31. ledna 2016

Kniha na únor - Stopařův průvodce Galaxií (Douglas Adams)

Zdravím Snílci,
Bibliotheca je tady stále pro vás, a tak si v únoru přečteme první díl série Stopařův průvodce Galaxií. Znáte ji? Už jste ji někdy četli? V komentářích můžete o knize diskutovat. A stejně jako minule, tak i tentokrát pro vás mám několik otázek na závěr, které jistě hravě zodpovíte.
Stopařův průvodce Galaxií (Douglas Adams)

Bláznivé sci-fi, kde pozemšťan v županu poznává vesmír. A jen tak mimoděk se tu možná dovíme tajemství života a vesmíru... Ale hlavně nikdy NEPROPADEJTE PANICE!


Vše začíná, když Arthur Dent brání v županu svůj dům před zbouráním, protože tím místem má vést dálniční obchvat. Jeho kamarád Ford Prefekt ho nakonec odvede do hospody s tím, že už je to stejně jedno, jelikož za pár minut bude Země zničena, má tudy povede mezigalaktická dálnice. Oba se před smrtí zachrání, když se Fordovi podaří stopnout vesmírnou loď prolétající kolem. Kapitán lodi však není příliš přátelský a po odrecitování básně je vyhodí do vzduchoprázdna vesmíru, kde je před smrtí zachrání loď Srdce ze zlata, kde se Arthur a Ford setkají s Zafodem Bíblbroxem, Trillian a robotem Marvinem. A tím teprve celé dobrodružství začíná. Arthura čeká nejedno nebezpečí a možná i smrt, naštěstí má své přátele a loď na pohon nepravděpodobnosti...

"Dá se mu vůbec věřit?" staral se.
"Já osobně bych mu důvěřoval až do konce světa," uklidňoval ho Ford.
"To znamená jak asi dlouho?"
"Asi tak dvanáct minut. Tak pojď honem, potřebuju se napít."
(str. 19)

Stopařův průvodce Galaxií původně vznikl jako rozhlasový seriál na pokračování, až pak ho autor zpracoval do knižní podoby - trilogie, která má však pět dílů. Dále byl převeden na televizní obrazovky jako seriál a dočkal se také filmového zpracování.


Zlehka se otřásl: "Jak jsme se sem dostali?"
"Chytili jsme stopa."
"Cože?" vyjekl Arthur. "Chceš snad říct, že jsme prostě zamávali a nějaká vyvalená zelená příšera vykoukla a řekla: ,Nazdar kluci, tak si naskočte, můžu vás vzít až k Basingstokeskýmu objezdu?´"
"No," potvrdil Ford, "až na to, že místo palce jsme zamávali elektronickým sub-eta signálem a ten objezd je šest světelných let odsud u Barnardovy hvězdy, jsi to víceméně vystihl."
"A co ta vyvalená příšera?"
"Je skutečně zelená."
(str. 39)

Pozemšťan Arthur Dent je vlastně po celou knihu hodně zmatený, protože Země byla zničena a on se ocitá ve vesmíru, kde je všechno jinak.
Ford Prefekt žil patnáct let na Zemi jako nezaměstnaný herec, ale ve skutečnosti to je mimozemšťan, který zkoumá vesmír pro encyklopedii Stopařův průvodce Galaxií.
Zadof Bíblbrox je vzdáleně příbuzný s Fordem a honí ho policie, nejen kvůli ukradení lodi Srdce ze zlata.
Trillian je krásná mimozemšťanka, která je s Zadofem na palubě Srdce ze zlata, když se nalodí Arthur a Ford. Můžete to znít velmi nepravděpodobně, ale všichni se už někdy setkali.
Robot Marvin je rozhodně nezapomenutelná osobnost, sice trochu víc depresivní, ale určitě zajímavá, která knize dodává trochu té vážnosti. :-)

"Tahle loď si mě taky hnusila," ukázal zkormouceně na policejní plavidlo.
"Tahle loď?" vyptával se Ford s náhlým zájmem. "Co se jí stalo? Nevíš náhodou?"
"Hnusila si mě, protože jsem se s ní dal do řeči."
"Do řeči?" Ford byl zvědavostí bez sebe. "Jak to myslíš, že ses s ní dal do řeči?"
"Jednoduše. Nudil jsem se, byl jsem depresivní, a tak jsem se napojil na její počítač. Dlouze jsme hovořili, a já mu vyložil svůj názor na vesmír," stěžoval si Marvin.
"A co se stalo potom?" pokračoval ve výslechu Ford.
"Spáchala sebevraždu," odpověděl Marvin a odpajdal k Srdce ze zlata.
(str. 143)

Když jsem se do téhle knížky pouštěla, tak jsem vlastně ani žádné očekávání neměla, ale musím říct, že mě mile překvapila a já se u ní skvěle pobavila. Chápu, proč Stopařův průvodce galaxií dnes patří mezi klasiku žánru sci-fi. Během čtení jsem se smála od začátku do konce. :-)

Kniha se čte velmi snadno a děj není nijak komplikovaný. Určitě každého čtenáře osloví vtipem a zábavou, protože během čtení narazíte na spoustu až groteskních situací, třeba když jsou Arthur a Ford vyhozeni do vesmíru a mají jen 30 vteřin života, ale loď je nabere ve 29. vteřině, takže jsou zachráněni a bez následků. Nebo když lodi Srdce ze zlata hrozí zničení, ale Arthur na poslední chvíli spustí nepravděpodobní pohon a obě střeli se promění v květináč petúnií a vorvaně.

"Jenže co se stalo se střelami?"
V zrcadlech uviděli úplně nový, šokující obraz.
"Vypadá to, jako by se proměnily v květináč petúnií a velmi překvapeně se tvářícího vorvaně..." řekl Ford pochybovačně.
"Při nepravděpodobnostním faktoru jedna ku osmi miliónům sedmi stům šedesáti tisícům sto dvaceti osmi," skočil jim do řeči Eddie, který se ovšem nezměnil ani trochu.
Zadof upřeně hleděl na Arthura.
"Uvážils to, Pozemšťane?" tázal se naléhavě.
"Ale... vždyť já jenom..." koktal Arthur.
"Tak to jsi uvažoval správně. Zapnout nepravděpodobnostní pohon bez předchozího aktivování zkušebních obrazovek... Zachránil jsi nám život, chlapče, víš to?"
"To nestojí za řeč..." bránil se Arthur.
"Vážně?" podivil se Zadof. "V tom případě už o tom nebudeme mluvit. Hej, počítači! Naveď nás na přistání."
"Ale..."
"Už jsem řekl, že o tom nebudeme mluvit."
(str. 92-93)

Původně jsem plánovala si přečíst jen tenhle díl, ale kniha mě natolik zaujala, že si určitě přečtu i zbytek série, protože mě navnadila... Arthur má v závěru hlad a tak nás čeká návštěva Restaurantu na konci vesmíru.

Kniha je vtipně zábavná a nikdy se u ní nebudete nudit, takže pokud hledáte něco utahující ze sci-fi, pak je Stopařův průvodce Galaxií pro vás to pravé.

Pár otázek na závěr:
1) Co je to "Stopařův průvodce po galaxii?"
2) Proč má mít každý vesmírný turista ručník?
3) Co je to Ručníkový den?
Mějte se krásně,
Zdeňka M.

P.S. Jste spokojeni s mým výběrem knih? Na příklad v březnu se můžete těšít na Dívka ve vlaku (Paula Hawkins). Máte nějakou svou oblíbenou knihu, kterou byste si chtěli přečíst společně se Snílky? Do komentářů můžete dávat návrhy na knihy měsíce. Určitě bych se jimi řídila, takže sem s nimi...

Žádné komentáře:

Okomentovat