11. února 2016

Vzducholoď čtyřicátá šestá

Milá únorová robátka,

leden je v pDachu a je tu nová vzducholoď, za kterou můžeme zčásti vděčit stávajícímu chaosu v jistém klubu jiném - co se tam děje, v tom aby se čert vyznal, ale způsobí-li nám to příliv nových zájemců, kdo jsme, abychom si stěžovali? 8)

Človíčky dnes máme dva a bude to trochu román, neb bylo na se ptát. Ale snad to zvládnete i tak a snad se všechno záhy vysvětlí a bude možné v klidu vydat zelenou.

Máte-li i vy zájem o členství v našem skromném blogerském klubíčku, čtěte vstupní podmínky a pokud si věříte, že k nám patříte, směle se hlaste prostřednictvím Adita.


1) Sugr sugarless.blog.cz MOŽNÁ

Jsem romantička, snílek, píšu básničky, které prý umí pohladit po duši. :-)

M.: Design je celkem pěkný, není co vytknout. Na můj vkus je záhlaví trochu moc vysoké, ale i tak je první dojem příjemný.
V mottu pod ním je trošičku překlepek "Je to s jako s obrazem" a určitě by mu neškodilo, kdyby se do toho rámečku z obou stran nemačkalo. Autorem motta jsi, předpokládám, ty sama?
Navigace a sloupek je v pořádku, jen postopadesáté zmíním svou nelásku k widgetu "Odběr novinek". Mám velké pochyby o tom, že by to ještě dneska někdo používal, mnohem praktičtější je Bloglovin a taky se na něj dá mnohem sympatičtěji odkázat (ikonek je k tomu na netu nepřeberné množství). Taky propagace Blogových blogů je zmar každého designu, protože neustále vykazuje chybu (nejspíš to je tím, že mnozí blogeři nemají nastavenou žádnou ikonku, a tudíž to u nich zobrazuje pouze adresu a symbol porouchaného IMG souboru). Což je prostě fail.

Pojďme na obsah: všechno super (jen pozor občas na hodně krátký článek, který by se hodil spíš jako status na facebooku, ale označovat to za článek vlastně moc nelze...) a je vidět, že tě mnoho lidu čte, což je taky super. Ale forma pokulhává. Helejte, já sice hojně propaguju radu, aby blogeři dávali všem prvkům na blogu dostatek prostoru, ale čeho je moc... myslím, že jeden enter mezi textem a obrázkem stačí ;) Zvlášť ta notorická přímo odstavcová mezera mezi obrázkem/textem a koncem příspěvku je vyloženě absurdní, a k čemu to má sloužit, ptám se? A nakonec se musím ujistit, promiň mi tu neznalost tvého světa, tu je fotka tvá? A o vysvětlení prosím i k následujícím, neboť si zkrátka nejsem jistá ani po čtení četných komentářů:
  • zde přítomné miminko
  • tadyta pěkná paní
  • Tuhle fotku, neznám já ji z nějaké reklamy? ;)
  • Tahle mi zase připadá jako přefocená z nějakého magazínu, je divně pokroucená a kvalitou taky "šumí" jako něco přefoceného.
  • Tady taky nevím, je to hodně upravené a působí ke všemu značně orientálně...
  • A tady na těch sůvách jako bych vpravo dole viděla rozmazaný vodoznak...?
Dneska rýpu, ale co naplat, zeptat se musím. Takže si počkáme na doplnění a verdikt bude vyřčen až posléze. Zatím je to MOŽNÁ.

Doufám nicméně, že se ukáže, že se jedná o tvou tvorbu (poněvadž jinak bude baci baci) a že naše řady obohatíš ;)

Zdeňka M.: Na první pohled se tenhle blog zdá být hodně snílkovský, a co se týče tvých básní, tak jsou skvělé. Rozhodně básni dál a udrž si v sobě snílčí duši. Jenže jak již psala M., tak některé články jsou dost krátké. Tenhle je sice prosba, ale na tvůj zasněný blog se mi to vůbec nehodí. A některé tvé ilustrační fotografie k básním mi přijdou jako vyfocené z nějakého časopisu, což se mi zdá poněkud podivné. Vážně nevím, co si o tvém blogu myslet. Jak je vidět, ani M. si není jistá. Já osobně bych ti ráda dala šanci patři do našeho klubu, ale s těmi fotografiemi nevím. Dávám MOŽNÁ. Pokud se ozveš a vysvětlíš, zda jsou tvé, tak bych tě přijala.

Edit 17.2.: Vysvětlení jsme dostali, takže nezbývá než poděkovat za včasnou reakci a přivítat novou členku! ;) Snad se ti u nás bude líbit. ANO

2) Anchor anchorin.blog.cz - ANO

Jsem snílek, co se velmi snaží:
- dbát na plnění svých snů
- aby se u jeho deníkových zápisků čtenáři váleli smíchy! :)

M.: Mám ráda blogery, kteří dostávají své přezdívce/názvu blogu, protože si je tak snadno zapamatuju. A na Anchor se mi líbí právě to, že je skutečně takovou kotvou, protože si u ní vždycky můžete být jisti neskutečně pozitivně nabitými články, kde s lehkostí a nadšeností dítěte píše o čemkoli, co ji potkalo, a to, co mnozí z nás v podstatě čeří či zahalují sarkasmem nebo nějakou dávkou negativismu, to je u Anchor neobalené, mile nadšené a o to příjemnější na čtení. Ale zase díky tomu je to takové čtení, co si musím ordinovat jen na určitou náladu, protože jsou chvíle, kdy by mě to akorát rozčilovalo, a kdy je mi prostě přirozenější si počíst například u Cholerika nebo na 1000věcí, co mě serou :D
Co se vzhledu blogu týče, nemám co vytknout a ostatně Anchor patří k takovým těm neposedným hledačům sebe sama, co se designu týče, nevynechá příležitost zkusit to ještě takhle a ještě jinak a zjišťovat, co komu víc sedí. Což je super, ale nic se nemá přehánět, sama vím, že jsou chvíle, kdy si musím připomínat geniální rady z webové stránky Good Fucking Design Advice, konkrétně tedy tu "Stop fucking messing with your design!" :D Hlavní je tvořit obsah ;)
A k obsahu tady nemám taky ani zbla. Anchor píše často a mile, články jsou často velmi obsáhlé a je na nich vidět hodně práce s formátováním, barvičkami, zvýrazňováním a tak podobně, což je podle mě u tak dlouhých článků dost dobrý nápad. Ono se to totiž tisíckrát líp čte. Taky mě baví různé její seznamy toho, co se jí povedlo, co se jí splnilo a co kdy zažila, protože jí závidím, že si s tím tu práci dá :D Já sice miluji psaní to-do listů, ale zoufale selhávám, když si mám sepisovat seznamy nějakých pozitivních věcí, co se mi staly, a to je asi něco, co bych se měla naučit.
Zlobení obrázkové jsem taky nenašla, Anchor to naštěstí s obrázky nepřehání a například u memečkových ilustrací samozřejmě autora nepožadujeme, to je zbytečné. Očko tedy mhouřím jen snad u zdejší kresbičky a pak u toho avatárku s perem, který se vyskytuje snad u většiny článků a tam by tedy podle mě zdroj být měl.
Tohle je zajímavý článek, jen tak mimochodem - ale není to zbytečné, když existuje Archiv?
Jinak k tomu nemám nic a věřím, že ty dva detaily dořešíme záhy, takže se nebojím říct z fleku ANO. Doufám, že alespoň kapku toho optimismu přinese Anchor s sebou mezi nás, a že si odtud zase naoplátku odnese kapku inspirace pro svůj blog :)

Zdeňka M.: Co dodat po obsáhlém zhodnocení od M.? Blog mě zaujal na první pohled a velice ráda si budu postupně pročítat všechny články, které mají skvělý obsah i úpravu. Navíc Anchor dokazuje, že to jde i bez ukradnutých obrázků ( i když u toho avatárku s perem by zdroj být měl). Proč by se nemohl ponechat jen text článku, bez zbytečných ilustrací. Není to mnohem přehlednější a hezčí? Tenhle blog budu určitě pravidelně navštěvovat. Za sebe tedy říkám ANO.


Na viděnou příště!
Zdeňka a M.

13 komentářů:

  1. Děkuju moc! *rozplývá se nad komentáři a zároveň sakruje, že jí nejde její nadšení lépe vyjádřit****K M.:No vidíš to, a kámošky do mě šily, jak se ten design vůbec nezměnil - ale ony si rády dělají takovou srandu, protože ví, že mě tím aspoň trochu naštvou , z čehož evidentně mají radost! Kresbička tam nemá zdroj, protože jsem ji vytvořila osobně! Jestli se ti líbí, další mé tabletové pokusy o ilustraci najdeš například v těchto dvou článcích:
    http://anchorin.blog.cz/1501/detoxikacni-radikalove-a-dalsi-nebezpecne-existence-podobneho-druhu
    http://anchorin.blog.cz/1404/kdyz-se-do-neceho-zazeruKdyž už jsem u toho vypisování mých pokusů o obrazový doprovod článků, nesmím zapomenout na (tentokrát mimochodem ve slavném opovrhovaném Malování vytvořenou + podle toho také vypadající ) karikaturu Standy ve článku s návodem, jak se přes něj co nejdřív dostat do Autorského klubu:
    http://anchorin.blog.cz/1408/jak-na-standu-aneb-do-ak-co-nejdriv
    a na tradiční technikou vytvořené ilustrace v tomto článku:
    http://anchorin.blog.cz/1505/dvoulete-vyroci-co-jsem-vybasnila-na-aprila-o-pulnoci Ale teď k tomu avataru - neboj, odkaz na zdroj na blogu najdeš - v rubrice Designy v článku Designy blogu:
    http://anchorin.blog.cz/1309/designy-blogu
    - no jo no, je to trochu schovaný - mám to nějak zlepšit, napsat do zápatí? Bacha, chybí ti v článku odkaz, ale podle dostupných indicií se domnívám, že hovoříš o Soupisu článků - nějakému vybíravému lenochodovi + mně pro potěchu oka seznam všech dosud publikovaných článků snad poslouží ***Ke Zdeňce M.:To jsem moc ráda, že tě zaujal na první pohled a že se můžu těšit ze získání nového čtenáře! ***Ještě jednou děkuju! No a děkuju samozřejmě i Vlastě za uvítání - [1]:!

    OdpovědětVymazat
  2. [2]: Díky za rychlou reakci :)
    Ten zdroj avataru je skutečně trochu schovaný, ale asi kdybych víc přemýšlela, došlo by mi to Osobně dávám takové věci, co používám hodně nebo jsou hodně vidět, radši do zápatí, protože kdo to vyloženě hledá, to tam najde snáz. Ale mně to takhle osvětlené stačí :)Jo, tím seznamem jsem myslela ten "archiv", nevím, proč mi ten odkaz zmizel. Je to takové příjemnější na čtení, to zase jo, a pokud pro to máš využití, tak proč ne Ještě jednou dík a vítej! ;) Proto jsem neměla problém dát rovnou Ano, věděla jsem, že rychle zareaguješ ;)

    OdpovědětVymazat
  3. [3]: Rádo se stalo!
    To neřeš, mně to kolikrát taky nesepne Super! Rádo se stalo a děkuju za uvítání! Juchů, jsem poctěna, že se těším takové důvěře! Však co mám dělat jiného, když se blog stal mou největší zálibou! Teda popravdě docela závislostí

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji milé M. i Zdeňce za názor na můj blog. Napsala jsem mail Maglaiz a považuji tím vše za vyřešné. Děkuji vám.

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Super, Maglaiz zprávu předala a je to vyřízeno ;) Článek doplněn o edit s novým verdiktem.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: m., prosím, oprav ty odkazy na můj blog v tomto článku + v seznamu členů + v seznamu, kde se píše, kolik má kdo bludišťáků atd!

    OdpovědětVymazat
  7. Na otázky zde uveřejněné je slušnost  odpovědět, a tak tak činím, když mám po příchodu z práce chvilku čas...Nejdřív bych ale byla ráda, kdyby sis přečetla rozhovor se mnou na Srdci blogu.
    http://blog.blog.cz/1512/rozhovor-sugr
    pak ti určitě bude jasné, že nějaké soukromí ze mě nedostaneš ani kdyby Čert na koze jezdil!
    Jsem prostě taková - svá - a nikdy to nehodlám měnit.
    ale k věci:
    - Motto není mé, darovala mi ho jedna slovenská blogerka
    - odběr novinek po mě žádali blogeři mailem, proto tam je na jejich přání
    Nemám Facebook a I don´t speak English. Vidíš, další výjimečnosti mé osoby i blogu, že jsem jediná?
    - hodně krátký článek
    ** byl jen jeden, byl převzat jak jsem napsala a svým způsobem jsem zkusila zda probudím své poéty ze snění a budou u mne číst i tuto formu příspěvku.
    - entry mezi obrázkem a textem
    **mi takto vyhovují
    - entry mezi obrázkem a komentáři
    ** to se skutečně ptáš vážně proč je tam tak velký odstup??
    Ráda vysvětlím.
    Když jsou komentáře nalepené hned pod mojí fotku a básnička je zaměřená poeticky - hodně mi vadí, že tam jsou pod ní 3 reklamy seznamu - vždy zcela, ale zcela nevhodné nejen k textu, ale i k fotografii. Už jasné?
    - neznalost mého světa
    ** zůstane nejen pro Tebe - ale odpovím ti - ta fotka, na kterou se ptáš, nejsem já.
    No a následuje vysvětlení k následujícím fotkám, které jsi chtěla:
    - zde přítomné miminko
    ** je naše, vlastní, krásné viď?
    - tady ta pěkná paní
    ** je z darovaného rámečku na fotografie zakoupeného v obchodě, kus papíru a na něm tahle paní,
    žádná autorská práva, tak jsem si jí vyfotila.
    - tahle fotka co ti příjde jako z nějaké reklamy
    ** je vyfocený mnou kousek vozu metra, když jedu do práce, ano, takhle byl vůz metra v Praze jeden čas vyzdoben
    - ta co ti připadá přefocená z magazínu
    ** vyfotila jsem si kolem mne jedoucí dodávku, vzadu na dveřích měla tento obrázek
    - orientálně upravená paní
    ** vyfotila jsem si jí v autobuse, seděla naproti mě a spala, upravila jsem jí v Picasu, líbilo se mi to
    - sůvičky nemají vodoznak
    ** můžeš se přesvědčit osobně, vezmu tě do obchodu kde je prodávají.Vyfotila jsem je v prodejně v Praze, na polici kde vidíš co není, vodoznak tam skutečně nebyl!
    Své fotky na svůj blog upravuji v programu Picaso a pokud se ti zdá, že porušuju nějaká pravidla,prosím o info - budu ráda a napravím to.Nikdy jsem nedala na svůj blog fotky cizí, či převzaté a pokud by se tak stalo, uvedla bych zdroj, tak jako jsem to uvedla u článku, kde jsem použila fotku k mé básni, kterou mi daroval Drak - blog Paví oko.Tak..., těším se zase já na vaši odpověď, zda už mým fotkám trošku rozumíte a pokud to s nimi neumím a dělám to špatně, prosím napište - ráda se nechám poučit.A protože M. se přiznala, že "rýpe", já si nerýpnu, ale jen se zeptám zda by líp neznělo pro uši, kdybyste napsaly "udrž si v sobě duši snílka", než "udrž si v sobě snílčí duši?" Nevím proč, ale příjde mi to jako "smírčí, šnečí, čičí."  )

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Já jsem dostala od Maglaiz echo, že je to interně vyřízené přes ní, že se za tebe zaručuje a že je všechno v pořádku, takže jsem to tak vzala a detailní rozbor ani nepotřebovala ;) Přesto díky, že sis tu práci dala, někdo by mohl být zvídavější a mohlo by to ho zajímat. Alespoň je tak vidět, že nikomu nenadržujeme a že je ten pozitivní verdikt nakonec odůvodněný.O sovičkách mě přesvědčovat nemusíš, říkám, to já se jen tak rýpavě ptám Občas mají lidi plno takových podezřelých věcí, a když jich většinu nejsou schopni vysvětlit, tak v ně ztrácím důvěru. To ale samozřejmě není tvůj případ, ale jak říkám, k tomu mi stačilo Maglaizino slovo ;)Porušování žádných pravidel úpravami nevidím, ale uznej, že nemůžeme z prvního pohledu na tvůj blog vědět, a že bylo třeba se zeptat. U profesionálně vypadajících fotek nebo fotek, co působí odněkud přefoceně, je to zkrátka vždycky sporné a je třeba to dovysvětlit, jen abychom věděli.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Hotovo! Prosímtě ať se propadnu, jestli rozumím tomu, jak se to stalo. Ani nemůžu říct, že by to bylo mou vlastní nepozorností, protože ten seznam má na starosti Maglaiz. Každopádně promiň

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: Děkuju, to je v pořádku!

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Milá m.,
    mám ráda pořádek a jasno, proto jsem to sem napsala, tobě se něco nelíbilo, tak jsem to osvětlila - nic víc v tom není.
    Jsem bohužel taková poctivka, která vždy vše dodržuje tak jak se má, a vždy za to dostane tak zvaně po hubě. Viz - vyhození z Autorského klubu Blogu cz., bez jediného slůvka zdůvodnění! To jsem tedy skutečně nečekala!   
    Za dodržování všech pravidel - šup ven!
    To je spravedlnost?

    OdpovědětVymazat
  12. [12]: AK není o spravedlnosti už několik let, bohužel. Proto už ho ani radši moc neřeším, tam je to pasé. Kde se není koho dovolat a vede to ten, kdo to vede, tam není moc co řešit. Jedině se zařídit jinak a jít jinam. A doufat, že to třeba jednou zase dostane do rukou někdo normální.

    OdpovědětVymazat