26. prosince 2014

Na kus řeči s M. Phoenix potřetí

V předchozích částech jsme se dozvěděli o její cestě do Klubu Snílků a o jejím blogu. V poslední části se podíváme na zoubek M. Phoenix z trochu jiného úhlu a dočkáte se i šokujícího odhalení. Neváhejte a čtěte!


Pravidelně se zapojuješ do aktivit Klubu Snílků. Jak jsem si všimla, nejčastěji řečí vázanou. Máš k poezii jako autor blíže než k próze?
Určitě. Poesie jsou jen pěkná zasněná slovíčka. Próza je složitější, tam je vidět, jestli umíš nebo neumíš psát a jestli to dává smysl, jestli je to zajímavé a originální, brrr, hrozná věda. Toho se bojím. Když už, tak maximálně nějakou drabblovinu, něco kratšího, kde to nevyžaduje tolik propracovanosti. Jen takové vjemy, krátký popis scénky, co mě napadne. Kdybych měla vymýšlet k té scénce celý příběh, tak mi exploduje hlava.

A jako čtenář preferuješ co? Próza? Poezie? Kratší či delší texty? Co Ti teď leží na nočním stolku?
Jako čtenář oboje. Na délce nezáleží - když narazím na dobrý text, chci to co nejdelší, celou sérii, pět knih, deset knih, nikdy nekončící xy-logii :D Noční stolek nemám a ani teď zrovna nic nečtu, nanejvýš e-booky - většinou minimalismus, life-couching, převratná inspirativní životní filozofie. Z knih jako takových jsem četla před pár týdny Twilight sérii. Chtěla jsem si připomenout, jak mě baví způsob, jakým je to napsané - a různé hlášky.

Jsi fanouškem Twilight?
Jak se to vezme. Knihy miluju. Na filmech mě celkem baví dobře zvolené obličeje herců, lokace a atmosféra. Ale jinak jsou celkem o ničem, jsou ploché a o ničem nevypovídají. Bella je v podání K. S. totálně nezáživná, úplně blbá a neschopná. Teprve když si přimyslím obsah knihy a co ta postava opravdu prožívá, dokážu se s ní ztotožnit a naprosto její počínání chápu.
Dodala: Nemluvě o tom, že ve dvojce při nočních můrách kvičí jako by někdo podřezával prase a mně to fakt nepřijde cool Ale to není jediná chyba na kráse, těch blbostí udělali tvůrci víc.

Jak vnímáš onu odvrácenou tvář Twilight mánie (míním tím antifans)?
Já to nesleduju a je mi to jedno, ať si každý myslí, co chce. Mě jen mrzí, že člověk nemůže říct, že právě čte Twilight, aniž by se mu při tom někdo vysmál, že je to pubertální čtení pro fanynky těch děsně dárk kůl upírů a nevzdychal na něj posměšně "Ach, Edwardeee...". Osobně odmítám jakékoli přísery kohokoli, kdo tu sérii nečetl. A i ti, kdo to četli, si k tomu nemusí vypěstovat takový vztah. Pro mě je to důležité mimojiné proto, že jsem zažila podobně "osudovou" zamilovanost a na chlup stejný rozchod jaký prožije Bella v Novém měsíci. Jen s tím rozdílem, že mně se Edward už nevrátil, a že mě ve svém životě nechce, to myslel vážně. Možná i proto mě to baví občas znovu přečíst, abych aspoň s Bellou mohla dojít hepáče. Ne, že bych nebyla se svým panem Mysteriózním navýsost šťastná. Ale zlomené srdce je zlomené srdce.

Jsem toho názoru, že rozhovor by nikdy neměl končit smutně, takže doufám, že má poslední otázka dojde happy-endu. Na co by se Tě měl správný novinář při interview zeptat, abys měla radost z onoho rozhovoru? Prosila bych i rovnou o odpověď na Tvou ideální otázku.
Já myslím, že tenhle rozhovor to splnil dobře - vážím si toho, když se mi autor rozhovoru umí dostat pod kůži a vytáhnout ze mě něco šťavnatějšího, osobnějšíhoJ Aby to někoho vůbec bavilo číst. Budu ráda, když se to tady podaří a lidi to bude bavit. Byla bych možná trochu radši, kdybych u toho nebyla sklouzla k tomu vychloubání, ale co už :D Aspoň lidi vidí, že má každý to svoje a že fakt nejsem bez chyb. Jsem úplně stejně pošahaná jako každý jiný bloger 8)

Drahá m., chci Ti ještě jednou poděkovat za ochotu na chvíli si sednout a alespoň takto virtuálně si se mnou popovídat. Vážím si toho a pevně věřím, že tento rozhovor nezůstane osamocen. Děkuji a snad u příštího rozhovoru hoj ahoj!
Já taky děkuji, bylo to osvěžující a byla to pocta ;) Ego se tetelí, budu ho muset jít zpacifikovat! Zatím nazdar!


A to je vše, milá Snílčata.
Snění zdar!
Vaše tetka Maglaiz

Žádné komentáře:

Okomentovat