27. února 2015

Kontrola dvacátá sedmá

Snílci, snílčice, snílčata! Nelezte na skálu, která je špičatá...

Máme tu únorovou kontrolu neplechy a je třeba říct, že zlobíte! No, vy ne. Vy, kdo tohle čtete, nás nezlobíte, protože vy si sem chodíte tyhle věci číst. Bohužel jsou ale také tací, kteří se do takového blogerského klubu přihlásí bez zájmu sledovat jeho dění a respektovat jeho pravidla. S tím se holt nedá nic jiného dělat, než se proti tomu vyhranit a říct NE. A když kopačky, tak pro všechny...

Ale ne, kdepak. Pro všechny ne. Poctiví snílci a zájemci o pěstování skutečné prosperující komunity jsou u nás vždycky vítáni. A k tomu jedna poznámka - při náhodných kontrolách po zkušenostech předešlých počítám s tím, že si to leckdo ani nepřečte, proto pokud máte pocit, že jsme se vaším blogem nebabrali dostatečně a toužíte po zevrubnější zpětné vazbě, nebojte se nám napsat! Dobrovolníky samozřejmě drbeme mnohem důkladněji (ale také s mnohem větší láskou a respektem, protože jít takhle s kůží na trh si zaslouží samo o sobě obdiv a uznání). To jen tak na vysvětlenou. A teď už jdeme na ty hříšnice.



1) Sedmikráska/Elnessa - http://sedmikraskova.blogspot.cz - VENKU
M.: Měla možnost se ozvat, neozvala se. NE.
Dorka Jeseňská: Občas mi napadá jedna otázka. Od čoho tu vlastne sme, keď poniektorí majú naše verdikty evidentne na saláme? Toto je už tretie Repetitio, v ktorom si sa objavila, no snaha o zmenu nulová. Bez diskusie. NIE.

2) Labanda - labandasjana.blog.cz - NE - vyloučena anketou
M.: Hlas komunity promluvil. NE.
Dorka Jeseňská: Vyzerá to tak, že si snílkov nepresvedčila aj keď šanca na to bola. Tak teda NIE.

3) Destel - dark-fairytails.blog.cz - NE
M.: Překročena tříměsíční hranice neaktivity. Bohužel. NE.
Dorka Jeseňská: Tu snáď nie je čo riešiť. Ak sa letargia pominie, môžeš opäť skúsiť svoje šťastie zaslaním prihlášky. NIE.

4) Gabriela a Shis - fabula-ficta.blog.cz - NE
M.: Žádná reakce na připomínky, stále neozdrojované bannery povídek. U mě NE.
Dorka Jeseňská: Šancu ste mali aj vy a ako ste s ňou naložili ovplyvnilo aj naše verdikty. V tomto prípade je otázne, či ste si veci vytknuté v predošlom Repetitiu vôbec vzali k srdcu, čo ma ďalej privádza k otázke o vašom nadhľade v klubovom dianí. Dnes to bude NIE.

5) Lanevra - black-lana.webnode.cz - NE
M.: Žádná reakce na přípomínky. Neozdrojované obrázky sice zmizely ze sloupku, v záhlaví povídek jsou ale stále používány bannery cizí tvorby, kde nejen, že není uveden autor, navíc je to ještě označeno jménem Lanevřiných stránek, které ke všemu už od hlavičky hlásají, že jde o originální tvorbu. Po návštěvě jejího D/A profilu mám za to, že se o její tvorbu nejedná, a neozvala se s tím, že by to bylo jinak. Nikde na stránkách jsem nedohledala odkazy na autory bannerů. Takže to s tou originální tvorbou je poněkud zavádějící a dle mého názoru značně lživé. Podle mě jasné porušení AZ a podmínek členství v našem klubu jakbysmet. NE.
Dorka Jeseňská: Za autorskosť rozhodne nepokladám odstránenie vytýkaných vecí z menu. Zdá sa mi, že v tomto zmysle si nás zle pochopila. Tu ide minimálne(!!!) o uvádzanie zdrojov. Tebe by sa páčilo, keby som si niečo z tvojej ff tvorby drzo privlastnila a následne ho na svojom blogu vydávala za svoj? Pouvažuj o tom. Žiaľ dnes sa asi zase ukáže, že život je krutý a my tiež, no je snáď prirodzené, že ak je bloger členom nejakého klubu, tak ostatným členom aj nečlenom ide príkladom.
Okrem toho ma neuchvátila ani vedomosť, že o tvojom sťahovaní na doménu wordpress som sa dozvedela z jedného komentára na bočnom paneli. No neviem ako ty, ale podľa mňa sa patrí dať vedieť klubu o sťahovaní. Tento krát a definitívne (keďže šancu si mala) NIE. Pozn. M.: Vidíš, tak toho jsem si ani nevšimla...

6) ScarletWitch - brumbalovaarmada.blog.cz - NE
M.: Od listopadu neaktivní. A ani jinak se nic nezměnilo, jen jeden minule vytčený štěkočlánek zmizel, a to je málo. NE.
Dorka Jeseňská: Tu sú moje dojmy rovnaké ako pri prvom hodnotenom blogu. Nulový záujem z tvojej strany, rovná sa nulový záujem z tej mojej. Zmena žiadna. Rubrika zostala v stave nezmenenom (rovnako krátke články spornej kvality) a aktivita je taktiež dosť biedna. Rozhodne NIE.

M.: Žádná změna. Ani náprava chyb designu, ani ozdrojování obrázků. Milé děvče, bannery ve sloupku mohou říkat, co chceš, ale takto autorský blog nevypadá. Komunita mi výsledkem ankety 4:3 dala za pravdu. NE.
Dorka Jeseňská: Čosi vo mne verilo, že si vytknuté veci vezmeš k srdcu. Nestalo sa, čo ma sklamalo. Takto budem musieť byť zlá. NIE.

8) Sasha - wibbly-wobbly.blog.cz - NE
M.: Nulová reakce na připomínky a dotazy. Jsem zásadně proti členství někoho, kdo si nedá práci sledovat klubový blog a koho to tu vůbec nezajímá. Času na reakci bylo víc než dost. NE.
Dorka Jeseňská: Myslím, že M. sa vyjadrila dosť jasne. Totiž je dosť sporný tvoj záujem o členstvo a podotýkam, že KS je komunita snílkov nie zberňa ikoniek blogov. Ak chceš svoj blog propagovať, na to slúži blogosvet.blog.cz. či zed.blog.cz. Ak sa však mýlime a ty naozaj sleduješ dianie v klube a budeš mať pocit, že ti bolo ukrivdené, existuje možnosť komentovať, či zaslať e-mail. V tomto momente a zatiaľ nadobro však NIE.


Náhodná kontrola

1) Auril - www.auril-pise.blog.cz - ANO
M.: Poetický a moc pěkný blog, se kterým nemám žádné problémy. Cizích obrázečků je dost, ale u všech jsou alespoň uvedeny zdroje, za což lze přičíst bludišťáka. Aktivní to je, přehledné taky, škoda, že chybí nějaký profil autora a fotka, ale ne každý má zájem jít takhle s kůží na trh a já to respektuju. Rozhodně poctivý snílek - a dokonce se k nám v patičce i hlásí :) Určitě ANO.
Dorka Jeseňská: Existuje Boh! Ozdrojované obrázky, zasnená literárna tvorba. Zhruba takto si to predstavujem. ÁNO, ÁNO a prekvapujúco ešte raz ÁNO.

M.: Bohužel za zenitem tříměsíční neaktivity. NE.
Dorka Jeseňská: Posledný článok z 30.10.2014 snáď hovorí za všetko. Bez komentára NIE.

3) Le Fille Ash - www.ashinin.wordpress.com - ANO
M.: Parádní autorský blog, promakaný, kreativní, s dvoučlenným týmem, plný aktivity a vlastní tvorby včetně nápaditých videí. Blog má hlavu, patu, zaměření i přehlednou navigaci, takže naprosto nemám co vytknout. Rozhodně ANO.
Dorka Jeseňská: A sme doma. Blog som prešla a ani k ujme som neprišla. ÁNO

4) Holoubek - www.i-lagur.blog.cz - ANO
Dorka Jeseňská: Operence pravdu povediac veľmi nemusím (aj to len ja môžem mať takú hlúpu fóbiu) a (možno len mne) sa aktuálne pozadie stránky javí tak trochu ako rozptyľujúce. No v skutočnosti nemám čo vytknúť. Za mňa rozhodne ÁNO
M.: Příjemný, autorský, kreativní, snílkovský, aktivní, čtivý, přehledný. Nemám co vytknout, jen tedy to pozadí mi taky moc nesedí (a navíc je kapku pasé). Ale ANO, prosím.

M.: Všechno bych řekla super, až na chybějící zdroje cizích obrázků. Například tady nebo tady (a tam je jich hodně). Jsem nějak čím dál tím alergičtější na blogery, kteří si dávají práci se sepsáním vlastního sáhodlouhého prohlášení o copyrightu, a přitom nevědí, jak ozdrojovat použitou cizí tvorbu. Takže ještě jednou - napsat někam do boku, patičky nebo kamkoli jinam, že "všechny použité obrázky jsou z DA/Pinterestu/whatever" je asi tak stejně inteligentní a užitečné, jako napsat, že "všechno, co na tomto blogu není moje, je cizí" nebo že "všechny cizí obrázky jsem našla na gůglu". Deviantart není autor, pouze sběrná galerie plná autorů! Taková informace nevypovídá naprosto o ničem a je zbytečná. Takto publikované obrázky považuju za neozdrojované, a tudíž říkám NE. Opravit, nebo budu zlá. Vždyť stačí udělat z toho obrázku odkaz na původní umístění, a je to. Třeba takhle (odkaz z obrázku snad umí udělat každý pořádný bloger a napsat autora pokud možno i do popisku, aby se zobrazil po najetí myší, je snad taky minimální námaha, ne? No tak.):

Foxynka - phoenixrise.cz

Dorka Jeseňská: Prvý dojem z designu blogu nebol vôbec zlý. Avšak, síce nie som češka a do českej gramatiky sa rozumiem asi ako tá povestná hus do piva, no nie som istá či to "fotcení" v profile v pravom hornom rohu je správne. To len taký postreh. Inak čo sa tých obrázkov týka, to už snáď dostatočne vystihla M..
V poslednom rade by som ťa vyzvala k opatrnosti a vzhľadom na to, že si sa do Repetitia dostala v Náhodnom výbere, by som ti osobne dala čas na nápravu či reakcie do najbližšieho Repetitia. Aspoň si overíme nakoľko sleduješ dianie v klube. Za mňa NIE s opätovnou schôdzou v ďalšom Repetitiu. (Pozn. M.: Je běžným pravidlem Repetitia, že verdikt "NE" ve skutečnosti znamená "Máš měsíc na nápravu". Teprve až když k žádné nedojde, v příštím Repetitiu dojde k vyřčení "VENKU" a teprve tehdy se člen vyřazuje ;) To jen tak pro info a připomenutí)

Na záver by som si vzhľadom na svoje doterajšie skúsenosti v Repetitiu dovolila pripomenúť aj vám, súčasným členom klubu aby ste si prečítali TENTO článok a overili si, či sa ešte vždy držíte stanovených pravidiel klubu. Veď koniec koncov, človek nikdy nevie, kedy si ho Repetitio nájde.
To je pro dnešek všechno, dobrovolníky nemáme, tak až zas příště, na jaře!

Zdraví M. a Dorka Jeseňská

P.S.: Chcete si ověřit, jak je na tom váš blog? Je dost snílkovský? A nešlo by někde něco vylepšit? Není snazší způsob, jak získat zpětnou vazbu, než přihlásit se nám jako dobrovolník do Repetitia. Informace k sebeobětování ZDE a nenechte se odradit myšlenkou "vždyť já byl nedávno". Pokud máte pocit, že se na vašem blogu udála nějaká zásadní změna, s níž se chcete pochlubit a již potřebujete zhodnotit, směle se hlaste. Těšíme se na vás :)

8 komentářů:

  1. Jak jsem tak četla článek, u Labandy jsem se musela zarazit. Formulaci "hlas komunity" jsem totiž přečetla jako "hlas komunisty." Achjo...

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím si, že je škoda toľkých dobrých blogov, nuž, čo s tým narobíme. A takisto je škoda, že napriek tomu, že mali šancu, nezareagovali.

    OdpovědětVymazat
  3. Já se jen hluboce klaním a děkuji.. :) Musím se však s hrůzou přiznat, že ač blog vedu dál, tak bohužel, na Klub snílků jsem (dobře, v poslední době.. jsme..) naprosto zanevřela. Mrzí mě to.. ale tak po tomto úžasném článku slibuji, že se pokusím opět do aktivit klubu zapojit, jak jen to půjde!

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Mě to taky mrzí. Ale přijde mi smysluplnější se s nimi rozloučit než si ze seznamu členů dělat sklad mrtvých duší a lidí, co nás vůbec nesledují, nezapojují se a vůbec je to nezajímá. Nebo mít nějaká pravidla a pak každému druhému říct "ty máš neozdrojované obrázky, no ale tak to je jedno, máš hezký blog, takže budeme na ta pravidla kašlat".Za sebe prohlašuju, že tu radši budu mít deset poctivých blogerů, co je zajímají zdejší aktivity, než stovku lidí s vroubky, porušujících zákon a nejspíš ani neregistrujících, že vůbec v nějakém blogoklubu jsou.[4]: No hlavně já děkuju tobě :) A samozřejmě budu za celou posádku doufat, že tě tu něco inspiruje a zajdeš častěji. Návraty starých známých jsou vůbec nejlepší

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Tak to je pravda, aktívni členovia klubu viac pomôžu ako tí, ktorí nedajú napríklad ani vedieť o zmene svojej adresy a podobne. Okrem toho, keby ste potrebovali nejako pomôcť čo sa klubu týka, som ochotná. :)

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Díky za nabídku :) Já se teď budu správcovsky trochu stahovat, jelikož odjíždím opět do zahraničí, ale případně se ozvi třeba Maglaiz nebo Zdeňce M. nebo prostě na klubový mail (nebo na FB). Občas je to takové složité se sehnáním lidí, co by měli čas a schopnost udělat Repetitio a Vzducholoď, takže tam se určitě pomoc šikne.

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem si říkal, že na mne brzy dojde. Sice jsem úplně nevyrozuměl, o co jde, ale vypadá to, že jsem prošel, takže děkuji. :)

    OdpovědětVymazat