16. února 2016

Principia - Líhnutí

Drazí Snílkové,

přichází velká chvíle! Po dlouhodobém pozorování (zaplaceném spoustou spálenin a propáleného šatstva) jsme konečně odhalili jedno z pečlivě střežených dračích tajemství. Jste zvědaví? Buďte!

Přichází totiž čas líhnutí!




Už před delší dobou se rojily dotazy, k čemu vám budou ukořistěná bonusová vajíčka. Taková skořípka sice vypadá pěkně, ale... Je to křehké. Nestabilní. A proč se o to vlastně starat? Odpověď je jednoduchá - bez vlastního vajíčka nikdy nezaložíte kolonii.

Jenže jak ty malé potvůrky přimět k vylíhnutí? Právě po tomhle pátral tým nejodvážnějších knihovníků posledního půl roku. Tentokrát nestačilo jen poslouchat pod hnízdy. Ne. Museli se vypravit do neprobádaných hlubin knihovny. Až tam, kde snění ztrácí svoje kontury.

A odtud přinesli velmi nečekanou informaci. Právě teď, kdy teploty nezřídka klesají pod bod mrazu, přicházejí na svět dračí maličtí. Neb zima pro ně není časem koulovaček a stavění sněhuláků, ale především doba dlouhých večerů a vyprávění příběhů. Hovorů o knížkách a o autorech. A právě to ty malé uličníky přesvědčí, aby se odhodlali proklovnout svou skořápku.

Jak už znalí Snílkové vědí, draci se houfují podle svých sympatií ke konkrétním autorům. A naši odvážní hledači vykoumali, že dráče neopustí bezpečí vajíčka dříve, než najde svého oblíbence. Ale kdo mu ho představí?


Vím jistě, že už tušíte.


Snílci, kteří dosud žádné vajíčko neukořistili, však nemusí házet flintu do žita. Kolonii sice (zatím) nezaloží, ale mohou k sobě přilákat některého z nově vylíhnutých divokých dráčků. Takže se i vy můžete s chutí pustit do díla. A co od vás draci očekávají?

Chtějí poznat další spisovatele. A je jen na vás, jakým způsobem jim je představíte. Složíte oslavnou báseň? Namalujete portrét? Napíšete povídku odkazující na jeho (či její) nejvelkolepější dílo? Napíšete hlavní postavě dopis? Vyzpovídáte někoho? Ušijete plyšáka? Vymyslíte kvíz? Kreativitě se meze nekladou.

Jen prosím nezapomeňte, že draci se chtějí seznámit s autorem. Bylo by tedy milé, kdyby o něm ve vašem "budícím" příspěvku našli alespoň pár větiček. Samozřejmě netouží po tisíckrát kopírovaném životopisu z wikipedie. Ale co třeba pár zajímavostí? Špíčků? To by bylo pěkné, ne?

Bohužel nám do konce zimy už nezbývá příliš času. Draci sice nehledí na počasí (takže ne, nebudete muset sledovat teploměry, jestli není příliš teplo), ale s nástupem jara jejich životy začnou směřovat k trochu jiným otázkám, než je klubání. Na své příspěvky (formou komentáře s odkazem) tedy máte čas do začátku prvního jarního dne.

A k označení článků můžete klidně použít tuto ikonku:

Autorka fotky: Dragilia (musím se pochlubit, no)

Tak hodně štěstí a nápaditých řešení!
Dragilia

9 komentářů:

  1. Ty jo, to se mi přímo hodí do karet! Určitě budu vyprávět minimálně jednou, to by byla škoda, kdyby dráčci nevěděli o některých skvělých autorech.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak svým způsobem jsem už dala do placu několik zajímavostí a souvislostí v rámci své hádanky (měla by přijít už někdy brzy, ne? ), ale asi klidně napíši i něco nového, divadelní svět je nevyčerpatelný. :)

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Nejenom draci, i já se ráda podívám. [2]: Ano, právě teď na konci února. A jsem ráda, že máš stále dost inspirace.

    OdpovědětVymazat
  4. jeee to zní fakt zajímavě :) to se do nějaké té formičky psaní určitě pustím taky A výsledky minulého hledání bude asi v příštím vydání že? :)

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Nu, doufám, že nebudu muset psát každému dráčeti zvlášť, bonusových vajíček mám mnoho a energie na psaní tolik ne.

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Přesně tak. Přeci nemohu ukrátit Snílky o týden, kdy ještě mohou hádat. [5]: Mno, to záleží na tom, jak vybíravá máš dráčata. Ale čím víc toho napíšeš, tím líp.

    OdpovědětVymazat
  7. Posílám na mail, do mého blogu se mi to nehodí ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Sakra, škoda, první jarní den už jsem prošvihla...   
    Musím zase začít být aktivnější...

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Nabídka byla pro tři nejrychlejší prodloužena. Sice už "jen" o draka, ale to bys ještě stihla.

    OdpovědětVymazat