30. ledna 2020

Creatio - Malířské aktuality 1

Dobrý den, milí snílci. Dnes máme onen magický pátý čtvrtek v měsíci, který je jen jednou za čas a který jsem vymezila na volné, náhodně vybrané téma. Minule to byl článek o záhadných a strašidelných obrazech, které nosí lidem smůlu. Argumentovala jsem tím, že se blíží dušičky. Dnes ale žádný takový svátek není, a tak jsem si musela vystačit s malířskými aktualitami. A raději asi články s aktualitami budu číslovat, protože jich časaem možná bude víc. A není tak lehké, něco takového vyhledávat. Je náhoda, že se dnes vůbec v oblasti malířství něco odehrává. Tak se na to tedy pojďme podívat.



V Rudolfínu se budou vystavovat díla malíře Michaëla Borremanse
V pražské galerii Rudolfinum se od 22. ledna do 12. dubna pořádá výstava děl belgického malíře Michaëla Borreanse (*1963). Své místo na mezinárodní scéně si vydobyl především díky svému neotřelému a novátorskému přístupu k malbě.
Jeho plátna jsou velice realistická. Zobrazují univerzální témata, která ale ladí se současným všedním bytím. Navíc obsahují prvky, které se mohou pro někoho jevit jako znepokojivé, někdy až násilné.
Výstava s názvem The Duck obsahuje kolem třiceti obrazů a videoinstalací. Je to takový průřez autorovou tvorbou. Návštěvník tam může dokonce spatřit tři nové velkoformátové obrazy, které jsou vystavovány vůbec poprvé a byly vytvořeny speciálně pro galerii Rudolfinum.


***

Kokoschkův obraz byl zapůjčen do vídeňského muzea
Obraz rakouského malíře Oskara Kokoschky (*1886 - †1980) Praha - Pohled z křížovnického kláštera byl v řijnu vydražen za 78,5 milionů Kč. Stal se tak nejdražším dílem na českém aukčním trhu. Jeho nový majitel, český miliardář a sběratel umění ho dlouhodobě zapůjčil vídeňskému Leopold museu. Dílo převzal 21. ledna ředitel muzea Hans-Peter Wipplinger osobně.
Na obraze jsou zachyceny Hradčany a Vltava s Karlovým mostem se stromy v popředí. Kokoschka namaloval dílo z okna kláštera řádu křížovníků v Praze roku 1934. Autor během svého pobytu v Praze mezi léty 1934 - 1938 namaloval šestnáct pohledů na město. Většina z nich je umístěna ve státních galeriích.


***

Jak Trump dostal místo obrazu van Gogha zlatý záchod
A teď pro vás mám něco vskutku mimořádného. Je to tedy aktualita stará dva roky, ale pobavilo mě to.
Americký prezident Donald Trump si chtěl půjčit do Bílého domu obraz Krajina pod sněhem od Vincenta van Gogha. Guggenheimovo muzeum ale žádost zamítlo, protože dílo je součást kolekce, se kterou se hýbe jen při výjimečných příležitostech. Místo toho mu ale poslalo funkční zlatý osmnáctikarátový záchod, který vytvořil italský umělec Maurizius Cattelan. Exponát se jmenuje Amerika a je ostrou satirou příliš velkém bohatství USA.


***

Dále vám musím ještě více připomenout soutěž "Kreslení písně". Ještě pořád se nenašel jediný člověk, který by se zúčastnil. A ještě pořád se můžete přihlašovat.

Pokud jste tedy členy Klubu snílků, můžete své výtvory zasílat na email klub.snilku@email.cz. Do předmětu napište "Creatio",(pokud to bude do soutěže, tak "Creatio - soutěž") do e-mailu název a popis výtvoru a na konci se prosím podepiš, pokud se tvé blogové jméno nějak výrazně liší od toho e-mailového.

Do komentářů, ale i e-mailem můžete také psát i náměty na hudbu, kterou mám nakreslit já.
Rovněž můžete posílat třeba nějaké opravdu podařené graffiti, pokud nějaké často míjíte na svých cestách či nějakou mandalu, kterou jste vybarvili anebo i předkreslili. Nebo cokoliv jiného, co podle vás souvisí s výtvarnem a byla by škoda to neukázat světu.

Žádné komentáře:

Okomentovat