30. dubna 2020

Creatio - Malířské aktuality 2

Dobrý den, milí snílci. Dnes tu máme další magický pátý čtvrtek v měsíci. To je akorát tak čas na malířské aktuality. Avšak… i v normálních dobách se těžko hledají.
Jinak, víte, na co jsem přišla? Že pět čtvrtků má každý třetí měsíc. Tedy alespoň letos to tak je. Až budu mít k dispozici kalendář na rok 2021, tak to zjistím…

Toto už je aktualita více, než dva měsíce stará. Nicméně jsem si zkopírovala odkaz, protože už 28. 2. jsem věděla, že se bude hodit.

Jeden z nejslavnějších obrazů belgického malíře Huberta van Eycka (* 1370 - † 1426) "Klanění beránku božímu", jež je součástí Gentského oltáře, byl zrestaurován. Díky tomu byla odhalena původní podoba beránka a ta vyděsila mnoho lidí na sociálních sítích.
Hubert toto dílo namaloval společně se svým bratrem Janem. V 16. století pak bylo přemalováno jiným umělcem. Ten ale přemalbu udělal neodborně, a tak měl beránek čtyři uši. Ty původní stále prosvítaly pod novým nánosem barvy.
Vrácení obrazu do původního stavu trvalo expertům z Belgického královského institutu pro kulturní dědictví skoro tři roky.
Na sociálních sítích pak ale kolovaly názory, že přemalovaný beránek byl roztomilý, zatímco ten van Eyckův má zlé oči a divně se dívá. Dokonce existuje petice, aby se obraz vrátil do stavu, v jakém byl ještě před restaurací. Odborníci jsou naopak nadšeni.


***

Nyní je na řadě něco z českého prostředí...

Obraz českého malíře Patrika Hábla (* 1975) "Blue Landscapes" byl prodán v londýnské aukční síni Sotheby's za 6875 liber, což je asi 213 tisíc Kč. Minulý rok se autor stal pátým žijícím Čechem po Davidu Černém, Stanislavu Kolíbalovi, Krištofu Kinterovi a Jiřím Sopkovi, který byl zařazen do světového výběru nejlepších děl 20. a 21. století.
Bylo to jedno z jeho prvních děl, při jejichž realizaci využil svou malířskou techniku ve skladbě několika vrstev a zároveň udržel pohyb v obraze. Jeho pracovní název je Hora v dešti a vzniklo na základě jeho cest po Japonsku a Číně.
Tento obraz, přestože může působit monochromaticky, má v sobě velkou škálu odstínů i barev a působí velmi transparentně. Snažil se využít některá pravidla, důležitá pro asijské malířství.


***

A teď jedna koronavirová…

Galerie v České republice se musely uzavřít kvůli epidemii koronaviru. Přesto se ale snaží být k dispozici lidem alespoň digitálně. Některé z nich nabízely pohled do svých sbírek na svých webech už dříve. Nyní se k nim však rychle přidávají další. Natáčejí se i videoprohlídky a komentované prohlídky. Nabídka se postupně rozrůstá. Aktivity českých galerií probíhají i na Facebooku a jiných sociálních sítích.



Pokud jste členy Klubu snílků, neváhejte se zúčastnit Mandalové soutěže. Pokud vás soutěž nezaujala, můžete poslat nějaký obrázek mimo soutěž, který bych mohla v Creatiu zveřejnit.

Do komentářů, ale i na e-mail klub.snilku@email.cz můžete také psát náměty na hudbu, kterou mám nakreslit. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

Rovněž můžete posílat třeba nějaké opravdu podařené graffiti, pokud nějaké často míjíte na svých cestách. Nebo cokoliv jiného, co podle vás souvisí s výtvarnem a byla by škoda to neukázat světu.

Žádné komentáře:

Okomentovat