15. dubna 2016

Iluze pro Olympii

Multitudo canum mors leporis.

[]

"Běžte rovnou za čumákem!" křičel velký zajíc na prchající posádku před ním.
V čele dlouhé stonožky svižně kráčel kapitán, kterému se v levém uchu blyštěl kovový cvoček, a svítil před sebe hornickou lucernou. Provazem k němu byli připoutáni Dalekozrací a kuchař Vínečko. Celého hada uzavírali poněkud se ploužící bratři Hernajs a Kurňajs. Až daleko za nimi byl Pascha a pomocí výbušných velikonočních vajíček likvidoval improvizované trámoví podpírající strop tunelu. Vraťme se však k pobočníkům.
"Já ti nevím, Helmbrechte," kroutil blonďatou hlavou Kurňajs.
"Tisíckrát jsem tě žádal, abys mi tak neříkal, Cmrndoši," vyčítal Hernajs, "A jak nevíš? Už jsi snad zapomněl na Palissandru a Melanchólii?! To, co ti a mně provedl, to si zasluhuje odplatu. Chce to zasáhnout do citlivého místa!"
"Jenomže jak? A vůbec, vždyť vůbec nevíme, co to citlivé místo je!"
"Právě proto chci, abys vlezl do jeho kajuty a porozhlídl se tam."
"Já?!"
"Udělal bych to sám, Cmrndoši, ale ty jsi nenápadnější. Nikdo si tě nevšímá, kdežto na mě furt civí ten trpajzlík jako pes."
Náhle se celý tunel otřásl a strop se počínal sypat.
Imaginarius se dotkl cvočku v uchu a otázal se: "Tohle je normální?!"
Z cvočku se ozval značně zkreslený Paschův hlas. "Vůbec ne! Zelení na nás poštvali kany. Přerostlí čokli s trochu vyšším IQ než má tvá bota. Trochu je zdržím, ale vy byste měli hejbnout prdelí. Vodpočítej dvě stě kroků a skoč, nebo vlítnete do špajzu starýho Jezevce. A to byste byli ještě ve větším průseru než ste teď."
Kapitán zavelel, aby byli probuzeni Dalekozrací, pak ještě jednou stiskl cvoček v uchu. "Můžeme nějak pomoct?"
"Na blbý votázky není čas! Vypadněte vodtud a fofrem! Hej, vy uslintaní vořeši, todle není váš rajón! Jaký lehni a nohy vod sebe?! Nesnáším psy!"
Imaginarius ještě stihl poděkovat, než se spojení přerušilo a zazněl ohlušující výbuch. Do zad pobočníků se opřela tlaková vlna, která je odmrštila naneštěstí tak šťastně, že se ocitli u Dalekozrakých, ovšem to nebylo jediné dobrodinní, jaké napáchala. Mimo jiné i strhla strop a zemina tak oddělila posádku Aberratia od kanů.

Dobrý večer dámy a pánové,
pro delší dobrodružství posádky Aberratio zkracuji svůj úvodní projev jen na: Vítejte u další Iluze.





Ačkoliv dnešní úkol je poněkud hopsací, dovolte mi dát do protikladu vyznění Iluze i s hudbou. Jen tak mimochodem, kdo zná Beatrix Potter a dobrodružství Petera Rabbita?



Nikdo nechtěl nyní nešťastných sedm bludišťáků, a tak je vsázím do hry dnes. Věřím, že si své majitele naleznou a budou opět těmi hravými a milými plyšáky.

Dnes mne zajímá:
Co je to bealtaine (co, kdy, kde, jak a proč)? Jak byste to vyslovili? Jak se to má správně vyslovovat (nápověda)?


Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Krásné sny vinšuje
vaše tetka Maglaiz

3 komentáře:

  1. Bealtaine byl jeden z nejdůležitějších keltských svátků. Jednalo se o svátek milenců. Byl spojen s různými obřady a zvyklostmi, např. vztyčování májky, kolem které se tančily kruhové tance.Já bych to přečetla jako "bíltajn" *červená se* (no jo no, jsem to nejdřív chtěla poangličtit), ale má se to vyslovovat jako "bjeltina"

    OdpovědětVymazat
  2. Jeden ze čtyř hlavních keltských/pohanských svátků a jeden ze dvou mých oblíbených :) Beltaine, nebo také Valpuržina noc (a x dalších názvů), jsou "keltské velikonoce" a takový předvečer prvního máje (slaví se 30. dubna, v noci na první máj), je to ohňový svátek, který si moderní lidé můžou spojit s pálením čarodějnic, neb i při Beltainu se hraje na velké ohně, je to zkrátka oslava příchodu jara a nového začátku, tedy takový protipól podzimního Samhainu. Je to oslava nového zrození, svátek plodnosti. Od toho také spojitost s pálením čarodějnic - divoké sexuální orgie okolo svátku plodnosti samozřejmě pohoršily církev, proto pořádala na jejich účastnice hony a upalovala je. Odtud pálení čarodějnic.Moderní pohani v tento svátek stále provádějí všelijaké rituály, třeba omývání se ranní rosou, které má přinést celoroční krásu, pletení věnečků, aby se požehnalo vodě, provádění všelijaké magie a tak dále.Beltaine má tolik verzí toho, jak se píše, že je těžko říct, jak se to má správně vyslovovat. Nejčastěji nacházím "Beltýn". Já to znám ale z psané podoby a od Čechů hlavně jako Beltain, Beltaine nebo Beltane a vyslovuju to tedy jako "Beltajn" :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bealtaine -- výslovnost se různí, ale nejčastěji se to vyslovuje jako "beltejn".-- Jedná se o jakousi obdobu "čarodějnic" spojenou s oslavami prvního máje. V souvislosti s tím se slaví tedy většinou 1.5., ale znám i ty, kteří ho slaví opravdu rovnou 30.4. Je to tedy slavnost s velkou vatrou, zpěvem, tancem, lidmi a řadou zvyků. Prostě oslava jara.-- Původně to byl keltský/galský svátek, dnes je ale hodně slaven především díky wiccanům.PS: I když to tak nevypadá, jsem stále mezi živými!

    OdpovědětVymazat