilo alepoň k tématu snílků?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Creatio je především výtvarná rubrika.
    A ne, žádné téma vyhlášené není. Snílci můžou kreslit na volné téma a pak svůj obrázek vyfotit či oskenovat, a pak poslat na email klubu. Já ho potom zveřejním následující čtvrtek v příštím článku.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Výtvarnou rubriku jsem pochopila :)
    Ok, tak já něco vymyslím a pokud to bude za něco stát, pošlu. =)

    OdpovědětVymazat