1. prosince 2015

Bibliotheca

Drazí Snílci,

prosinec je tu a my bychom vám rádi dali předčasný dárek k Vánocům. Jelikož je v Klubu Snílků mnoho knihomolů a náruživých čtenářů, tak se nyní budete setkávat s novým oddělením naší knihovny obvykle v neděli.

Aby nedocházelo k záměně, tak Principia je knihovna, kde naleznete díla samotných Snílků, i když ta je již delší dobu mimo provoz, jelikož Snílci nic neposílají. Takže se jednou měsíčně vydáváte na dračí výpravy.

Zato Bibliotheca je určena všem milovníkům knih, je to místo, kde se každý měsíc bude konat čtenářský klub. Zadá se kniha a Snílci budou mít měsíc na to, aby ji přečetli a pod článkem se k ní vyjádřili. Diskuse je vítaná. Chápu, že každý čte něco jiného a všem se nemusíme trefit do vkusu, ale také to můžete brát jako možnost si přečíst knihu, po které byste normálně nesáhli.
Zároveň se můžete zapojit také s recenzemi na jakékoliv knihy, nebo sepsat seznam zajímavých knih s krátkým názorem jako doporučení pro členy klubu. Z recenzí a názorů bude vytvořen seznam snílkovské četby.



Prozatím se to tu teprve rozjíždí, takže omluvte případné nedostatky jako například banner samorost, co tak úplně neladí s těmi ostatními - náš dvorní designér je totiž bohužel vytížen, tak jsme museli zaimprovizovat a udělat to po svém. A pokud máte nějaké nápady, jak obohatit Bibliothecu, tak se s nimi rozhodně podělte. Rádi začleníme další aktivity do nové knihovny.

Prosinec již začal, a proto vyhlašuji na tento měsíc knihu Vánoční koleda od Charlese Dickense, kterou jistě seženete v každé městské knihovně, takže nebudete mít problém si ji obstarat. V něděli se o tomto díle trochu více rozepíšu, abyste se o něm něco dozvěděli, pokud jej neznáte.
A tak to do budoucna budeme dělat, že zadám knihu měsíce a bude sepsán článek o knize a autorovi. Tentokrát máme naspěch, takže knihu vyhlašuji už nyní.

Bibliotheca - aktivity:
  • Je zadána kniha měsíce, kterou si máte přečíst a diskutovat pod článkem o knize, samozřejmě můžete sepsat svůj rozsáhlejší názor. Na konci měsíce se pak všechny názory shrnou do jednoho článku.
  • Pokud znáte nějakou pěknou a zajímavou knihu, kterou by si měli Snílci přečíst, tak máte možnost zaslat nápady na knihy měsíce.
  • Můžete zasílat také recenze na jakékoliv přečtené knihy. Výběr nechám plně na vás.
  • Lze sepsat seznam zajímavých knih jako vaše doporučení pro ostatní Snílky.
  • Kniha vs. film - můžete zaslat porovnání knižní předlohy a jejího filmového zpracování.

Pokud byste se chtěli podělit o recenzi, svůj názor na knihu či cokoliv jiného, tak od toho je tady email klub.snilku@email.cz, do předmětu pište Bibliotheca.

Chápu, že obstarat si některé knihy je obtížnější, protože mohou být v knihovnách více půjčované, a tak budu dopředu na měsíc či dva zadávat názvy knih, takže se snad zapojíte v hojném počtu.

A protože Snílci jsou líná stvoření, kteří potřebují k činnosti motivaci, tak v neděli vyhlásím sběr či lov nějakých potvůrek, podrobnosti prozatím neprozradím, za něž bude čekat nějaká drobná odměna.

Tak to by jako úvod mohlo stačit, dotazy směřujte do komentářů, ráda vše dovysvětlím.
S pozdravem,
Zdeňka M.

Přehled knih měsíce:

prosinecVánoční koleda (Charles Dickens)
ledenMalý princ (Antoine de Saint-Exupéry)
únorStopařův průvodce galaxií (Douglas Adams)
březen
Dívka ve vlaku (Paula Hawkins)
duben
?

Vaše tvorba:

Názor na knihu
Zdeňka M.
??


4 komentáře:

  1. Tak tohle se mi líbí. Nechci nic slibovat co se týče aktivity, ale zkusím se zapojit. Knížek mám teď na čtení opravdu hodně, zároveň ale Vánoční koledu chci přečíst už dlouho. A seznamy a články o knížkách mám taky v plánu. Takže když se zadaří, všechno bude.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý nápad, mimochodem, čekala jsem, že s výberem knihy budu zklamaná, ale Dickens je Dickens a klasika je holt klasika... To abych honem mazala do knihovny

    OdpovědětVymazat
  3. Jůů to zní úžasně, skvělý nápad a určitě se pokusím se zapojit a jsem ráda, že bude i možnost vyjádřit se nebo-li doporučit knihy, které jsem četla a zamilovala jsem se do ně :)

    OdpovědětVymazat