31. října 2019

Creatio - Nejděsivější obrazy na světě

Dobrý den, milý snílci. Právě jsem si uvědomila, že máme nejen pátý magický čtvrtek v měsíci, ale zároveň i zanedlouho budou dušičky. To se nám to hezky sešlo.

Tohle je vynikající příležitost, abychom pro změnu upřeli pozornost k něčemu temnějšímu a mystičtějšímu.
Já se samozřejmě mimo jiné zajímám o záhady a tajemno. A tak jsem začala pátrat, jestli se to dá nějak skloubit s malířskou tématikou...


Věděli jste, že existují obrazy, které jsou dodnes považovány za prokleté? Ať tak, či tak, svým majitelům, pravděpodobné přinášeli smůlu a zkázu. A které že to jsou?
Tak třeba obraz Plačící chlapec, který namaloval italský malíř Giovany Bragolin (1911-1981). Předlohou byl sirotek, jemuž uhořeli rodiče. Bylo to tenkrát velice populární dílo, jehož kopie visely i v mnoha domácnostech v Británii.


Na počátku 80. let se zvýšilo procento požárů a hasiči si začali všímat, že v mnoha těch domácnostech visí ten obraz a že byl vždy neporušený. Brzy se to rozkřiklo všude.
Záhy lidé uvěřili, že ty portréty způsobují požáry, a tak je v roce 1985 všechny hromadně spálili na hranicích.
Ohledně toho prokletí panuje teorie, že to dítě mělo magické schopnosti a způsobilo smrt svým rodičům. Že v tom obrazu je zakletý jeho duch, který se mstil. Někdo jiný zase tvrdil, že paranormální schopnosti měl i sám malíř a že do obrazu dal negativní energii.

***

A máme tu další podivné dílo. Tentokrát je to obraz od sira Edwina Henryho Landseera (1802-1873) s názvem: Člověk navrhuje, Bůh zavrhuje. Můžete na něm vidět lední medvědy, jak požírají posádku z neúspěšné polární expedice Johna Franklina. Lidé totiž tenkrát opravdu věřili, že členové Franklinovy výpravy se stali obětí těchto zvířat. Ve skutečnosti se polárníci snědli navzájem, ale to sem nezatahujme.


Obraz je vystaven v obrazové galerii londýnské univerzity Royal Holloway, ve které studenti většinou skládají zkoušky.
Jednou se stalo, že studentka do sebe začala bodat nůžkami a vykřikovat, že ji k tomu donutili ti medvědi. Těžko říct, jestli se jen nervově zhroutila kvůli stresu ze zkoušky nebo za to skutečně může působení obrazu. Faktem ale je, že od té doby se během zkoušek malba zakrývá, protože výjev v některých lidech dokáže vyvolat poněkud negativní pocity.

***

A do třetice všeho zlého.
Dílo amerického malíře Williama Stonehama (*1947) Ruce mu odporují. Na obraze můžete vidět malého chlapce s velkou panenkou stojící u skleněných dveří, skrz které se snaží protlačit jakési přízračné ruce.
Autor o obraze jednou řekl, že dveře znamenají linii, která rozděluje skutečný svět a smyšlený svět existující v dětské představivosti. Panenka má být průvodce na druhé straně dveří.


Někteří lidé, kteří měli, co do činění s obrazem zemřeli. Například historik, který dílo ohodnotil nebo majitel, slavný herec John Marley. Později obraz skončil na skládce, kde ho našla jedna rodina a pověsila si ho doma. Jejich malá dcera pak opakovaně s pláčem chodila za svými rodiči, že se postavy na plátně pohybují a dokonce na ní mluví. Rodiče nakonec obraz dali na eBay.

Čerpala jem z:

Uf není jednoduché probírat se hromadou článků, najít ty nejvhodnější, ještě několikrát je znovu přečíst a předělávat a hlavně zkrátit texty tak, aby mě nikdo nemohl nařknout, že jsem to jen lajdácky zkopírovala. :-)

***

A teď k obvyklým upozorněním.
Pokud jste členy Klubu snílků, můžete své výtvory zasílat na email klub.snilku@email.cz. Do předmětu napište "Creatio",(pokud to bude do soutěže, tak "Creatio - soutěž") do e-mailu název a popis výtvoru a na konci se prosím podepiš, pokud se tvé blogové jméno nějak výrazně liší od toho e-mailového.
Do komentářů, ale i e-mailem můžete také psát i náměty na hudbu, kterou mám nakreslit já.

Rovněž můžete posílat třeba nějaké opravdu podařené graffiti, pokud nějaké často míjíte na svých cestách či nějakou mandalu, kterou jste vybarvili anebo i předkreslili. Nebo cokoliv jiného, co podle vás souvisí s výtvarnem a byla by škoda to neukázat světu.

Žádné komentáře:

Okomentovat