6. prosince 2015

Kniha na prosinec – Vánoční koleda (Charles Dickens)

Zdravím Snílci,
minule jsem vám představila naší novou knihovnu Bibliothecu a vyhlásila knihu na měsíc prosinec. Nyní si o ní něco řekneme, vy se můžete pustit do čtení a v komentářích o četbě diskutovat. Všechny názory na knihu jsou vítány.

Vánoční koleda (Charles Dickens)


Tato povídka poprvé vyšla v roce 1843, její plný anglický název je "A Christmas Carol. In Prose. Being A Ghost Story of Christmas" a dnes už rozhodně patří ke klasické literatuře, stejně jako další knihy od Charlese Dickense.

Vánoční koleda se na první pohled tváří jako dobová duchařská povídka, jenž byly v té době velmi oblíbené, ale liší se od nich ironickým humorem. Charles Dickens se tu pouští do kritiky společnosti, kde byly velké rozdíly mezi vrstvami obyvatelstva, a s nadhledem poukazuje nuzné podmínky života chudých lidí, kteří přestože neměli nic, tak dokázali být šťastní a užít si kouzlo Vánoc. Kdežto bohatí lidé si hleděli jen svých peněz. A přesto v povídce autor vyjadřuje svou až naivní víru v to, že se zlo může napravit, o čemž vypovídá závěr příběhu.

Hlavní postavou je pan Ebenezer Scrooge (Vydřigroš), který nemá rád Vánoce. No, on nemá rád nikoho a hlavně chudí lidé se mu příčí, jelikož je toho názoru, že si za svou chudobu mohou sami, tak proč by se o to měl starat on. Prostě je to hrozný lakomec, který nejraději přepočítává své peníze a na všechny lidi je nepříjemný, bručounský, až zlý.

Vše začíná večer na Štědrý den, kdy se Vydřigrošovi zjeví duch jeho obchodního partnera Jacoba Marleyho (zrovna uběhlo sedm let od jeho smrti) a snaží se Vydřigroše přesvědčit, aby změnil svůj přístup k životu, jinak bude po smrti trpět stejně jako on a navždy si ponese těžká pouta jeho hrabivosti. Vydřigroš však uvažuje racionálně, přestože jej zjevení ducha hodně vyděsilo, tak si nemyslí, že by ho něco mohlo ohrozit. On je přece vážený pan Vydřigroš. Vše se změní, když ho navštíví tři vánoční duchové. "Duch minulých Vánoc" mu ukáže dobu jeho dětství a mládí. "Duch současných Vánoc" ho vezme na tři místa (do obchodu plného radostných lidí, na rodinnou oslavu Vydřigrošova chudého písaře, který má nemocného syna a k rodině bez domova, jenž se choulí okolo ohně). "Duch budoucích Vánoc" je nejděsivější a Vidřigrošovi vyjeví strašnou vizi budoucnosti, pokud se nepoučí z toho, co viděl, tak to s ním špatně skončí…

A jak to nakonec s Vidřigrošem dopadne? Změní se, nebo ho už nic nemůže zachránit? To už si raději přečtěte.

(pan Scrooge by Anton Pieck)

Knihu jsem poprvé četla někdy v dětství a přiznám se, že jsem z ní měla noční můry. A tak je na čase si jí přečíst znovu a vychutnat si Vánoční koledu do poslední stránky.

Vánoční koleda ani po takové době od prvního vydání neztratila na popularitě a dočkala se mnoha zpracování či převyprávění. Můžete jí najít ve filmech, muzikálech, divadlech, dokonce i jako operu.
Za zmínku stojí také připomenout vánoční speciál seriálu Doctora Who s názvem A Christmas Carol, kde je Vánoční koleda sice dost přitažená za vlasy (prostě Doctor), ale základ příběhu zůstává stejný. :-)

Charles Dickens napsal celkem tři vánoční povídky - Vánoční koleda, Zvonky a Cvrček na krbu, všechny můžete najít společně v knize Vánoční povídky (Albatros, 1984) - překlad Emanuela a Emanuel Tilschovi.

Kdo si Vánoční koledu přečte? Já určitě ano. Své dojmy a názory směřujte do komentářů pod tímto článkem, nebo může sepsat delší počin (recenzi či něco obdobného) a zaslat na klub.snilku@email.cz. Na začátku ledna si všechno shrneme v článku, tak se nebojte zapojit do diskuse.

Dále se můžete podělit o recenzi a názor na jakoukoliv knihu, srovnání kniha vs. film, seznam zajímavých knih či cokoliv jiného, tak od toho je tady email klub.snilku@email.cz, do předmětu pište Bibliotheca.

Mějte se krásně,
Zdeňka M.

5 komentářů:

  1. Já Vánoční koledu nečetla, ale pamatuji si, že jsme jednou četli a rozebírali na angličtině v podstatě převyprávěnou verzi. Jo, bylo to strašidelný. Ale jazykově zajímavý. Myslím, že jsem se tehdy konečně naučila slovo sklep.
    Pokud to seženu, pokusím se přečíst si to. Doma Vánoční koledu nemáme a kupovat si ji teď asi nebudu, protože vánoční výdaje mě úplně vyšťavily.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem si dneska knížku půjčila v knihovně v angličtině i s cédéčkem.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Na čtení v AJ bych si asi netroufla, tak přeji příjemné počtení. Já se do Vánoční koledu pustím tento nebo příští týden, také ji mám vypůjčenou z knihovny.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Je to zjednodušená verze.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem knihu přečetla na Štědrý den. Četla se moc dobře, ten příběh by se vlastně dal interpretovat v každé době a do téhle se navíc skvěle hodí - Vánoce nejsou o penězích, ale o dobré náladě, o otevřenosti a vzájemné pomoci, nebo by měly být. Jsem ráda, že jsem se ke knížce, byť ve zjednodušené verzi, díky tomuhle projektu dokopala, konečně. Kdoví, jak dlouho bych to jinak ještě odkládala.

    OdpovědětVymazat