28. února 2015

Iluze pro Alexandra

Nejrelativnější běžec na světě


Z otvoru v palubě na zádi vylít hasák a s dutým cinknutím dopadl na dřevo. Za ním dopadla ta nejhrubější, nejkrutější a fuj nejvošklivější nadávka, jakou kdy moh svět uslyšet. Okolo díry se náhle srotil celý dav - vlastně ne dav, neb to je číslo neurčité a přitom rozlehlé a nebeská bárka nebyla nafukovací, anóbrž dřevěná s občasným železným kouskem, tudíž se zcela vylučuje, aby něco určitého mohlo obsahovat neurčitost, to dá rozum - tak tedy celá posádka - ta taky vlastně ne, přece jen kormidelník musel zůstat u kormidla, neb jinak by se mohla vzducholoď ještě více ztratit než dosud, což by bylo zcela kontraproduktivní k tomu, o což se již delší čas veškeré osazenstvo snaží, ergo kormidelník pouze kroutil krkem snaže se napodobiti sovu - takže tedy celá posádka bez kroutícího se kormidelníka obklíčila kulatou mezeru v prknech. Tomu se říká jazyk! Kam se hrabe němčina se svou Pünktlichkeit, Präzision a Genauigkeit! Hle můžeme říci, že člověk lže, ale taky to můžeme říci kulantnějc, že říká nepravdu. A to si tak člověk říká, že víc už se s tím nedá dělat a hle, přijde tiskový mluvčí a pronese: "Pokud bychom přistoupili v této věci subjektivním hlediskem k dané věci, pak se nám pod vlivem různých faktorů může jevit daná věc v mlze. Pokud bychom přistoupili v této věci objektivním hlediskem k dané věci, pak dojdeme k názoru, že subjektivní hledisko je v tomto případě daleko vhodnějším prostředkem nazírání na danou věc."
A pak se divte, že to nikam nevede.

Ohó!
Máme dnes pátek, všech bláznů, šašků i jiných mudrců svátek, leč již ticho jsem, neb bych příliš vyzradila odpověď na dnešní hádanku. Raději se pojďme ponořit do zvláštních časů a míst, v nichž Časopar, jak skromně jsem pojmenovala onen hýbající se, vrzající a prazvláštně vyhlížející stroj, určuje běh oné nicoty, jež nás pod rouškou neviditelnosti olupuje o vše. A kdo že je ten největší ze všech lapků? Ten nepolapitelný?


Sedmá minuta vám udělá jasno.



Ale nechme běžet tento Časopar.

Autor: Dmitriy Filippov; zdroj

Jsem velice šťastná, že jste nezanevřeli na Imaginarius a alespoň dvě dobré duše se rozhodly sepsat svou povídku. Proto děvčata, Daletth a Zdeničko, nezískáváte jen slíbených 7 bludišťáků, ale i 5 limo jako bonus za věrnost a odvahu za týden sepsat povídku o téměř 10 000 znacích.


Kdožpak by věděl a leccos pověděl o muži, jenž se o obsah měšce se zlodějem rozdělil, aby měli oba klidného spaní? Nabízím za tyto zprávy tolik lima, kolik stříbrných grošů onen muž každou sobotu dostával od svého pána a vládce. Zdalipak budeš znát jméno pána a vládce i čas, v němž se vyskytli? S rozvahou na to jdi a pátrej, ať neskončíš v pyt... neslavně.


Prosím všechny lovce, aby si srovnali své záznamy o přidělených limech a bludišťácích s tabulkou výše. Děkuji.

Taktéž bych prosila DRAGILII a DALETTH, aby se mi ozvaly na FB, případně e-mail, za účelem dořešení způsobu vyplacení první odměny. TÍMTO JIM TAKÉ GRATULUJI K DOSAŽENÍ PRVNÍHO STUPNĚ LOVECKÉHO ŘEMESLA, ZVANÉHO UŠÁK.



Dnes se musím více než pochválit, jelikož se mi podařilo nalézti hudbu přímo padnoucí k obrázku. Obé ve mně vyvolává takový ten příjemný pocit až nábožné bázně. A jak to máte vy?

Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:

Jsme na konci? Už? Nu, co se dá dělat. Tak tedy pac a pěstí, jak hovoří klasik.


Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

3 komentáře:

  1. Tak dneska je to se mnou bída... Myslela jsem si, že zloděj je Čas..., ale se zbytkem si neporadím Je mi jasné, že to ve  výsledku bude něco strašně snadného, ale já jsem skončila příslovečně neslavně.

    OdpovědětVymazat
  2. Nápověda: Muž, jehož jméno hledáte jest královským šaškem, historickou osobou, a jeho jméno zní stejně jako jméno titěrného hošíka menšího než palec dospělého muže, jenž spal pod ochranou čaroděje Merlina a byl i ve službách Artušových.Pokud ještě nesvítá, pak věz, že šašek ten...
    údajně od Pálče pocházel.Však již mlčím nápovědy bylo dosti.
    Za pár hodin přijdou hosti.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já našla po dlouhéém hledání a brouzdání tohle Jestli se teď ztrapním, tak se velmi omlouvám za chybné informace Mělo by se jednat o krále Jiřího z Poděbrad a jeho šašek bratr Jan Paleček. (1458 – 1471),,Paleček býval při penězích, protože mu král dával každou sobotu patnáct bílých haléřů. Nosíval ty peníze v měšečku na pasu a rozdával těm, kteří měli dětí mnoho a statku málo. Jednou vyšel ven a přenocoval v krčmě. Tu však byl také jeden zlosyn, kterýž na to myslil, aby Palečkovi uřezal od pasu měšec, až bude spáti. Paleček však byl chytrý a opatrný a to zpozoroval, že zlosyn nespí a jen dělá, jako by spal. Když to tak přes půlnoc vydržel, vstal a rozkázal zlosynovi, aby rozsvítil, že mu dá na pivo. Když pak ten rozsvítil, Paleček vysypal peníze, a udělav dvě hromádky po půl osmu bílém, řekl: "Milý bratře, rozumím tomu, že nespíš, chtě můj měšec uřezati, a já také bdím, abys to neudělal, a tak sobě oba hlavy trápíme. A protože vezmi raději polovici hned, a dadouce sobě pokoj, spěme. A ještě ti poradím, abys toho řemesla nechal, sice visneš."

    OdpovědětVymazat