16. dubna 2020

Creatio - Mandalová soutěž

Dobrý den, milí snílci. Aby byla nějaká změna, tak jsem se rozhodla, že vyhlásím novou soutěž. Tak snad bude mít větší úspěch, než ta minulá.

Tentokrát máte za úkol jakýmkoliv způsobem vytvořit mandalu, vyfotit nebo naskenovat a poslat na email.

Mandala je většinou kruhový, souměrný obrazec. Původně je vytvářeli buddhisté a hinduisté při svých meditacích a rituálech. V Evropě se dostaly do povědomí především díky psychiatru Carlu Gustavu Jungovi, který je využíval při práci se svými pacienty. A to nejen proto, že tvoření mandal působí harmonicky na rozjitřenou mysl a duši.
Ale je fakt, že ornamentální kruhové obrazce se vyskytují ve všech kulturách. Na keramice, v architektuře atd.

Já je obvykle rýsuju na papír pomocí kružítka a pravítka. Dbám jenom na to, aby to bylo souměrné. Potom to vybarvím pastelkami. Jdou ovšem i kreslit od ruky. I ty mají své kouzlo. Člověk ale může také vyskládat mandaly z kamínků, mušliček a jiných přírodnin či vysypávat pomocí různě barevných písků. Fantazii se přece meze nekladou. A vlastně jdou vyrobit i z jídla. Koláč nebo dort už jsou přece skoro mandaly. Jediný důvod, proč stojí zato vařit.

Své dílo pak pošlete na email klub.snilku@email.cz mandalu. Ideálně do 21. 5. 2020 do 12:00
Do předmětu prosím napište "Creatio - soutěž". Připojte popis mandaly. Stačí pár vět o tom, jak vznikala, jakou technikou je vyráběná, popřípadě co vaše mandala znázorňuje.
Čtenáři pak mohou hlasovat v anketě. Podle toho, kolik dostanete hlasů, dostanete i bludišťáků. A to se vyplatí. Tak jen do toho.

***

Pokud jste členy Klubu snílků, neváhejte se zúčastnit. Pokud vás soutěž nezaujala, můžete poslat nějaký obrázek mimo soutěž, který bych mohla v Creatiu zveřejnit.

Do komentářů, ale i e-mailem můžete také psát náměty na hudbu, kterou mám nakreslit. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

Rovněž můžete posílat třeba nějaké opravdu podařené graffiti, pokud nějaké často míjíte na svých cestách. Nebo cokoliv jiného, co podle vás souvisí s výtvarnem a byla by škoda to neukázat světu.

Žádné komentáře:

Okomentovat