29. srpna 2015

Iluze pro Augustýna i Evelínu

Na Jana stětí vlaštovky od nás letí.


Když se nad ním jeho milí druzi, kteří jsou bez pochyby pouhým pomatením jeho mysli, radili, co s ním, kapitán si všiml, že z jednoho pahýlu větve na něj už nějakou dobu zírá papoušek. Takový obyčejný papouch, jakého má na rameni každý druhořadý pirát. Něco žlutého peří, něco bílého i modrého by se našlo, možná i zelená s trochou fantazie, ale hlavně červená. Zkrátka obyčejný pták. Přesto se Imaginarius nemohl zbavit pocitu, že ten opeřenec zas tak obyčejný nebude. Ale co si s tím lámat hlavu. Je výplodem mé mysli, takže není třeba se vzrušovat. Je pouhé nic.

Papoušek, ač je to k nevíře, si dal křídla v bok, naklonil hlavu a otevřel černý zobák: "Já-á ti dá-ám nic, trrrrrroubo!"

Zdravíčko!
Doufám, že se Opti-Mystique nebude hněvat, když jsem si vypůjčila její milé pozdravení. Je to zvláštní. Člověk má prázdniny, ergo volno, ale občas se cítí zaneprázdněněji nežli o nejrušnějším období. Čím to, že se ku konci léta roztrhl pytel s návštěvami? Inu, nehledět na zubiska onoho darovaného koně, neb člověk by měl být rád, že si ho jiní všimli, jak říkává Ijáček.


Autorka: Tiesei

Někomu se z převráceného světa dělá nevolno, tak si na chvíli sedněme před plátno a vezměme do rukou paletu a štětec.

Autorka: faust-sayuri


Jsem ostuda, když jsem pro dnešní snění sáhla po mixu? Já bych ani neřekla, když ta hudba je tak příjemná a lahodí mému uchu.



Koukám, že perseidy Vás nijak moc nedostaly. Akorát je mi líto, že si nikdo nevzpomněl na mezinárodní kosmickou stanici ISS, kterou bylo dokonce možné během noci zpozorovat dvakrát.

Co bych mohla dnes po vás chtít? Tak mi povězte, co to vidíte na těchto fotkách za meteorologický jev. Ale to není vše. Ráda bych věděla, proč tento jev vzniká a kdy jej můžeme pozorovat nejčastěji.





Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

3 komentáře:

  1. Tak dneska budu trochu střílet od boku.
    Řekla bych, že jde o nízkou oblačnost. Může vznikat z různých důvodů. Například zvednutím mlhy nebo teplotní inverzí. A nejčastěji je k vidění v chladnějších měsících (podzim, začátek jara) - kvůli menšímu slunečnímu záření.

    OdpovědětVymazat
  2. No, já to tedy zkusím, ale dopředu říkám, že se v počasí vůbec nevyznám. A asi bude míchat jablka s hruškami...
    Domnívám se, že by možná mohlo jít o teplotní inverzi nebo nízkou oblačnost, i když vážně nevím, jelikož jsem to nikdy neviděla naživo.
    Tento jen je k vidění na horách (kam se málokdy dostanu), když je oblačnost níž než vrcholky hor. Tato oblaka jsou z vodních kapek a tvoří velké plochy, vznikají při pohybech teplého a vlhkého vzduchu. A nějak s tím souvisi okluzní fronty (střídání teplého a studeného vzduchu). Myslím, že v nížině má být chladněji, než nahoře.
    Tedy pokud to není smog, jako celé naše ovzduší.

    OdpovědětVymazat
  3. Mlha může vznikat několika různými způsoby. V zásadě jde vždy o to, že ve vlhkém vzduchu je tolik vodní páry, že se tam již ve formě páry nevejde a přebytek páry kondenzuje ve formě těch již zmíněných mikroskopických kapiček. To se může stát buď ochlazením vlhkého vzduchu, nebo dodáváním další vodní páry do vzduchu.Jak již bylo naznačeno, mlha se dá očekávat především při stoupající relativní vlhkosti.
    Ranní mlha se dá očekávat, zejména v údolích, když je přes noc jasno a buď bezvětří, nebo slabý vítr. Dále se dá mlha čekat, když je sníh a otepluje se. U vody se dá mlha očekávat i při velkých rozdílech mezi teplotou vody a vzduchu. Na horách ve velkých výškách se může mlha vyskytnout kdykoli.

    OdpovědětVymazat