14. srpna 2015

Iluze pro Alana

Živý či mrtev? Toť otázka!


"Do řitě!" zahulákal hrubý hlas ještě hrubšího Ole Jmazala.
Imaginarius otevřel oči. Modrou oblohu lemovaly zelené koruny stromů. Poněkud neupravené koruny. Vlastně celý ten výřez oblohy svým tvarem připomínal ovál na obou koncích jemně, oble seříznutý do špičky. Kdyby nevěděl, že je mrtvý, tak by hádal, že se kouká na díru způsobenou jeho Aberratio, ale on je mrtvý a teď je jen svědkem svých posmrtných halucinací. Nevěřil, že by se mu splnilo to, co si přál.
Na svých cestách potkal už mnoho mocných bytostí a nejmocnější z nich byla Sophie, ovšem i Sophie zaručeně, dle kapitánovy neúprosné logiky, že vše má své meze (i Vesmír), nemohla mít takovou moc, aby někomu darovala život nebo v případě jeho přání životy.
V tu chvíli se však ozval pisklavý a často přeskakující tenor Kurňajse. "Kapitáne, kapitáne! Jste v pořádku?!" Nutno podotknout, že za onou neobvyklou pisklavostí hraničící se ženským sopránem a mutováním musíme hledat úraz, který Kurňajs utrpěl při pádu z... my vlastně ani nevíme, jak dlouho padali a odkud... každopádně onen úraz se týkal velice choulostivých partií a jejich pádu na velice tvrdou větev.
Imaginarius pojal podezření, když kromě hlasů začal i své druhy vidět. Ale i tak si stále připomínal, že je mrtvý, protože to se zcela slučovalo s jeho životní filosofií, s tím, co tomuto stavu předcházelo, a co diktovala logika. Prostě tomu nemohlo být jinak, a tak nereagoval na své přeludy, klidně ležel a kochal se výhledem, jaký mu posmrtný život nabízel.


Klaním se.
Chládek se k nám blíží, už ho cítím a možná ho již někteří vidíte, a tak si myslím, že by bylo vhodné obnovit naši honbu za bludišťáky. Co myslíte? Baví vás vůbec takováto vleklost?


Obé jsou pinterestí zázraky.


Hudbu jsem dnes nechala na youtube a doporučilo mi v e-mailu tuto zajímavost. Nuže zaposlouchejte se, napište, pošlete a limo je vaše.



Dnes mne bude zajímat: Proč se perseidám padajícím v tomto čase říká Slzy svatého Vavřince a co jste tuto středu mohli vidět kromě perseid na obloze?



Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

3 komentáře:

  1. Svatý Vavřinec  byl jedním z církevních hodnostářů, kteří strážili majetek v Římské říši. Byl však popraven, protože neuposlechl příkaz císaře Valeriána a neodevzdal mu majetek. Raději ho rozdal chudým. Po této události prý padaly z nebe několik dní třpytivé slzy a proto vzniklo toto označení. Krom perseid mohla být viděna Mléčná dráha, ale ta je pozorovatelná v podstatě celý srpen.
    Nebo popelavý svit měsíce - to je jev, kdy je měsíc těsně před fází novu (je jen úzký srpek) a světlo od Země částečně osvětluje i zbytek toho měsíce. A právě v době maxima perseid byl měsíc těsně před novem, takže nad ránem tenhle jev byl pozorovatelný.

    OdpovědětVymazat
  2. Slzy svatého Vavřince se Perseidám říká proto, že jsou nejhojnější kolem 10. srpna, kdy probíhají oslavy svatého Vavřince (taky má toho dne svátek).
    Byl to církevní hodnostář, který neuposlechl rozkaz císaře Říše římské a neodevzdal svůj majetek - rozdal ho chudým. Byl za to popraven a z nebe pak údajně několik dní padaly "třpytivé slzy". Takže proto Druhou část otázky bohužel netuším...

    OdpovědětVymazat
  3. Meteorický roj Perseidy se každoročně objevují okolo 10. srpna, kdy probíhají oslavy svatého Vavřince, a podle tohoto světce se jim lidově říká právě "Slzy svatého Vavřince".
    U druhé části otázky si nejsem tedy moc jistá, protože se v astrologii vůbec nevyznám. Ale někde jsem četla, že během "padání hvězd" byla také velmi dobře vidět Mléčná dráha - rozlila se po téměř celé obloze přes nadhlavník.

    OdpovědětVymazat