23. února 2016

Principia - Dvacátá dračí výprava

Zdravím všechna snivá stvoření,

přichází na řadu už tradiční hádanky k (za/pře)hřívání mozků. Jste připraveni? Pojedeme z kopce!

Minulá hádanka byla značně zapeklitá. A jen s drobtem nápověd. Ale i tak se našly odvážné hledačky, které ji rozluštily. Fanfáry zaznějí pro:

Holoubka a Teu

Dračí rada se navíc rozhodla udělit jedno neplánované bonusové vajíčko. Obtížný rébus byl totiž v jednom případě rozlousknut dokonce ještě před přidáním dodatečné nápovědy. Vajíčko za rychlé reakce a bystrou hlavu dostává:

Holoubek



A jaképak odpovědi chtěli draci slyšet? Záhadnou knihou byl životopis známé autorky knih pro děti - Astrid Lindgrenové - nesoucí název Fran Astrid till Lindgren (neboli Od Astrid do Lindgren). Jejím autorem je pak Kurt Peter Larsen.
Takhle za sebou napsané se to ani nezdá nijak těžké, což? Ale věřte, tohle dráče zadarmo rozhodně nebylo.

Ale už bych měla přestat povídat. Dnes jsem totiž (opět) byla zastoupena a do plamenů nemusela sama. Místo mě se dnešních indicií ujala Holoubek. Takže předávám slovo právě jí.

"Dnes to bude trochu zamotané a hodně divadelní!"
  • Hledáme žijícího scénáristu, dramatika, překladatele, režiséra, atd.
  • Narodil se na portugalském souostroví, ale podle jeho jména a jazyka, kterým píše a do kterého překládá, byste to nejspíš nepoznali.
  • Nejvíce proslul adaptací jedné známé novely - dle jeho scénáře byl natočen v r. 1988 film a on za něj získal jedno z nejprestižnějších filmových ocenění. Ještě jednou se mu povedlo k němu přiblížit, ale tentokrát zůstal pouze u nominace.
  • Napsal 10 vlastních divadelních her. První pochází z r. 1964, poslední z r. 2012. Na svědomí má i několik libret k muzikálům.
  • Jedna z jeho divadelních her vypráví o zvláštním vztahu dvou prokletých básníků. V současnosti se tato hra hraje i v České republice, pouze v jednom divadle. Představitel hl. role za ni dokonce získal jedno z nejprestižnějších domácích divadelních ocenění a jeho herecký partner byl spolu s ním v širší nominaci. Není to zas tak dávno. :)
  • Dle této divadelní hry také vznikl film - a autor sám si v něm dokonce zahrál. Většinou se zmiňuje slavný představitel jedné z hlavních rolí, ale myslím, že to byste to měli až moc jednoduché. ;)
  • A když jsme u toho českého divadla - v onom divadle, jež jsem zmínil, se hrála i jeho adaptace prve zmíněného díla, za něž byl oceněn. A pokud byste se podívali do nedávného archivu (pár let zpět) našli byste tam také jednu hru, která s tímto autorem zdánlivě nemá nic společného, ale přesto se něco najde. Je to hra francouzské autorky pro 4 herce a tento umělec ji přeložil do svého jazyka, stejně jako několik dalších děl této dámy. Mimochodem podle této hry byl také natočen film. Režíroval ho slavný režisér s polským jménem. :)
Tak snad již vše potřebné víte a do odpovědí se příliš nezamotáte. :)

A co chtějí draci všechno slyšet?

  1. celé jméno hledaného autora
  2. autora původního díla, které náš hledaný umělec adaptoval a získal za něj ocenění + název onoho díla
  3. název hry o prokletých básnících a jméno herce, který za hl. roli v této inscenaci získal ocenění
  4. název a autorku posledně zmíněné hry
Holoubek
Jestli dobře počítám, je to celkem sedm věcí.


jméno Snílka
drak
dračí hnízdo
Bonusové vajíčko
Anna Eyre
2
-
-
Annika
7
1
1
Aerosol
2
-
1
Bels
1
-
-
Daletth
9
1
2
Holoubek
14
1
5
Charlie
3
1
-
KayW
3
-
Kely (Dori)
1
-
1
m. Phoenix
9
2
2
Maglaiz
5
-
-
Marja Virtanen
10
1
3
Pufflie
1
-
-
Tea
8
-
3
Veruce
1
-
-
Vivienne
1
-
-
Vlasta
2
-
-
Zdeňka M.
8
-
2


Nezavařte si mozky!
Dragilia
Ps: Knihovna je i nadále místem pro Vaši tvorbu. :-)

Pss: A momentálně se v ní draci nejen chytají, ale i líhnou!

Psss: Hledáme odvážné a nehořlavé snílky! Vydejte se do knihovny! Své získané indicie pak můžete posílat na klub.snilku@email.cz a v předmětu uveďte Principiae - draci. (Pro kontrolu prosím uvádějte i správné odpovědi. 0:-) )

1 komentář:

  1. Jedná se o spisovatele Christophera James Hamptona. Cenu získal Petr Mikeska za dílo Nebezpečné známostí. Divadelní hra o vztahu dvou prokletých francouzských básnících je Úplné zatmění, o které jsme se před maturitou bavili ve škole a do toho příběhu jsem se hodně vcítila a celý ten příběh si v hlavě sama představovala, jaké to v té době muselo být tohle tajit a zažívat ty psychické nátlaky, film jsem bohužel ještě neviděla, ale když mě kniha tak fascinovala zkusím film taky :) A hledala jsem tu francouzskou autorku a myslím že to byla Yasmina Rezy, ale nejsem si jistá.

    OdpovědětVymazat